Compania de stat TAROM a acumulat pierderi de peste un miliard de lei, in decurs de patru ani.
Potrivit Digi 24, aceasta cifra reiese din strategia de reorganizare a operatorului aerian.
"O privatizare nu se poate face decat in anumite conditii, nu trebuie sa vindem companiile pe un euro ca sa zicem ca le-am privatizat. In plus, din cauza pierderilor, TAROM e un activ dificil de privatizat, dar daca aratam un trend descendent al pierderilor, vom reusi sa facem si acest lucru. Nu trebuie vanduta in acest moment, pentru ca ar iesi in pierdere, din cauza situatiei generale. Oricum, nu cred ca ar exista un cumparator", a precizat Marius Ghenea, membru in Consiliul de Administratie al societatii.
Managementul privat de la TAROM are in plan, pentru urmatorii trei ani, reanalizarea rutelor si recastigarea pietelor de transport aerian pe care compania a operat, dar si-a intrerupt activitatea, din diverse motive.
Conducerea companiei are in vedere si vanzarea sau inchirierea unor aeronave, pentru a aduce venituri in plus. Se are in vedere si cresterea productivitatii companiei, prin majorarea numarului de ore de zbor.
Raportul intocmit insa de conducere nu prezinta nicio cifra concreta despre cum se vor reflecta masurile in rezultatele companiei, conform sursei citate.
"Vorbim de un plan care, in esenta, include o reducere treptata a pierderilor si intrarea pe profit pana in cursul anului 2016, iar metodele prin care dorim sa obtinem aceste rezultate sunt legate de cresterea eficientei operationale, scaderea costurilor, optimizarea retelei de rute si uniformizarea flotei de avioane, sau imbunatatirea veniturilor prin vanzarea de produse auxialiare", a mai spus Marius Ghenea.
El a mai afirmat ca angajatii si sindicatele au fost informati, iar in privinta salarizarii a spus ca trebuie repus un sistem in care acestia sa castige pe baza rezultatelor.
"Va exista o restructurare si la nivelul personalului, dar nu vorbim in acest moment de concedieri colective", a completat Marius Ghenea.
Compania aeriana de stat a inregistrat anul trecut 2,19 milioane de pasageri, nivel similar cu cel din 2011, iar capacitatea de transport pe cursele regulate s-a redus cu 5%.
Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat, in ianuarie, ca a convenit cu delegatia Fondului International Monetar (FMI) ca 20% din actiunile companiei TAROM sa fie si preluate de un investitor international, termenul stabilit fiind de "sase luni incepand din luna februarie".