Companii din Orientul Mijlociu si Asia, intresate de privatizarea TAROM (Video)

Sambata, 11 August 2012, ora 13:54
2139 citiri
Companii din Orientul Mijlociu si Asia, intresate de privatizarea TAROM (Video)

Companii importante din Orientul Mijlociu si Asia sunt interesate de privatizarea TAROM, a declarat, sambata, Septimiu Buzasu, secretar de stat la Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI), la discutiile cu reprezentantii misiunii Fondului Monetar International (FMI).

"Privatizarea CFR Marfa si TAROM se va face, la fel si managementul privat. Termenele au fost amanate pentru ca dorim sa facem privatizarea, nu oricum, ci la cel mai bun pret. De exemplu, pentru privatizarea TAROM suntem intr-o perioada de vacanta, e si Ramadanul (n.r. - cea mai importanta sarbatoare a Islamului), avem solicitari si din Asia, din tari arabe, asa ca am fost sfatuiti de consultant sa amanam o luna de zile iesirea pe piata, iar FMI a fost de acord", a explicat oficialul MTI.

Acesta a spus ca ministerul este decis sa privatizeze CFR Marfa in acest an, dar si sa extinda calendarul de listare pe bursa, de la trei la zece companii din subordinea MTI.

"CFR Marfa se va privatiza chiar daca suma nu va fi prea mare. Asta pentru ca privatizarea CFR este un subiect de cativa ani. Daca tot amanam pretul scade. Acum trei ani, probabil ca privatizarea CFR Marfa ne aducea mai multi bani. In septembrie o sa avem in loc de doua - trei companii, cat a fost lista initiala de listare, zece din marile companii din transporturi pe bursa. Dorim ca aceste companii sa functioneze o piata ca actori independenti, fara misiunea politicului. FMI a inteles, a discutat cu consultantii in ceea ce priveste TAROM si CFR Marfa si, in fata argumentelor, Fondul a zis ca este mai bine asa. Nu termenele sunt, important este procesul, noile termene sunt stabilite pentru sfarsitul anului", a subliniat Septimiu Buzasu.

FMI, nemultumit ca privatizarea CFR Marfa si a TAROM se face in noiembrie

Potrivit reprezentantilor ministerului, care au participat la discutiile derulate la minister la a sasea misiune FMI, delegatia Fondului s-a aratat nemultumita de faptul ca privatizarea CFR Marfa si a TAROM se va face in luna noiembrie, cu intarziere fata de calendarul initial.

La CFR Marfa procesul trebuia finalizat in luna octombrie a acestui an, dupa ce compania negocia o schema de anulare a arieratelor si casa un numar de 3.000 de vagoane, proces prevazut pentru sfarsitul acestei luni. Publicarea anuntului de vanzarea de actiuni trebuia realizata pana la mijlocul lunii iunie.

Privatizarea TAROM urma sa se finalizeze in iunie, iar anterior, respectiv in luna mai, compania ar fi trebuit listata la bursa. Calendarul a fost, insa, intarziat pana in luna noiembrie.

Discutiile purtate la sediul MTI au vizat si managementul privat la cele zece companii din subordinea MTI, reprezentantii Fondului solicitand finalizarea acestui proces in luna septembrie.

In total, vor fi recrutati mai mult de 50 de manageri privati: 10 directori generali si 43 de membri ai Consiliilor de Administratie.

Cele zece companii de stat aflate in subordinea MTI pentru care vor fi recrutati manageri privati sunt CFR SA, CFR Calatori, TAROM, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania SA, Metrorex, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti SA, Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta SA, Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile SA, Aeroportul International Timisoara 'Traian Vuia' SA si Societatea Comerciala Telecomunicatii CFR SA.

O alta problema pe care autoritatile romane trebuie sa o rezolve este aceea a arieratelor CFR Calatori. In acest caz ar fi trebuit identificata o schema de reducere a arieratelor de pana la 300 milioane de lei, pana la sfarsitul lunii iunie, lucru care inca nu a fost indeplinit, asa cum fusese stabilit in memorandumul de intelegere incheiat la inceputul anului intre Executiv si Fondul Monetar International.

A sasea misiune de evaluare a Fondului Monetar International (FMI) pentru acordul preventiv cu Romania a inceput in 31 iulie la Bucuresti si se va incheia in 13 august.

Apple retrage trei modele populare de iPhone din producție: Ce înseamnă pentru utilizatori
Apple retrage trei modele populare de iPhone din producție: Ce înseamnă pentru utilizatori
Apple a surprins recent piața smartphone-urilor printr-o decizie neașteptată: retragerea din producție a trei modele populare de iPhone. Decizia a venit la scurt timp după lansarea seriei...
Google integrează arhiva internetului! Acum puteți accesa versiuni vechi ale paginilor web direct din căutare
Google integrează arhiva internetului! Acum puteți accesa versiuni vechi ale paginilor web direct din căutare
Google Search aduce o nouă funcție revoluționară: utilizatorii vor putea accesa versiunile mai vechi ale paginilor web direct din rezultatele căutărilor. Această inovație vine prin...
#privatizare Tarom, #companii Asia privatizare Tarom , #stiri Tarom
Comentarii
Poza homo.politicus
homo.politicus
rank 3
Fenechiule, Voiculescule!
  1. Apple retrage trei modele populare de iPhone din producție: Ce înseamnă pentru utilizatori
  2. Google integrează arhiva internetului! Acum puteți accesa versiuni vechi ale paginilor web direct din căutare
  3. Veste bună pentru fanii Apple! Toate iPhone-urile 16 se vor încărca mai rapid
  4. Google Maps se confruntă cu un bug major care afectează utilizatorii de Android
  5. Planul de reducere a deficitului bugetar nu va aduce taxe noi în următorii 7 ani. Promisiunea lui Marcel Ciolacu VIDEO
  6. Cu cât se vor vinde noile iPhone-uri 16 în România. Lista completă cu prețuri
  7. Un nou pod peste Dâmbovița a fost deschis circulației. Cât a durat construirea lui FOTO
  8. Autostrada A9, tot mai aproape de realitate. Contractul pentru construcția Lotului 2 a intrat în procedură de licitație FOTO
  9. Numărul permiselor de primă ședere pentru imigranți eliberate de România s-a dublat în 2023 față de 2021
  10. A început prima ediție a The Real Estate Event. Expert Google: Cum pot contribui instrumentele AI la dezvoltarea companiei tale VIDEO LIVE