Rareş Bogdan, despre refuzul OMV Petrom de a plăti taxa de solidaritate: ”Este un examen pentru statul român”

Sambata, 14 Ianuarie 2023, ora 18:06
8070 citiri
Rareş Bogdan, despre refuzul OMV Petrom de a plăti taxa de solidaritate: ”Este un examen pentru statul român”
Compania a anunţat se aşteaptă să nu plătească taxa de solidaritate pentru anul fiscal 2022 FOTO OMV Petrom

Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a comentat sâmbătă, 14 ianuarie, anunțul companiei OMV Petrom despre plata taxei de solidaritate.

”E un examen pentru România, pentru statul român, dacă se dovedeşte un stat slab sau un stat puternic. Corporaţiile de talia OMV sau alte corporaţii cu capital românesc sau străin caută formule, prin specialişti angajaţi, de a rezolva din punct de vedere fiscal veniturile. Obligaţia statului este de a avea oameni suficient de pregătiţi în aşa fel încât să pună o contrapondere la specialiştii angajaţi de corporaţii şi să oblige aceste corporaţii să plătească impozite în ţara în care produc veniturile”, a spus Rareş Bogdan la Digi24.

El a arătat că ”statul român a reuşit o performanţă care arată o incapacitate a sa sau proasta sa capacitate de a avea grijă de veniturile publice”.

”În ordonanţa care a fost dată în luna decembrie, funcţionarii din Ministerul Finanţelor şi din Ministerul Energiei au reuşit performanţa între ghilimele să aplice Regulamentul European, care este obligatoriu şi care, dacă nu ar fi fost aplicat, pe această suprataxă, ne-ar fi dus în infringement, să dea o portiţă de scăpare unor companii, ceea ce mi se pare o chestiune foarte gravă, pentru că este făcută ori din prostie, sau din proastă pregătire”, a mai spus Rareş Bogdan, adăugând că din perspectiva sa ambele sunt la fel de grave.

Europarlamentarul a mai afirmat că ”această Ordonanţă este una care se aplică în 26 de state europene”. ”România nu a făcut-o cu dedicaţie pentru OMV sau pentru Lukoil sau pentru Rompetrol, mai ales că de această Ordonanţă beneficiază şi Romgazul, o companie cu capital eminamente românesc”.

El a mai afirmat că ”statul austriac, respectiv OMV Petrom, nu poate să vină să spună că nu are 75% din activitatea din România în domeniul extracţiei petroliere, a vânzării de produse petroliere, respectiv gaz sau energie electrică, pentru că nu se ocupă de vânzarea cârţilor, nici de evenimente culturale şi nici de vânzarea gogoşilor”.

”Atâta timp cât OMV Petrom plăteşte între 150 şi 180 de milioane, în suprataxă, în Austria, care la rândul său a venit cu transpunerea acestui regulament european, OMV nu se poate sustrage plăţii taxelor decât dacă statul român, prin ANAF -Ministerul Finanţelor, nu va fi în stare să fie suficient de puternic pentru a demonstra celor de la OMV că sunt obligaţi să plătească”, a mai arătat Rareş Bogdan.

Europarlamentarul PNL a afirmat că ”33 de ani, foarte multe corporaţii multinaţionale au considerat ţara noastră o zonă fără reguli”, în timp ce companiile româneşti, de forţă, au fost pur şi simplu de multe ori sub presiunea organelor de control.

OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, a anunţat joi că se aşteaptă să nu plătească taxa de solidaritate pentru anul fiscal 2022, impusă prin ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 186 publicată în data de 29 decembrie 2022, motivând că are ”sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului”.

În replică, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a transmis că a fost ”un anunț de marketing”.

La rândul său, șeful ANAF, Lucian Heiuş, a explicat că toate societăţile care se încadrează în OUG 186 vor fi verificate ”la sânge”, iar dacă vor refuza să plătească, vor fi executate silit.

De asemenea, ministrul Economiei, Florin Spătaru, a spus că declarația companiei ”este făcută pe baza unor rezultate preliminare”.

OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#taxa solidaritate, #OMV Petrom, #Rares Bogdan europarlamentar, #supraimpozitare, #companii energie , #stiri Rares Bogdan