Acciza suplimentara la carburanti a propulsat Romania in topul tarilor din Uniunea Europeana cu cea mai scumpa benzina, desi salariile au ramas neschimbate.
Aplicarea taxei de 7 eurocenti pe litru a intrat in vigoare, marti, de 1 aprilie, iar Guvernul a adoptat deja o masura prin care spera sa reduca impactul avut asupra transportatorilor si le va inapoia 4 centi daca vor avea actele in regula.
Mai mult, si agricultorii vor fi ajutati, printr-o schema care le garanteaza ca nu vor fi afectati deloc de aceasta acciza suplimentara, a dat garantii premierul Victor Ponta.
Insa restul soferilor vor fi nevoiti sa o achite integral, iar analistii au avertizat ca se va reflecta cu siguranta in preturile alimentelor si serviciilor, ceea ce va duce la o crestere a inflatiei.
In plus, ea a ridicat si semne de intrebare referitoare la discriminare, iar Fondul Monetar International a punctat faptul ca scutirea acordata transportatorilor va trebui compensata din alte parti.
Analistii ING Bank au apreciat ca acciza suplimentara a condus la cresterea preturilor carburantilor cu 7%, in conditiile in care niciun sortiment nu mai costa sub 6 lei pe litru.
Acciza la carburanti: Cu cat au crescut preturile la pompa
Potrivit datelor Comisiei Europene, Romania avea cea mai ieftina benzina din Uniunea Europeana la inceputul lunii martie, mai exact 1,255 euro/litru.
Insa tara noastra a urcat brusc 10 locuri, in doar o luna, de pe 28 pana pe 18, cu un pret de retail de 1,389 euro/litru, asa cum se arata in clasamentul publicat de Europe's Energy Portal, care contine informatiile actualizate la zi.
Mai exact, desi preturile sunt mai mari, salariile au ramas la fel. In tara noastra, un angajat castiga, in medie, 320 de euro pe luna, bani cu care poate achizitiona cam 230 de litri de benzina.
Totusi, in Luxemburg, unde benzina e mai ieftina (1,3 euro), salariile sunt de aproape 10 ori mai mari.
Preturi mai mici ca in Romania se gasesc in tari precum Polonia (1,27 euro/litru), Bulgaria (1,278 euro/litru) si chiar Austria (1,360 euro/litru).
Situatia nu este deloc roz in cazul motorinei, avand in vedere ca tara noastra se afla in acest moment pe locul 11 in UE, cu un pret de retail de 1,405 euro/litru.
Acest tip de carburant e mai ieftin chiar si in Franta (1,300 euro) si Spania (1,326 euro), tari mult mai dezvoltate si care ofera salarii de peste 5 ori mai mari.
Disputa la nivel inalt pe acciza
Presedintele Traian Basescu a atras atentia in repetate randuri ca acciza suplimentara de 7 eurocenti pe litrul de carburanti nu este necesara si sustine ca va conduce la cresterea preturilor si la scaderea consumului.
Adevarul despre acciza suplimentara la carburanti: Discriminare si scumpiri sau bani la buget?
Seful statului a mentionat si faptul ca returnarea unei parti din aceasta acciza va ingreuna munca transportatorilor si le va crea probleme de conformare. Mai mult, aparatul administrativ nu va face fata, va exista posibilitatea fraudarii sistemului, iar societatile mici vor fi grav afectate.
De asemenea, seful statului a precizat ca vor aparea facturi pentru masini ce nu au alimentat niciodata si ca vor fi dificultati in citirea tuturor bonurilor.
Mai mult, el a apreciat ca in "bugetul de stat sunt ascunsi suficienti bani pentru a nu introduce taxa suplimentara"
"Se poate ramane in deficitul bugetar convenit cu conditia sa se elimine excesele de alocare de la Ministerul Dezvoltarii, unde e o crestere exploziva, pentru alocarile la baronii locali de la plata dobanzilor, de la serviciul datoriei externe si corecta evaluare a celebrei taxe pe stalp", a spus Basescu.
Basescu: Acciza la combustibil nu e necesara. In buget exista ascunsi suficienti bani
Totusi, premierul Victor Ponta insista asupra faptului ca acciza suplimentara este un rau necesar, avand in vedere ca s-ar crea o gaura la buget de aproape doua miliarde de lei, la finalul anului, daca masura va fi anulata.