BCE a publicat cursul pentru accizele din 2015: Se vor scumpi sau nu carburantii, tigarile si alcoolul?

Miercuri, 01 Octombrie 2014, ora 15:31
6757 citiri
BCE a publicat cursul pentru accizele din 2015: Se vor scumpi sau nu carburantii, tigarile si alcoolul?

Banca Centrala Europeana (BCE) a publicat, miercuri, un curs oficial de 4,4093 lei/euro, aceasta fiind, in mod normal, valoarea in functie de care ar urma sa se calculeze accizele pentru anul viitor.

Daca se va mentine formula gandita anul trecut, produsele accizabile s-ar putea ieftini.

Cursul publicat miercuri de BCE, de 4,4093 lei/euro, este mai mic fata de cel de la 1 octombrie 2013, de 4,4485 lei/euro, astfel ca acesta din urma ar trebui sa fie luat in calcul de Guvern.

De asemenea, el va fi indexat cu rata inflatiei, care a fost prognozata la 3,1% de BNR pentru anul in curs, deci cursul pentru accizele din 2015 ar urma sa fie de 4,586 lei/euro, a explicat pentru Ziare.com Vlad Ghinescu, consultant in taxe la casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii.

Totusi, aceasta valoare este mai mica decat cea utilizata in 2014 pentru stabilirea pretului carburantilor, produselor alcoolice si tigarilor, care a fost de 4,7380 lei/euro.

In consecinta, produsele accizabile s-ar putea ieftini anul viitor.

De ce s-ar putea ieftini in 2015 benzina, motorina, alcoolul si tigarile

Guvernul a modificat din pix calculul accizei

Insa cum s-a ajuns la valoarea de 4,7380 lei/euro pentru 2014?

Pana in 2013, valoarea in lei a accizelor se stabilea in functie de cursul publicat de BCE in prima zi din luna octombrie a anului anterior. Prin urmare, in 2014, ar fi trebuit folosit cursul de 4,4485 lei/euro.

Cum euro pierduse teren, iar banii de la buget erau putini, Guvernul a decis sa schimbe modalitatea de calcul in 2013.

In consecinta, a ajuns sa fie luat in considerare cursul din 2012, pentru ca era mai mare. La acesta s-a adaugat cea mai mare rata a inflatiei, de 4,77%, din septembrie 2013.

Prin urmare, anul acesta accizele au fost platite la un curs de 4,7380 lei/euro, cu mai bine de 20 de bani peste nivelul anuntat de BCE la 1 octombrie 2013.

Produse mai ieftine in 2015?

Autoritatile inca nu s-au hotarat asupra metodei de calcul pentru anul viitor, astfel ca ramane de vazut daca un curs mai mic fata de anul trecut se va traduce si in preturi mai mici pentru produsele accizabile.

"Una din variante ar fi sa mergem pe varianta de anul trecut, as gresi sa va zic sigur, pentru ca nu tine integral de buget, nu e decizia definitiv luata", a spus Darius Valcov, ministru delegat pentru Buget.

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, sutine ca Guvernul ar putea regandi modul de calcul al accizelor pentru 2015.

"Ramane de vazut daca nu se va mai imagina o noua formula care sa nu afecteze incasarile la buget", a spus acesta, la Digi24.

Acciza are, in medie, o pondere de 27% din pretul final al carburantilor.

Evolutia cursului valutar publicat de BCE in perioada 1 octombrie 2013 - 1 octombrie 2014

Curs BNR versus curs BCE

Miercuri, cursul afisat de Banca Nationala a Romaniei a fost de 4,4127 lei/euro, in cel al BCE a fost de 4,4093 lei/euro.

Diferenta nu este foarte mare, insa ea rezulta din faptul ca institutia de la Bucuresti il publica la ora locala 13.00, iar cealalta la ora locala 15.30.

Citeste si:
Dosarul 10 august și riscul schimbării axei strategice
Dosarul 10 august și riscul schimbării axei strategice
România pare încremenită la patru ani de la reprimarea marelui miting împotriva guvernării PSD, care cu Liviu Dragnea la butoane strivea Justiția. S-au schimbat doar discursurile și oamenii...
Robert Negoiță, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Acuzațiile care i se aduc primarului Sectorului 3
Robert Negoiță, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Acuzațiile care i se aduc primarului Sectorului 3
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu...