Ziare.com

Cu cat se vor scumpi benzina si tigarile - cursul la care se calculeaza accizele (Video)

Luni, 01 Octombrie 2012, ora 16:34

   

Cu cat se vor scumpi benzina si tigarile - cursul la care se calculeaza accizele (Video)
Cursul de schimb care va fi utilizat pentru calcularea accizelor in 2013 a fost anuntat de Banca Centrala Europeana, ca in fiecare an pe 1 octombrie. Acesta este de 4,5223 lei/euro.

Acest nivel este usor mai ridicat comparativ cu referinta afisata de BNR, de 4,5178 lei/euro, si cu aproximativ 5% mai mare fata de cel luat in calcul pentru acest an, diferenta urmand a se resimti in pretul produselor accizabile finite.

Rata de schimb anuntata de BCE in prima zi lucratoare a lunii octombrie din 2011 a fost de 4,3001 lei/euro.

Accizele reprezinta taxele speciale datorate bugetului de stat platite pentru productia de alcool si bauturi alcoolice, tutunul prelucrat, produse energetice si cafea.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Potrivit Codului Fiscal, nivelul accizei in lei este stabilit prin transformarea sumelor exprimate in echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar anuntat de Banca Centrala Europeana pentru prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent.

Taxa pe valoarea adaugata de 24% se adauga dupa includerea accizei in pret.

Veniturile incasate la bugetul de stat din accize au crescut in primele opt luni din 2012 cu 9,5% fata de aceeasi perioada a anului 2011, potrivit datelor Ministerului Finantelor. Accizele au o pondere de aproape 11% in totalul venituri statului.

Influenta limitata asupra pretului - economist Volksbank

Un curs de 4,5223 lei/euro folosit la calcularea accizelor pentru 2013 va duce la majorarea veniturilor statului din accize si ca in fiecare an se constata un curs mai ridicat in aceasta perioada, fara motive intemeiate, a afirmat Melania Hancila, economist sef al Volksbank, pentru Newsin.

"Un curs mai ridicat la calcularea accizelor pentru 2013 va avea un impact pozitiv asupra bugetului. Ca in fiecare an, observam o crestere a cursului in aceasta perioada (cursul la care se calculeaza accizele pentru anul urmator, n.r.) fara sa fie neaparat motive intemeiate. Practic, nu s-a intamplat nimic major pe piata. Si volumele au fost modeste, ceea ce arata un oarecare dezinteres din partea jucatorilor. Nu au fost volume mari, probabil a fost usor de influentat cursul de catre jucatorii locali, indeferent care au fost acestia", a mentionat Hancila.

In ceea ce priveste o eventuala majorare a preturilor, economistul-sef la Volksbank Romania a precizat ca "este greu de spus ce va decide fiecare agent economic in parte".

"In Romania nu putem spune ca sunt accize ridicate per ansamblu si nu cred ca ar trebui sa se oglindeasca deplin impactul cresterii cursului in pretul produselor. Oricum, pretul produselor reflecta doar o parte din accize si, atunci, probabil ca influenta va fi destul de limitata avand in vedere si deficitul de cerere agregata, care se va mentine si in perioada urmatoare in Romania", a mai spus Hancila.


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3970 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

pai BNR-ul spune altceva..

cursul BNR euro - ron este 4,5331 azi 01 oct 2012. Ce curs e ala 4,5223 lei/euro??? labe1tv se prezinta alt curs.. o minima informare, oficiala, la BNR va ajuta in cariera jurnalistica, stimata sursa: ziare.com

 

Si ciudata aia .....distrusa

aia de la Volksbank a muscat-o si ea...pune botu' pe .... fara sa gandeasca.........ce spuneti va dati cu parerea???? ooo da da daaaaa...pai stiti, ..aaaaa trebuie sa puneti botu' un pic.....leul este 45223 .........mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmlip, a muscat-o.... apoi a dat din cap inainte si inapoi....si mai vrea sa intre si in politica..auzi la ea.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor