Cu cat va creste pretul carburantilor dupa aplicarea accizei suplimentare - vom ajunge la media UE

Joi, 06 Februarie 2014, ora 11:53
4060 citiri
Cu cat va creste pretul carburantilor dupa aplicarea accizei suplimentare - vom ajunge la media UE

Pretul motorinei din Romania se va scumpi semnificativ si va ajunge la media europeana, dupa aplicarea accizei suplimentare de 7 eurocenti/litru, care ar urma sa intre in vigoare in aprilie, in cazul in care masura nu va fi amanata.

Mai exact, romanul va plati la pompa 1,42 de euro/litru, pretul mediu din UE, informeaza Digi 24.

Potrivit raportului Ol Bulletin realizat de Comisia Europeana, tara noastra avea, la 27 ianuarie, un pret mediu de 1,3 euro/litru.

Motivul pentru care acciza suplimentara se va reflecta atat de mult in pret este ca in Romania aceste taxe reprezinta 29% din pret. Mai mult, se aplica si un TVA de 24%.

Transportatorii vor alimenta din strainatate

Motorina mai ieftina ca in tara noastra se gaseste in state precum Luxemburg - 1,2 euro, Polonia - 1,26 de euro si Croatia - 1,27 de euro, iar cea mai scumpa se afla in Marea Britanie - 1,66 de euro pe litru, in Italia - 1,62 de euro si in Suedia - 1,6 euro.

Astfel, ca urmare a cresterii pretului motorinei dupa aplicarea accizei suplimentare, transportatorii vor fi nevoiti sa alimenteze in alte tari.

"Noi primim acciza inapoi din Slovenia si din Franta, daca nu ma insel. Primim TVA inapoi si mult mai repede din Austria sau din Germania si de asta alimentam fara niciun fel de probleme semnificative in strainatate", a explicat Dragos Anastasiu, patronul unei firme de transport, la postul de televiziune mentionat.

De la 1 aprilie si benzina se va scumpi, dupa aplicarea accizei suplimentare. Fata de preturile actuale, cel mai ieftin sortiment va costa 6,28 de lei in loc de 5,88 de lei pe litru, cat este in prezent. In acelasi timp, cel mai ieftin sortiment de motorina va ajunge la un pret de 6,53 de lei in loc de 6,13 lei cat este in momentul de fata.

Practic, scumpirea de 40 de bani pe litrul de carburant va insemna ca, la un plin de 50 de litri, soferul va plati 20 de lei in plus la suma finala.

Premierul Victor Ponta a anuntat ca aplicarea accizei suplimentare la motorina ar putea fi amanata, insa acest lucru ar insemna o presiune suplimentara pe buget.

#scumpire motorina acciza suplimentara, #scumpire motorina, #Guvern scumpire motorina, #pret motorina Romania , #acciza