Guvernul a negat in repetate randuri ca a ajuns la fundul sacului, dar, potrivit unor surse, pregateste o serie de masuri menite sa stranga bani la buget prin noi taxe si accize.
Mai exact, Executivul vrea sa majoreze acciza la tigari si sa introduca o taxa pentru bauturile racoritoare cu continut ridicat de zahar. Si dupa ce aceste masuri vor intra in vigoare, cel mai probabil se vor reflecta si in preturile la raft.
Totodata, se urmareste si impozitarea pensiilor speciale, reducerea posturilor de secretar de stat la nivelul ministerelor, restructurari ale cabinetelor acestora, blocarea posturilor din sectorul bugetar si abrogarea sporului de 15% din salariul de baza pentru conditii grele si vatamatoare de munca.
In sedinta de luni, Guvernul va lua in discutie o ordonanta de urgenta prin care va fi introdusa, printre altele, o taxa pentru bauturile racoritoare cu continut ridicat de zahar, potrivit unor surse citate de Agerpres.
Astfel, la propunerea Ministerului Sanatatii, se are in vedere introducerea sub forma de acciza nearmonizata a unei taxe pentru bauturile racoritoare cu continut ridicat de zahar de cel putin 5 grame la 100 de mililitri (ml) pe produs.
Acciza va fi de 0,8 lei/litru pentru 5-8 grame/100 de ml si de un leu pe litru pentru mai mult de 8 grame pe 100 ml si va fi datorata de producatori, de importatori sau de cei ce vor achizitiona intracomunitar. Masura, argumenteaza oficialii, are ca scop descurajarea consumului de produse nesanatoase.
Potrivit surselor citate, masura ar urma sa intre in vigoare in septembrie, iar impactul este semnificativ: de 320 milioane lei in patru luni de aplicare in 2019.
Tot din luna septembrie Guvernul vrea sa majoreze acciza la tigarete de la 483,74 lei/1.000 de tigarete in prezent la 503,97 lei/1.000 de tigarete, potrivit unor surse citate de Profit.ro.
Aceasta crestere a accizei va duce la scumpirea unui pachet de tigari cu aproximativ 40 de bani.
Din majorarea accizei, precizeaza sursele citate, statul ar urma sa incaseze in perioada septembrie-decembrie circa 160 de milioane de lei.
Ordonanta care va fi adoptata luni mai prevede ca pensiile speciale vor avea un sistem de impozitare graduala, intre 10% si 50%, la cuantumuri diferite, au declarat surse oficiale citate de Mediafax.
Astfel, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate, cele intre 2.000 si 7.000 de lei vor avea un impozit de 10%, intre 7.000 de lei si 10.000 de lei impozitul va fi 30%, iar pentru pensiile speciale care depasesc 10.000 de lei impozitul va fi de 50%.
Impozitul va fi aplicat doar pensiilor speciale, nu si celor din contrbutii, au precizat sursele citate.
Masura ar urma sa afecteze aproximativ 4.000 de persoane care au pensii speciale mai mari de 7.000 de lei.
Prin aceeasi OUG se are in vedere si reducerea cu 50% a posturilor de secretari de stat la nivelul ministerelor si a cabinetelor acestora.
"Toate ministerele vor trebui sa isi refaca hotararea de guvern de organizare si functionare. De la data publicarii in Monitorul Oficial a OUG, vor avea termen sa vina cu HG pentru reducerea schemei cam in 30 de zile", au spus surse oficiale pentru Agerpres.
Ele au subliniat ca, in prezent, exista o normativa ce reglementeaza doar functiile publice si prevede ca functiile de conducere sa reprezinte maximum 12% din posturile de executie, minimum 25 de posturi pentru o directie etc si aceasta va fi extinsa la toate institutiile, deoarece exista cazuri de director cu trei subordonati.
De asemenea, posturile vacante din sectorul bugetar vor fi blocate (cu exceptia Sanatatii, Educatiei, Politiei), iar sporul de 15% din salariul de baza pentru conditii grele si vatamatoare va fi abrogat.
"Sporul nu va fi taiat la medici, profesori, magistrati, politisti. Pentru acestia se transforma in suma fixa, dar va fi nevoie de discutii cu sindicatele", au precizat sursele citate.
Mafia PSD a bagat tara in faliment !
... Vezi tot