Ziare.com

Guvernul va returna transportatorilor acciza doar pe o declaratie. Nu ii poate verifica

Luni, 15 Decembrie 2014, ora 23:03

   

Guvernul va returna transportatorilor acciza doar pe o declaratie. Nu ii poate verifica
Guvernul a constatat ca ANAF nu poate verifica in timp real daca transportatorii care solicita restituirea unor bani din acciza suplimentara la motorina primesc si alte compensatii, ceea ce ar sista plata, si le va da banii pe baza unei simple declaratii pe propria raspundere, controlata ulterior.

Legislatia actuala stabileste ca, pentru a se inscrie in in Registrul vehiculelor si al operatorilor economici eligibili pentru restituire de accize, transportatorii trebuie sa faca dovada ca nu beneficiaza de alte compensatii pentru activitatea de transport marfuri si persoane, iar Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) trebuie sa verifice acest lucru si sa informeze Autoritatea Rutiera Romana, prin intermediul careia sunt restituiti banii.

Guvernul a ajuns insa la concluzia ca aceste compensatii pot fi acordate atat de autoritati centrale, cat si de cele locale, astfel ca "identificarea lor si administrarea informatiilor de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala este greu de realizat", releva un proiect al Executivului.

Constatarea s-a produs la cinci luni dupa termenul de la care transportatorii au putut depune cereri pentru estituirea unei parti din banii aferenti accizei.

La momentul deciziei Guvernului de a returna o parte din banii aferenti accizei, presedintele Traian Basescu a atentionat ca intelegerea pe care a facut-o premierul Victor Ponta cu transportatorii este un lucru complicat, pentru ca "o sa primeasca finantele camioane de facturi pentru masini care n-au alimentat niciodata si vei da inapoi echivalentul a 4 centi, ceea ce va fi o lovitura pentru bugetul de stat".

In replica, premierul Victor Ponta a afirmat ca este convins ca Parchetul, ANAF, SRI si Directia Antifrauda sunt extrem de bine pregatite sa combata orice neregula.

Control ulterior

Acum, constatand ca ANAF nu poate verifica rapid informatiile, Guvernul a pregatit un proiect de hotarare care stabileste ca informatiile cu privire la indeplinirea obligatiei transportatorilor de a nu beneficia de alte compensatii sa nu mai faca obiectul protocolului incheiat intre Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Autoritatea Rutiera Romana, iar transportatorilor sa li se solicite doar o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca acestia nu beneficiaza de alte compensatii pentru activitatea de transport, urmand ca verificarea declaratiilor sa faca obiectul "controlului ulterior" al ANAF.

Modificarea este justificata prin "fluidizarea" procesului de inregistrare in Registrul vehiculelor pentru restituirea banilor aferenti accizei.

De la 1 aprilie, a fost introdusa o acciza suplimentara pentru carburanti de 7 eurocenti pe litru, avand ca efect cresterea cu 0,41 lei/litru a pretului la benzina cu plumb si fara plumb, motorina si petrolul folosit drept combustibil pentru motor (kerosen).

In urma protestelor transportatorilor, Guvernul a decis ca, pentru motorina, transporatorilor sa le fie returnat, trimestrial, 4 centi din acciza de 7 eurocenti, pe baza facturii de achizitionare a carburantului.

Acest sistem, prin care transportatorii primesc inapoi o parte din acciza introdusa din aprilie, va fi mentinut timp de cinci ani, pana la 31 martie 2019.

Bugetul total maxim estimat al schemei se ridica la 637,7 milioane euro, dar cu posibilitatea suplimentarii, numarul anual estimat al transporatorilor care urmeaza sa beneficieze de acest ajutor de stat fiind de 20.114.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1132 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

deci, Presedintele Traian Basescu ....

...a avut rezob, iar cel mai bun, cinstit si corect guvern pe care l-a avut vreodata Romania, guvernul condus de prim-plagiatorul copy-lot dottore tonta viorel a ramas ca cazut din avion.
acuma se mai pune o intrebare: daca coducatoare rezbonzabela coordonatoare siuprema peste anaf a fost pana zilele trecute vistiernica ioana harvardnamista, prezenta consigliera de stat la tonta viorel, care ieste contributiile marete ale studiilor si deciziilor dumneaiei la harababura asta nationala?

 

inca un faimos ....

..."lasati dom' Presedinte, ne descurcam noi!"

 

Cea mai mare ineptie a guvernarii Ponta-PSD:acciza suplimentara!

Dupa ce a produs gauri mari in buget fortand marii transportatori(TIR-urile sa-si faca plinurile in tarile vecine),Ponta gaseste o solutie la fel de inepta:se returneaza acciza pe baza de..declaratie!
Nu cred ca exista cazuri in lume cand bugetul s-a golit de sume importante oferite pe tava solicitarilor pe baza de...proprie declaratie!
O suma uriasa de 637,7 mil euro va fi esalonata pe...cinci ani!
Cu alte cuvinte aceasta prostie pontista va fi pasata guvernelor ce vor urma foarte curand!
Cata lipsa de bun simt la acest Ponta!
Repeta nesimtirea lui Tariceanu care dupa ce a facut praf excedentul bugetar pe pomeni electorale ratate,a plecat lasand gaurile bugetare creeate urmasilor!
Nu este de mirare ca Ponta se impaca asa de bine cu Tariceanu!
Mai mult,Ponta da de lucru Parchetului,ANAF,SRI si Directiei Antifrauda fortandu-le sa se ocupe de mici potlogarii,ocupandu-le timpul si abatandu-le activitatea de la principala lor misiune:combaterea coruptiei mari la nivel politico-administrativ!
O alta forma de imunizare a infractorilor PSD!Teo

 

Cine promoveaza coruptia in Romania???

Guvernul....Guvernul vonta promovaza cu asemene actiuni corupti.
Inca o situatie tiganeasca,creata de vonta si i.petrescu.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor