Ponta: Eliminam acciza la palinca si ne pregatim de "batalie" cu CE

Duminica, 26 Octombrie 2014, ora 14:51
4049 citiri
Ponta: Eliminam acciza la palinca si ne pregatim de "batalie" cu CE

Proiectul privind eliminarea accizei la palinca ar putea fi adoptat luni in Camera Deputatilor, masura urmand sa fie aplicata incepand cu anul viitor, daca va fi promulgata de catre presedinte, a declarat premierul Victor Ponta.

De asemenea, prim-ministrul a precizat ca este posibil ca oficialii Comisiei Europene sa ceara verificari, iar Guvernul se asteapta la o batalie juridica pe aceasta tema, relateaza Mediafax.

"Exista o tara vecina Romaniei care a avut o problema cu Comisia Europeana, a pierdut procesul (Ungaria - n.red.). Noi am gasit o solutie si deja s-a introdus, e la Camera Deputatilor, o solutie pe care noi o consideram compatibila cu legislatia europeana, prin care se scoate acciza la palinca", a spus Ponta la postul public de televiziune, potrivit sursei citate.

Ungaria a incercat sa elimine integral acciza la palinca, dar a fost actionata in judecata de Comisia Europeana.

Conform legislatiei din Romania, pentru tuica si rachiu din fructe, realizate in propria gospodarie si destinate consumului propriu, producatorii trebuie sa plateasca o acciza de 1.000 de euro la hectolitru de alcool pur.

Initiativa legislativa propusa de un grup de parlamentari PDL, UDMR, FC si PSD prevede modificarea Codului Fiscal astfel incat palinca, tuica, horinca, turtul, coniacul, rachiul de drojdie de vin, cel de tescovina si cel de fructe sa fie exceptate de la plata accizelor daca ar fi fost produse pentru consumul propriu al gospodariilor individuale in limita unei cantitati de cel mult 100 litri de produs/gospodarie individuala, cu o concentratie alcoolica de 100% in volum.

Masura se aplica si in cazul unei cantitati maxime de 200 litri de distilat din fructe la 50 de grade.

In primavara acestui an, Senatul a respins proiectul.

Decizia finala legata de aceasta initiativa apartine Camerei Deputatilor.

Citeste si:
Ciprian Ciucu: USR trebuie să fie la guvernare. Nu cred că îi convine nimănui să se alieze cu PSD
Ciprian Ciucu: USR trebuie să fie la guvernare. Nu cred că îi convine nimănui să se alieze cu PSD
Preşedintele PNL Bucureşti şi primar al sectorului 6 al Capitalei, Ciprian Ciucu, a declarat, sâmbătă, că USR ar trebui, după părerea sa, să rămână la guvernare cu PNL şi a subliniat...
Vom avea guvernul Ciuca bătăilor?
Vom avea guvernul Ciuca bătăilor?
Prin ordinul dat PNL-ului, aripa servilă, de a forma un guvern minoritar în jurul lui Nicolae Ciucă, Iohannis, iată, a mai dat o șansă PSD-ului. După care, a declarat ritos: “Sunt în...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
MosGerila
rank 5
Am mai vrut sssa skriu ceva, dar nu mai aveam... litereeee...
MosGerila
rank 5