Senatul a adoptat tacit suprataxarea sucurilor cu mult zahar

Marti, 27 Noiembrie 2018, ora 09:11
5831 citiri
Senatul a adoptat tacit suprataxarea sucurilor cu mult zahar
Foto: Arhiva Ziare.com

Propunerea legislativa privind introducerea bauturilor racoritoare cu un continut ridicat de zahar in categoria produselor pentru care se percep taxe a trecut luni de Senat, prin adoptare tacita, ca urmare a implinirii termenului pentru dezbatere si adoptare.

Prin modificarile aduse Codului Fiscal, propunerea legislativa prevede introducerea bauturilor racoritoare cu un continut ridicat de zaharuri libere in categoria produselor pentru care se percep, direct sau indirect, taxe speciale asupra consumului (accize armonizate), precum si exceptarea de la plata accizelor a sucurilor din fructe fara adaos de zaharuri, a bauturilor racoritoare destinate consumului propriu fabricate de persoanele fizice si a bauturilor racoritoare produse pe loc, prin stoarcere, vandute neimbuteliate, prevede proiectul initiat de parlamentari din tot spectrul politic.

De asemenea, prin modificarile aduse Legii sanatatii, bauturile racoritoare cu un continut ridicat de zaharuri libere au fost incluse in categoria produselor asupra carora au fost instituite contributii in scopul combaterii consumului excesiv de astfel de produse (tutun, bauturi alcoolice) si pentru finantarea cheltuielilor de sanatate, conform propunerii legislative pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si a Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

Initiativa legislativa defineste bauturile racoritoare cu un continut ridicat de zaharuri libere ca fiind "acele bauturi cu un continut de zaharuri libere de cel putin cinci grame la 100 de mililitri de produs, inclusiv acele bauturi care au zaharuri libere adaugate care impreuna cu zaharurile intrinseci depasesc limita mentionata".

Comisiile pentru Buget-Finante si cea pentru Sanatate Publica au dat raport comun de respingere a proiectului.

Senatul este prima Camera sesizata cu acest act normativ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#accize bauturi zahar, #accize suc zahar Senat , #acciza