Ziare.com

Specialisti in fiscalitate: Modul de calcul al accizei pentru 2015 e ilegal - Urmeaza un infringement?

de Constantin Pescaru
Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 07:08

   

Specialisti in fiscalitate: Modul de calcul al accizei pentru 2015 e ilegal - Urmeaza un infringement?
Autoritatile au decis sa schimbe formula de calcul a accizelor pentru anul viitor, insa acest lucru incalca Constitutia si normele europene, avertizeaza specialistii in fiscalitate.

"Cursul la care ar fi trebuit sa se calculeze acciza pentru 2015, potrivit Codului Fiscal, ar fi fost mai mic decat cel folosit anul acesta. Asa ca autoritatile au 'inghetat' cursul pentru 2015 la nivelul folosit si in acest an, de 4,73 lei/euro, o valoare total artificiala si nejustificata.

Deci ceea ce a facut Guvernul este ilegal", au apreciat reprezentantii casei de avocatura Coltuc pentru Ziare.com.

Executivul a modificat din pix prevederile

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

 • 2014


 • Pana anul trecut, valoarea in lei a accizelor se stabilea in functie de cursul publicat de Banca Centrala Europeana (BCE) in prima zi din luna octombrie a anului anterior. Prin urmare, in 2014, ar fi trebuit folosit cursul de 4,4485 lei/euro.

  Insa euro pierduse teren, iar Guvernul avea nevoie de bani la buget, asa ca modalitatea de calcul a fost schimbata in 2013. In consecinta, a ajuns sa fie luat in considerare cursul din 2012, pentru ca era mai mare. La acesta s-a adaugat cea mai mare rata a inflatiei, de 4,77%, din septembrie 2013.

  Prin urmare, anul acesta accizele au fost platite la un curs de 4,7380 lei/euro, cu mai bine de 20 de bani peste nivelul anuntat de BCE la 1 octombrie 2013.

 • 2015


 • Cursul de schimb leu/euro din 1 octombrie 2014, publicat de BCE, a fost de 4,4093 lei/euro.

  Pentru ca este mai mai mic decat cel din 1 octombrie 2013, de 4,4485 lei/euro, Codul Fiscal prevedea ca pentru calculul accizei din 2015 ar fi trebuit folosit cel de anul trecut, la care s-ar fi adaugat media anuala a indicelui preturilor de consum calculata in septembrie anul acesta de INS.

  In acest mod s-ar fi ajuns la putin peste 4,5 lei/euro, daca s-ar fi pastrat acelasi algoritm.

  BCE a publicat cursul pentru accizele din 2015: Se vor scumpi sau nu carburantii, tigarile si alcoolul?

  Dar Guvernul a considerat ca acest nivel este prea mic, asa ca a hotarat ca accizele pentru 2015 sa fie platite in functie de cursul folosit in 2014, de 4,73 lei/euro, cu 20 de bani mai mare decat cel care ar fi rezultat in urma aplicarii prevederii Codului Fiscal. Mai mult, Executivul a decis ca, incepand de anul viitor, nivelul accizelor va fi exprimat in lei si nu in euro, ca pana acum.

  Proiect "3 in 1" de la Finante: Accize in lei, redevente amanate si masuri anti-evaziune

  "Acciza va fi exprimata in lei, mi se pare normal, suntem in Romania, platim la supermarket in lei, primim salariul in lei, nu vad de ce acciza ar trebui exprimata in euro, ea va fi exprimata in lei. Anul viitor ramane exact la aceeasi valoare. Practic, in valoare reala, acciza scade, pentru ca exista o inflatie de aproximativ 1,5%", a spus, luna trecuta, Ioana Petrescu, care conducea atunci Ministerul Finantelor.

  Efectul mentinerii cursului artificial

  Daca s-ar fi aplicat cursul calculat dupa modelul acestui an, produsele accizabile (tutun, alcool, carburanti etc.) ar fi trebuit sa se ieftineasca.

  De ce s-ar putea ieftini in 2015 benzina, motorina, alcoolul si tigarile

  De exemplu, acciza pentru un litru de motorina ar fi fost mai mica decat in 2014, adica 1,86 lei fata de 1,89 lei. Reamintim ca acciza are, in medie, o pondere de 27% din pretul final al carburantilor.

  Urmeaza un infringement?

  Cursul gandit de autoritati pentru accizele din 2015 a fost criticat de analistul Florin Citu.

  "Am o intrebare pentru BNR, ANAF, MF. Daca MF foloseste un curs arbitrar si care nu este real pentru acciza putem si noi sa folosim ce curs vrem, mai ales in contabilitate? Am cateva idei de optimizare fiscala", a intrebat retoric pe Facebook Florin Citu.

  Mai mult, fostul presedinte al Fiscului, Sebastian Bodu, a atras atentia ca aceasta miscare facuta de Guvern contravine normelor europene, astfel ca tara noastra s-ar putea trezi cu o procedura de infringement pe aceasta tema.

  "Directivele europene, chiar daca nu se aplica direct, precum regulamentele, ci necesita a fi transpuse astfel incat sa se atinga rezultatul lor, sunt obligatorii in ceea ce priveste persoanele.

  In acest sens, Curtea Europeana de Justitie a precizat ca in special atunci cand autoritatile comunitare, prin directiva, au impus statelor membre obligatia de a urma o anumita cale de conduita, efectul util al acestui act ar fi diminuat daca persoanele ar fi impiedicate sa o invoce in fata tribunalelor nationale si daca acestea din urma ar fi impiedicate sa o ia in considerare ca element de drept comunitar", a scris pe blog Sebastian Bodu.

  El a facut deja o sesizare la Curtea Constitutionala, in care a prezentat normele incalcate de acest mod de calcul al accizei:

  1. Cel al justei repartizari a sarcinilor fiscale, prevazut la art. 56 alin. (2) din Constitutia Romaniei, conform caruia "sistemul legal de impuneri trebuie sa asigure asezarea justa a sarcinilor fiscale".
  2. Cel al prevalentei normelor europene in fata celor nationale, prevazut la art. 148 alin. 2 din Constitutia Romaniei, conform caruia "ca urmare a aderarii prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare".

  Ce pot face romanii

  Avocatii firmei Coltuc sustin ca, in aceste conditii, romanii pot ataca in 2 moduri calculul accizei:

  • daca au un proces pe rol pot invoca exceptia de neconstitutionalitate in acel proces;
  • sesizare la Avocatul Poporului pentru atacarea acestei ordonante privind accizele.

  Sursa: Ziare.com

  Articol citit de 6172 ori

  Urmareste Ziare.com pe

  Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
  4 comentarii
  Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

  aici nu mai este vorba despre inc.com.petenta guvernului

  roman, ci de obligarea la plata ilegala a unor taxe (prin acciza) a cetatenilor tarii!
  inteleg ca suntem indreptatiti sa cerem organelor competente ale Uniunii Europne sa intervina, chemandu-i pe cei ce-si bat joc de noi sa respecte normele fiscale asa cum e normal!
  insa cum sa procedam, daca turma in care ne miscam de douazecisicinci de ani este sub comanda unor ciobani care sunt in stare sa nu ne mai permita nici sa bem apa?

   

  Sint curios ce-o sa raspunda plagiatorul pocait, Pinocchio

  primul mincinos al Romaniei, cel mai incompetent premier al tuturor timpurilor.

  Orice camatar care se respecta ...procedeaza la fel ....

  ..iti calculeaza dobanda dupa cum "vrea " organele lui.
  Mai urmeaza sa ne dea la ...lei ...guvernantii nostri in caz ca nu achitam la timp.
  Upss ... aproape ca era sa uit de ce am facut "revolutia " acum 25 de ani.

   

  Taxele si preturile produselor nu corespund salariilor

  In tarile occidentale, preturile produselor sunt un raport din venit. O rata la un apartament 10% din venit, la un automobil la fel, un televizor tot 10%. In tara noastra, rata la un apartament este 100% din salariu, la un televizor 200%, iar la un automobil 50%. Puterea de cumparare scazuta inseamna saracie si a condus la 5 milioane de emigranti. Inainte de 1989, cresterea economica a tuturor tarilor membre in Tratatul de la Varsovia era de 10-15% pe an, insemnand ca un roman ar fi avut in prezent un salariu de 2000 de dolari. Acum toate aceste tari au deficit, diferenta dintre exporturi si importuri fiind in minus de cateva miliarde de euro anual, ceea ce inseamna o saracire anuala cu 1-2%. Cat de profitabila a fost aderarea tuturor acestor state, inclusiv Romania, la UE, atata timp cat ne-au fost si ne sunt servite povesti despre traiul bun si drepturile din democratie, pe cand acest trai bun este doar in occident, iar noi contribuim la acesta?

   

  Platforma pentru solutionarea online a litigiilor