Surpriza din Codul fiscal: Fara acciza la cafea in 2016 - Ce se intampla cu alcoolul si benzina

Miercuri, 02 Decembrie 2015, ora 07:06
24057 citiri
Surpriza din Codul fiscal: Fara acciza la cafea in 2016 - Ce se intampla cu alcoolul si benzina
Foto: Adrian Benta

Un subiect mai putin dezbatut si prozaic prin natura lui este modul in care se va aplica acciza in anul 2016.

La inceputul lunii octombrie eram obisnuiti sa fim atenti la cursul de schimb valutar valabil in prima zi lucratoare din aceasta luna, curs valutar utilizat in tot anul urmator pentru calculul si plata accizei la produsele supuse acestei taxe.

Desigur, cu cat acest curs de schimb este mai ridicat, cu atat mai mare este suma de plata la buget.

In sfera produselor accizabile se regasesc elemente absolut indispensabile vietii cotidiene cum ar fi energia electrica, benzina, motorina, gazul natural, dar si o serie de produse consumate in mod frecvent, fie ca e vorba de vicii (alcoolul si tigarile) sau cele ce fac deliciul consumatorului, respectiv cafeaua, bijuteriile din aur si platina cu exceptia verighetelor, confectiile din blanuri naturale sau iahturile.

Raportandu-ne la cursul de schimb, aceste accize au fost calculate pentru anul 2014 si 2015 la o cotatie artificiala de 4,7380 lei/euro, legiuitorul prevazand ca acestea sa fie revizuite in fiecare luna octombrie, in functie de rata inflatiei.

Taxa pe alcool: Suma uriasa pe care o pierde statul daca nu va scadea acciza

Ce se intampla in 2016

Cursul de schimb conform actualului Cod fiscal trebuia publicat pe site-ul Ministerului de Finante pana pe data de 20 octombrie. Ei bine, iata ca pentru prima data in ultimii 25 ani la sfarsitul lunii octombrie 2015 identificam o inflatie negativa (deflatie), fapt ce ar fi trebuit sa duca, cel putin teoretic, la scaderea accizei.

Desigur, aceste doctrine economice sunt frumoase doar cand sunt prezentate contribuabilului. Pentru anul 2016, noul Cod fiscal construieste sistemul de accize pastrand valorile in lei valabile in anul 2015 pentru marea majoritate a produselor, practic utilizandu-se acelasi curs de schimb majorat artificial.

Pentru ce produse nu se mai plateste acciza

Desigur, trebuie sa fim obiectivi si sa amintim ca foarte multe dintre produsele supuse accizelor nearmonizate nu le mai regasim supuse accizei in anul 2016.

Astfel, de la anul nu vom mai plati acciza pentru cafea, confectiile din blanuri naturale, iahturi sau pentru motoarele destinate ambarcatiunilor cu o putere mai mare de 100 CP.

Iubitorii de autoturisme cu motoare puternice, mai mari de 3.000 cmc nu vor mai plati nici ei acciza la inmatricularea acestor tipuri de mijloace de transport. Cel putin la nivel teoretic, ar trebui ca pentru aceste produse sa scada pretul de cumparare atat ca urmare a eliminarii accizei, cat si prin faptul ca vom avea o reducere a cotei de TVA la 20%.

Alcool si combustibil

O alta mutare surprinzatoare in domeniul accizelor valabila in anul 2016 este reducerea accizei pentru bauturile alcoolice de la circa 1.000 euro/hl alcool pur la aproximativ 700 euro/hl alcool pur, o reducere de aproximativ 30%.

O masura buna pentru combaterea evaziunii fiscale omniprezenta in sectorul bauturilor alcoolice conform producatorilor consacrati si asociatiilor profesionale din domeniu, insa discutabila din perspectiva publicului larg ce constata ca aceasta reducere de acciza la bautura alcoolica vine intr-un an electoral.

Tot din perspectiva accizelor analizam valoarea acesteia pentru benzina si pentru motorina si observam ca si in anul 2016 nivelul acestei taxe este egal cu nivelul stabilit pentru anul 2015. Astfel, pentru 1.000 litrii benzina fara plumb se datoreaza o acciza de circa 2.035 lei, ceea ce ar corespunde de o acciza de 2,035 lei din fiecare litru de benzina.

Daca tinem cont ca in pretul de vanzare de la pompa regasim si TVA observam ca mai mult de jumatate din pretul la pompa este format din taxe. Abia din anul 2017, pornind de la o prezumata mentinere de mai mult de un an a Codului fiscal, se va elimina si supraaciza la carburanti, celebra taxa ce a obligat multi transportatori sa alimenteze in strainatate.

In acest context, de la 1 ianuarie speram intr-o reducere a preturilor de consum, in primul rand din perspectiva reducerii TVA si a reducerii accizei pentru principalele produse supuse accizelor nearmonizate, ocazie cu care spunem adio - speram fara intoarcere - accizei la cafea, indragita bautura fara multi dintre noi nu isi incep ziua.

Consultant fiscal,

Auditor financiar,

Adrian Benta

Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
România a evitat plata penalităţilor după ce Garda de Mediu din Sibiu a închis depozitul neconform de deşeuri industriale periculoase al Sometra SA din Copşa Mică, oraş care zeci de ani...
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, marţi, 19 martie, că la fabrica Ford de la Craiova se va produce în curând primul autoturism electric. El a menţionat că în România au fost...
#Cod fiscal accize, #calcul acciza 2016, #produse acciza 2016, #accize 2016, #acciza cafea 2016, #acciza alcool 2016, #acciza benzina 2016 , #acciza