Vorbe in vant sau o decizie inteleapta? Reactii dupa ce Ponta a anuntat amanarea scumpirii motorinei

Luni, 09 Decembrie 2013, ora 18:21
2463 citiri
Vorbe in vant sau o decizie inteleapta? Reactii dupa ce Ponta a anuntat amanarea scumpirii motorinei

Transportatorii si analistii sunt impartiti in legatura cu planul Guvernului de a amana aplicarea accizei suplimentare de 7 eurocenti/litru pentru motorina. In timp ce unii sustin ca este o decizie inteleapta, altii condamna guvernarea USL si acuza mascarea dialogului.

Astfel, Augustin Hagiu, consultant in transporturi si presedintele Confederatiei Nationale Rutiere (CNR), a condamnat modul in care autoritatile au gestionat discutiile intre Guvern.

"E un scenariu... de fapt, sunt vorbe in vant, pentru ca premierul Victor Ponta a precizat ca ministrul Bugetului (Liviu Voinea - n.red.) va trebui sa mearga la Comisia Europeana cu aceasta propunere. Nu stiu, nu cred ca acest lucru va fi suficient pentru transportatori.

Momentan este un simulacru de dialog la Ministerul Transporturilor, i-au anuntat la ora 13.00 pentru o intalnire la ora 14.00 si evident ca ei nu se puteau prezenta. E o bataie de joc, nici nu vreau sa ma mai gandesc ce se intampla in acest Guvern, nici PDL-istii nu au fost asa cand au fost la guvernare, e greu de imaginat asa ceva", a spus Agustin Hagiu, pentru Ziare.com.

Premierul Victor Ponta a precizat, luni, ca se discuta aplicarea de la 1 ianuarie 2014 a unei accize suplimentare de 7 eurocenti/litru pentru benzina, in timp ce o masura similara pentru motorina va fi amanata cu trei luni.

Ponta face un pas inapoi: Scumpeste doar benzina. Motorina mai incolo

Anuntul a venit in aceeasi zi in care 15.000 de tiruri au blocat centurile ocolitoare a mai multor orase din tara, ca semn de protest.

15.000 de tiruri blocheaza drumurile - Acciza la combustibili a pus "sare pe rana"

Se va razgandi Guvernul?

In schimb, Ion Lixandru, vicepresedintele Asociatiei Romane de Logistica, este mai optimist si a salutat anuntul facut, luni, de premierul Victor Ponta.

El sustine ca in perioada ianuarie-martie 2014, Cabinetul condus de Victor Ponta va realiza ca aplicarea accizei la benzina nu va aduce venituri prea mari la buget, asa ca ulterior se va renunta de tot la taxarea suplimentara a carburantilor.

"Premierul a avut intelepciunea sa lase de la el ca sa inteleaga mai bine situatia", a spus Ion Lixandru, intr-o interventie telefonica la Digi 24.

Ionel Blanculescu, consultant fiscal si consilier onorific al premierului Victor Ponta, a precizat ca Guvernul a reusit sa perceapa mesajul transmis de transportatori.

"Daca se vor gasi resursele necesare pentru a inlocui de tot aceasta taxa, va fi cu atat mai bine, mai ales ca e necesar ca combaterea evaziunii fiscale sa devina si mai eficienta, cred ca e un moment de normalitate", a punctat Ionel Blanculescu, la postul de televiziune citat.

Introducerea unei accize suplimentare la benzina si motorina a fost intens criticata de presedintele Traian Basescu, care a anuntat ca din cauza ei va retrimite bugetul pe anul viitor inapoi in Parlament. Similar, din acelasi motiv, seful statului nu a semnat memorandumul cu Fondul Monetar International (FMI).

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#reactii amanare acciza motorina, #Ponta acciza benzina motorina, #acciza motorina , #acciza