Ziare.com

De la 1 august, angajatii cu contracte part time vor plati CAS si CASS cel putin la nivelul salariului minim

Joi, 20 Iulie 2017, ora 20:22

   

De la 1 august, angajatii cu contracte part time vor plati CAS si CASS cel putin la nivelul salariului minim
Contributiile la pensii si la sanatate platite la stat nu vor putea fi mai mici decat valoarea calculata la nivelul salariului minim brut pe economie, chiar daca salariatul are un contract part time sau cu plata in acord si este platit cu mai putin decat salariul minim.

Exista cateva exceptii de la aceasta regula:
- elevi sau studenti cu varsta pana in 26 de ani;
- ucenici in varsta de pana la 18 ani; persoane cu dizabilitati care, prin lege, au posibilitatea sa lucreze mai putin de opt ore pe zi;
- pensionari pentru limita de varsta in sistemul publice de pensii, cu exceptia celor care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta cu cea din sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
- persoanele care cumuleaza venituri de cel putin nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata din mai multe contracte individuale de munca.

Noile reglementari urmeaza sa intre in vigoare la 1 august si sa se aplice incepand cu veniturile aferente lunii august 2017.

"Social, masura are rolul sa protejeze aceste categorii de salariati asigurandu-le dreptul la pensie si la servicii medicale in sistemul public. Din punct de vedere economic, noile prevederi au scopul sa limiteze situatiile in care contractele de munca cu timp partial sunt incheiate pentru evitarea impozitarii potrivit regulilor prevazute pentru contractele individuale de munca cu timp normal de lucru si, implicit, sa elimine inechitatile fata de angajatorii care incheie contracte individuale de munca cu timp normal si asigura salariul minim brut pe tara propriilor salariatilor", precizeaza sursa citata.

Conform comunicatului, noile reglementari au fost stabilite in conditiile in care, potrivit datelor statistice si studiilor efectuate in acest sens, "exista circa 1,1-1,2 milioane de contracte de munca cu timp partial (...), 370.000 salariati activi au un singur contract de munca cu timp partial" si "aproximativ 710.000 asigurati cu contracte de munca cu timp partial au un venit mediu brut de 903 lei/lunar (decembrie 2016) ".

"O astfel de practica genereaza, de asemenea, inechitati fata de angajatorii care incheie contracte individuale de munca cu timp normal si asigura salariul minim brut pe tara propriilor salariati.

Problematica este cu atat mai importanta cu cat in ultimii doi ani cu crestere economica ridicata, numarul locurilor de munca cu timp partial a crescut mai repede decat cele cu timp complet, respectiv cu 3,7% in medie pe an fata de 2,1% in medie", potrivit aceleiasi surse.

Totodata, Guvernul subliniaza ca practica subsalarizarii fortei de munca iese in evidenta si prin faptul ca in medie in fiecare luna circa 55.000 salariati sunt fara venituri declarate la Casa de Pensii, deci fara contributii care sa se regaseasca in pensiile viitoare.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3717 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

De la 1 august

De la 1 august o sa scriem in loc de contracte part time contracte cu termen limitat, adica in limba romana.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor