E-guvernare eficienta: Modelul danez si cum ajungem acolo

Vineri, 23 Octombrie 2015, ora 07:42
6715 citiri
E-guvernare eficienta: Modelul danez si cum ajungem acolo

V-ati gandit oare cum ar fi sa nu mai stati la coada la renumitul ghiseu pentru a plati taxe, impozite, facturi, a lua si a preda adeverinte? Suna frumos, nu?

In anumite cazuri, companiile private din Romania chiar s-au adaptat si puteti plati de ceva timp facturile la utilitati si telefonie, prin Internet sau la bancomate speciale, raspandite prin orasele mari. Insa ce ne facem cu taxele, impozitele, actele de depus/ridicat de la Fisc, primarii, prefecturi?

In randurile ce urmeaza doresc sa fac o scurta analiza a sistemelor actuale de e-guvernare din Romania si sa ofer o solutie iesita din interactiunea mea cu sistemul danez.

Locuiesc in Danemarca din 2009. Fiind initial student, lucrand part-time si apoi full-time, a trebuit sa interactionez cu statul danez, atat cu primaria, cat si cu Fiscul (SKAT in daneza).

Plecand de la aceste experiente proprii, doresc sa propun o solutie pentru viitorul sistemelor de interactiune cu cetateanul din Romania.

Stim cu totii de sumele exorbitante cheltuite deja pe portaluri nefunctionale precum eRomania (ultimul editorial pe acel site fiind din Aprilie 2014) sau foarte putin folosite, imbacsite si neintuitive precum ghiseul.ro sau Spatiul Privat Virtual creat de ANAF.

Nu tin neaparat sa arat cu degetul si nici sa provoc vreun raspuns comic pe pagina de Facebook a ANAF-ului, in care incearca sa mi se demonstreze ca de fapt sunt multi cei care acceseaza SPV. Orice ne-ar spune, stim cu totii ca sunt foarte putini fata de cati ar trebui sa fie!

In momentul de fata, sistemul impozitelor se bazeaza pe cooperarea primariilor. Ele trebuie sa se inregistreze cu toate darile de platit pe site-ul ghiseul.ro. La aproximativ 3.200 de primarii din tara, va dati seama cate ore de munca, efort si bani pierduti ar insemna asta? Ca sa nu mai vorbim de lipsa de expertiza in marea lor majoritate.

Nu ar fi fost mai usor ca primariilor sa li se ofere de la bun inceput, ca model de baza, toate impozitele direct in sistem de la centru? Daca ne uitam la Bucuresti, doar Sectorul 1 (cel mai instarit, de altfel) a reusit sa implementeze cu relativ succes sistemul. Spun relativ, tocmai pentru ca putini oameni il si folosesc. In Gorj, din 70 de primarii, doar trei sunt inscrise pe ghiseul.ro, neavand insa optiuni de a plati mai nimic.

Trecand la partea de taxe, la ANAF, dam de Spatiul Privat Virtual, un sistem folosit de foarte putina lume, destul de stufos si neintuitiv. Totusi, este un sistem functional, iar pentru asta trebuie sa ii dam Cezarului ce-i al Cezarului: este primul pas in directia buna. Ramane insa blocat intr-o paradigma de gandire si o legislatie pre-Internet.

Ca termen de comparatie, pe skat.dk (taxe.ro in traducere libera), eu pot sa verific/modific tot ce tine de taxele si impozitele mele, ca persoana fizica sau juridica, pe o singura pagina. Tot ce scriu in acele casute este luat de bun si verificat apoi de catre ei in conturile bancare.

Nu este nevoie sa printez adeverinte si cereri de acolo, sa le completez de mana, sa le semnez si sa le trimit diverselor institutii sau sa ies din SPV sa intru pe e-guvernare.ro si acolo sa am alte declaratii disponibile.

In Danemarca toate pot fi facute online pe skat.dk si orice institutie a statului este conectata acolo.

Drept urmare, prima solutie de implementat in urmatorii ani ar trebui sa fie comasarea celor doua sisteme, ghiseul.ro si Spatiul Privat Virtual, in unul singur, mult mai simplu, interactiv si mai ales intuitiv de folosit.

Propun chiar si un nume simplu: taxe.ro. E usor de retinut si de explicat, vorbeste de la sine si nu iti mai aduce aminte de umilinta pe care in mod sigur ai simtit-o de mai multe ori in cursul vietii la ghiseu.

A doua solutie, legata de comunicarea intre primarie, prefectura si cetatean, o reprezinta o platforma online, similara platformei borger.dk (in traducere libera: cetatean.ro). Pe borger.dk, in Danemarca, pot sa imi schimb adresa, iar primaria si orice companii care aveau deja acces la adresa mea pot vedea mutarea. Pot anunta posta daneza printr-un simplu click.

Daca as fi fost cetatean danez, as fi putut avea acces si la modulele care gestioneaza tot ce inseamna burse studentesti, pensii, ajutor social, inscrierea copilului la o scoala/gradinita, card european de sanatate, ajutor si informatii pentru persoanele cu handicap, permis de conducere, pasaport, carte de identitate etc.

Majoritatea acestor procese se pot rezolva online, fara a mai fi nevoie sa iesi din casa. Doar cateva (de exemplu crearea unui pasaport) pot fi incepute online, dar terminate in persoana.

Stiu ca totul pare un pic utopic si nu, nici in Danemarca nu umbla cainii cu covrigi in coada.

De pilda, chiar acum SKAT este implicat intr-un mare scandal din cauza modului foarte usor prin care un numar de persoane stabilite in strainatate au reusit sa pacaleasca sistemul si sa fraudeze statul danez cu echivalentul a 820 milioane de euro, in ultimii trei ani.

Este insa obligatia noastra, a celor care am vazut ca se poate si altfel, sa vorbim despre aceste solutii, sa chemam toti actorii implicati in crearea noilor sisteme de e-guvernare din Romania, sa trasam impreuna cu societatea civila modul in care dorim sa arate sistemele, dar si mai important sa ne asiguram ca oamenii ce vor implementa sistemele si cei care vor schimba si adapta legislatia vor fi capabili si integri.

De asemenea, tot ce inseamna proces de implementare facut de acesti oameni trebuie sa fie transparent. Romanul trebuie sa poata vedea ce se intampla cu aceste sisteme si pe ce se cheltuieste banul sau.

Pentru ca, pana la urma, problema in acest caz nu a tinut niciodata de bani. Nu va tine de bani nici in viitor, deoarece Romania deja are in plan accesarea unor sume substantiale in actualul exercitiu financiar al Uniunii Europene 2014-2023 pentru e-guvernare.

Motivul principal pentru care aceste lucruri nu sunt deja finalizate cu brio si utilizate in masa tine de fapt tot de lipsa vointei politice, legislatia stufoasa si incompetenta in administratie. Drept urmare si solutia va tine in primul rand de oameni!

Va tine de noi, cetatenii de rand, sa mergem la vot, sa ne alegem oameni noi, competenti, tineri, integri si cu adevarat profesionisti. Nu mai vrem coruptie, nu mai vrem nepotism in administratia publica, nu mai vrem licitatii trucate si cu dedicatie in care firme romanesti sau straine, impreuna cu politicieni vanduti, fraudeaza statul si fura banii stransi din taxele romanilor muncitori si onesti.

Daca vrem civilizatie, responsabilitate si transparenta in Romania, sa ne asumam responsabilitatea si sa le aducem singuri acasa. La anul, informati-va din plin, comparati si criticati si, cel mai important, iesiti la vot!

Cred ca a venit timpul sa ne trezim si sa realizam si noi asta. Soarta noastra, a romanilor, tine doar de noi.

Daniel-Constantin Ciungu lucreaza ca Sales Manager pentru divizia de senzori a companiei Grundfos Holding A/S, in Danemarca. Este responsabil de vanzari si business development pentru o arie de 13 tari din Vestul si Sud-Estul Europei. Este, drept urmare, implicat activ in domeniul energiei regenerabile la nivel european. Din 2015 a devenit si membru al Fundatiei CAESAR

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#taxe online, #impozite online, #sistem plati online , #plati