De ce mutarea contributiilor e o manevra riscanta: Matematica schimbarii

Luni, 23 Octombrie 2017, ora 19:38
6352 citiri
De ce mutarea contributiilor e o manevra riscanta: Matematica schimbarii
Foto: Arhiva Ziare.com

Mutarea contributiilor de la angajator la salariat, in forma anuntata de Executiv, ar avea un efect relativ minor asupra incasarilor si salariilor, din punct de vedere al celor care se conformeaza la plata si acum, presupunand ca firmele vor pastra intacte costurile salariale la acelasi nivel, redirectionand doar banii, fara a fi obligate expres in acest sens.

Efectul practic ar consta in deplasarea a circa opt procente din taxele aplicate de stat dinspre impozitul pe venitul personal in cea mai mare parte a lor catre impozitul pe munca salariata.

Ceea ce, in principiu, ar simplifica prelevarea banilor si ar veni sa confirme un lucru de bun simt elementar: de fapt, toate taxele deriva din munca angajatului, pentru ca in absenta lui angajatorul nu ar plati nimic si nici nu ar avea din ce rezultat sa plateasca.

Exista, insa, motive practice pentru a imparti aceste contributii puse pe munca intre salariat si angajator, ca mijloc de politica economica aplicat in TOATE statele europene. Mai precis, partea ce revine angajatorului ar putea beneficia de anumite reduceri la taxare, daca acesta preia o parte din serviciile oferite de stat.

Matematica schimbarii

Cea mai importanta modificare in cazul transferului contributiilor consta in schimbarea sumei de bani in raport cu care se face impozitarea. Prin mutarea integrala a taxelor in seama angajatului, referinta creste de la 100% la 121,5% sau chiar 122,75% (cel putin) daca angajatorul este de buna credinta si nu profita de schimbarea modalitatii de taxare pentru a-si mai scadea costurile.

Astfel, exprimarile procentuale de tipul scaderii nivelului contributiilor de la 39,25% la 35%, vehiculate in mass-media, sufera de pe urma schimbarii reperului de raportare. Fara de care, procentajele mentionate, desi adevarate, nu permit o comparatie corecta si sunt chiar de natura a induce in eroare auditoriul.

Citeste mai multe despre De ce mutarea contributiilor e o manevra riscanta: Matematica schimbarii pe Curs de guvernare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
Cine sunt speakerii care vor fi prezenți la evenimentul “Antreprenoriatul Profesie vs Vocație: Cum transformi o idee sau o pasiune în bani”
Cine sunt speakerii care vor fi prezenți la evenimentul “Antreprenoriatul Profesie vs Vocație: Cum transformi o idee sau o pasiune în bani”
Ești pasionat de lumea antreprenoriatului și vrei să afli secretele succesului de la persoane din domeniu? Participa la evenimentul organizat de Ziare.com “Antreprenoriatul Profesie vs...
#contributii angajat, #contributii angajator , #plati