Ziare.com

Fara comisioane pentru plata taxelor si impozitelor pe Internet

Luni, 29 Octombrie 2012, ora 15:31

   

Fara comisioane pentru plata taxelor si impozitelor pe Internet
Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) a suspus dezbaterii publice un proiect de act normativ de modificare a legislatiei privind plata online cu cardul a taxelor si impozitelor, astfel incat contribuabilii sa nu mai plateasca comisionul, acesta urmand sa fie suportat de primarii.

Conform HG 1.235/2010 privind plata online a impozitelor si taxelor, comisionul poate fi suportat de catre contribuabil, de catre institutia publica sau in orice alta varianta aleasa de catre aceasta la momentul inregistrarii in Sistemul national electronic de plata online a taxelor si impozitelor utilizand cardul bancar (SNEP), se arata in nota de fundamentare publicata pe site-ul MCSI.

Practic, beneficiarul platii (institutia publica) are posibilitatea sa impuna contribuabilului care plateste cu cardul sa suporte comisionul perceput beneficiarului de catre prestatorul sau de servicii de plata.

"In acest fel exista o discriminare a contribuabilului care plateste utilizand cardul prin intermediul SNEP fata de contribuabilul care plateste utilizand cardul la sediul institutiei publice, avand in vedere ca in cazul din urma contribuabilul nu plateste niciun comision", se spune in document.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Potrivit MCSI, modificarea HG 1.235/2010 este necesara pentru ca exista posibilitatea sesizarii Comisiei Europene in legatura cu incalcarea unui act normativ care transpune in legislatia nationala o directiva europeana, urmand ca aceasta sa dispuna masuri de corectare a acestei situatii si aplicarea unor sanctiuni statului roman.

In plus, exista riscul ca acei contribuabili carora li se percep in mod nejustificat si nelegal acest commision de catre institutiile publice sa le actioneze in instanta in vederea recuperarii prejudiciului.

"De asemenea, scopul legislatiei europene in vigoare este aceea de a incuraja platile electronice, in timp ce prevederile actuale ale HG 1.235/2010 nu fac decat sa descurajeze, prin posibilitatea oferita institutiilor publice de a percepe un pret suplimentar de la contribuabil", se mai spune in nota de fundamentare a noului proiect legislativ.

Proiectul de act normativ necesita avizul Consiliului Legislativ.

Lansat in martie 2011, SNEP este diponibil pe www.ghiseul.ro si este administrat si operat de Centrul National de Management pentru Societatea Informationala (CNMSI), institutie aflata in subordinea MCSI.

C.P.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1587 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor