Fiscul taie si spanzura, iar apoi isi anuleaza deciziile. Avocati: E o anomalie

Miercuri, 14 Ianuarie 2015, ora 09:01
7218 citiri
Fiscul taie si spanzura, iar apoi isi anuleaza deciziile. Avocati: E o anomalie

Mii de copii din Curtea de Arges si din Alba care au alocatiile pe card au primit instiintari de plata de la Fisc prin care au fost anuntati ca au de achitat contributii la stat. Dar ce prevede, de fapt, legea?

"Am primit mai multe sesizari de la mamele din cadrul asociatiei mele care m-au sunat disperate ca nu stiu ce sa faca. Iar eu, stupefiata fiind de ceea ce mi s-a relatat, primul sfat pe care l-am dat a fost ca ele sa nu plateasca nimic. Prin urmare, m-am intalnit cu acestea si am vazut plicurile.

Intr-adevar, copiii au de plata pe anul 2012 suma de 468 de lei. Mentionez ca ulterior am aflat ca numai copiii care au alocatiile pe card au primit aceste instiintari", a declarat presedintele Asociatiei Cultural Crestine "Aripi de inger" din judetul Arges.

Alocatiile a 11.000 de copii, impozitate - Ponta vrea ca vinovatii sa fie pedepsiti

Potrivit acesteia, este vorba despre instiintari de plata pentru anul 2012, iar copiii sunt impozitati pentru un venit de 8.400 de lei, pe care ANAF pretinde ca acestia l-ar fi avut pe anul 2012.

Si presa locala din Alba a informat ca mai multi parinti se afla in aceeasi situatie.

Insa cum s-a ajuns aici? Legea spune ca persoanele care obtin venituri din dobanzi bancare trebuie impozitate, iar daca valoarea este mai mica decat salariul minim pe economie, atunci retinerile se raporteaza la valoarea acestuia (700 de lei in 2012).

Sub incidenta acestei legi intra doar persoanele adulte, minorii fiind scutiti la plata.

"Este clar o anomalie si sunt strict vinovati toti acei functionari publici care sunt datori sa verifice fiecare decizie de impunere. Iar ANAF se afla acum intr-o situatie absolut jenanta. In plus, e vorba si de stresul familiilor implicate", au sustinut reprezentantii Biroului de avocatura Cuculis si Asociatii pentru Ziare.com.

Persoanele majore care obtin venituri exclusiv din surse precum chirii, dividende de la societati comerciale sau dobanzi sunt impozitate cu 5,5% (valoarea CASS) din tot ceea ce incaseaza.

"Pentru a evita situatii ca cea a impozitului retinut pe alocatii, credem ca o verificare dupa CNP care sa releve varsta celor impozitati ar trebui sa opreasca procedura asta aberanta. Sigur, vom trai in anii de tranzitie ce urmeaza sa asistam la tot felul de anomalii fiscale, judiciare, legislative - asa cum tot se intampla din 1990, fie ca este vorba de drept civil, penal, fiscal", au adaugat avocatii Cuculis.

Fiscul a vrut sa taxeze alocatiile: Cum rezolva Ponta aceasta aberatie

NU sunt obligati sa plateasca CASS pentru veniturile mentionate anterior adultii care obtin si:

  • Salarii, venituri asimilate salariilor, pensii, indemnizatii de somaj
  • Intreprinzatorii titulari ai intreprinderii individuale
  • Membrii ai intreprinderii individuale
  • PFA cu statut sa desfasoare activitate economica
  • Profesii libere
  • Activitati agricole
  • Contracte si conventii civile, contracte de agent
  • Activitate de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara
  • Venituri din asocierea persoanelor fizice cu persoane juridice.
  • Care sunt tipurile de venituri din dobanzi

    La randul sau, cabinetul de avocatura Coltuc a precizat, pentru Ziare.com, ca potrivit Legii 571/2003 privind Codul fiscal cu completari si modificari ulterioare, tipurile de venituri care se incadreaza in categoria venituri din dobanzi sunt:

    • dobanzi care sunt obtinute din obligatiuni;
    • dobanzi care sunt obtinute ca urmare a constituirii de depozite la termen, inclusiv aferente certificatelor de depozit;
    • incasarea unor sume sub forma de dobanda ca urmare a imprumuturilor acordate;
    • alte titluri de creanta.

    Minorii carora le-au venit decizii de impunere pe alocatii se incadreaza la punctul al doilea, insa avocatii Coltuc amintesc ca legea interzice plata de taxe si impozite in cazul lor.

    "Deci avem legislatie buna, dar se aplica gresit de ANAF", au punctat acestia.

    Cum va fi rezolvata situatia

    ANAF a sistat emiterea deciziilor de impunere pentru contributiile datorate din dobanzile incasate la alocatiile pentru copii si asteapta o initiativa legislativa care sa permita amnistierea fiscala in cazul sumelor deja imputate, a declarat seful institutiei, Gelu Stefan Diaconu.

    "Este o anomalie legislativa (...) Am sistat emiterea deciziilor, asteptam modificarea cadrului normativ si, probabil, o eventuala decizie legislativa privind amnistia fiscala pentru sumele datorate in baza deciziilor de impunere care deja s-au emis", a precizat Diaconu, intr-o conferinta de presa.

    El a aratat ca Fiscul nu a facut altceva decat sa aplice legislatia, iar situatia poate fi corectata doar prin modificarea cadrului legal.

    Amnistie pentru copii - Seful ANAF explica cum se va rezolva problema impozitarii alocatiilor

    Premierul Ponta a promis ca Guvernul va adopta o ordonanta care sa previna in viitor "aberatii" de tipul celor prin care statul a cerut plata contributiilor de sanatate pentru alocatiile primite de copii.

    El a adaugat ca aceasta anomalie a fost generata de un act normativ aprobat in 2011 de fosta guvernare, motiv pentru care reprezentantii acesteia, aflati in prezent in Opozitie, au fost "mai putin critici" la adresa Guvernului pe aceasta tema.

    Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
    Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
    Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
    De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
    De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
    Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
    #impozite alocatii copii, #taxare alocatii copii , #plati