Invatamantul gratuit ... costa bani grei: Harta taxelor percepute de universitati la inscrierea la facultate

Marti, 28 Iulie 2015, ora 09:52
7429 citiri
Invatamantul gratuit ... costa bani grei: Harta taxelor percepute de universitati la inscrierea la facultate
Foto: Ziare.com

Absolventii de liceu care trec prin procesul de admitere la facultate au de scos bani grei din buzunar inca din primele zile ale vietii lor de studenti, avertizeaza Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR).

ANOSR a realizat o analiza prin care arata ca universitatile percep taxe aberante de la viitorii studenti, ce nu justifica valoarea costurilor serviciilor pe care le ofera, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Topul universitatilor cu cea mai buna reputatie din lume - cum stau facultatile din Romania

Taxe de admitere de la 50 la 350 de lei

Lipsa serviciilor de consiliere si orientare de calitate din liceu ii face pe multi absolventi sa nu aiba o optiune clara cu privire la facultatea la care isi doresc sa se inscrie, asa ca isi depun mai multe dosare.

Acest lucru este speculat de universitati, care percep taxe de admitere (sau inscriere) generoase, pe care candidatii trebuie sa le plateasca pentru a fi luati in considerare in procesul de admitere. Desi costurile procesului de admitere implica doar plata personalului implicat in acest proces si a resurselor utilizate (care nu ar trebui sa depaseasca cativa lei sau zeci de lei per candidat), taxele de admitere sunt in medie de peste 100 de lei la toate universitatile din Romania, devenind o afacere mai mult decat profitabila acolo unde "bataia" e mai mare, avertizeaza ANOSR.

Absurditatea valorii acestor taxe este demonstrata si de diferentele foarte mari dintre aceste taxe percepute de diferite universitati - de la 50 de lei (pentru anumite specializari de la Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din Iasi si Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava) pana la peste 300 de lei (Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca, anumite specializari de la Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din Iasi, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi si Universitatea din Bucuresti), cea mai mare taxa fiind perceputa de Universitatea de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa" (350 de lei), se arata in comunicatul citat.

Sursa: ANOSR

Universitatile devin creative cand e vorba de bani de la studenti: percep taxe de "confirmare" sau inmatriculare

Desi inmatricularea studentilor in registrele facultatilor este un proces cu costuri infime, unele universitati nu se multumesc cu taxa pe care o percep pentru admitere, ci cer si o taxa de "confirmare", pentru ca studentii admisi sa fie inmatriculati (numita si taxa de inmatriculare, la unele universitati).

Desi exista unele universitati care nu considera justificata o astfel de taxa (Universitatea din Bucuresti, Academia de Studii Economice din Bucuresti, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca), exista unele care percep astfel de taxe, care pot ajunge de la 25 de lei (Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, unele specializari de la Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din Iasi) la cateva sute de lei, cea mai mare fiind din nou la Universitatea de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa" din Iasi - 250 de lei, arata reprezentantii studentilor.

Sursa: ANOSR

"Invatamantul gratuit" costa!

Mai mult, desi statul asigura plata costurilor de scolarizare pentru studentii care intra pe un loc la buget, acestia nu sunt scutiti de plata taxelor de admitere sau a celor de confirmare, acolo unde exista. Prin urmare, indiferent de veniturile pe care le are familia sau de eforturile pe care un tanar le-a depus pentru a intra pe unul din locurile la buget din universitate, acesta este nevoit sa scoata cateva sute de lei din buzunar daca vrea sa devina student.

Pe langa acest lucru, studiul ANOSR "Taxele invatamantului gratuit" publicat la inceputul anului universitar trecut, a aratat ca studentii la taxa nu platesc costurile proceselor educationale pe care universitatile le pun la dispozitia lor, ci mai degraba prestigiul acestora. Acest lucru este demonstrat de faptul ca pentru aceeasi specializare, diverse universitati din tara percep taxe diferite, desi planurile de invatamant sunt aceleasi sau asemanatoare.

"Traim vremuri in care a fi student a devenit un lux pe care nu oricine si-l permite. Inca din primele zile de studentie suntem bombardati cu fel de fel de taxe despre care nu stiam si a caror valoare nu o putem intelege. Mai tarziu, ajungem la facultate si ne dam seama ca astfel de taxe exista si in timpul anului universitar, doar ca ele poarta alte nume: taxe de biblioteca, taxe de eliberare a actelor de studiu, taxe pentru adeverinte, taxe de rulment sau garantie la cazare, taxe obligatorii pentru cantina si asa mai departe. Din pacate, acest lucru ii face pe foarte multi studenti sa abandoneze studiile in lipsa unui sprijin financiar consistent din partea familiei sau pentru ca se vad nevoiti sa se angajeze si nu mai au timp suficient sa dedice studiului", a transmis Vlad Chereches, vicepresedinte educational al ANOSR.

C.P.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#taxe facultati, #studenti taxe facultati, #taxe admitere facultati , #plati