Munca romanilor e taxata la fel ca-n tarile bogate ale UE - Statul, cel mai mare angajator in regiunile sarace

Marti, 27 Septembrie 2016, ora 09:28

   

Munca romanilor e taxata la fel ca-n tarile bogate ale UE - Statul, cel mai mare angajator in regiunile sarace
Taxele pe munca in Romania se afla la un nivel similar cu cel inregistrat in tarile dezvoltate din Uniunea Europeana. In plus, in regiunile sarace de la noi, statul e cel mai mare angajator.

Castigul salarial mediu net in Romania pe 2015 a fost de 1.859 lei (echivalentul a 418 euro) pe luna, in crestere cu 9,5% fata de anul precedent.

Datele prezentate de INS arata si costul salarial aferent pentru plata acestui salariu, respectiv 3.189 lei (717,5 euro) pe salariat, indicator care a crescut cu doar 6,7% in urma reducerii fiscalitatii la angajator.

Astfel, pentru fiecare 100 de lei achitati cu acte in regula, un angajator a trebuit sa aloce 171,50 lei pe costurile salariale, ceea ce inseamna ca statul roman a taxat munca depusa cu o cota de 41,70%.

Este o valoare situata peste media de circa 35% a Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, care grupeaza cele mai dezvoltate economii din lume, putin sub nivelul din marile economii europene precum Germania sau Franta, mai apropiate de 50%.

Foto: cursdeguvernare.ro

Salarizarea in Romania, pe regiuni

In structura pe regiuni de dezvoltare, se poate observa o diferentiere neta intre regiunea Capitalei, unde ponderea celor angajati in servicii comerciale depaseste 60%, si toate celelalte zone ale tarii, unde variaza intre 35% si 40%.

Explicatia vine de la nivelul salarial mult mai redus al acestora din urma, care nu permite crearea de locuri de munca si o dezvoltare a serviciilor din lipsa cererii solvabile.

De remarcat si ponderea mult mai redusa a bugetarilor in zona Capitalei (doar 16%), fata de valori apropiate de 20% in rest, cu doua exceptii notabile si foarte edificatoare.

Regiunea de Vest, cea mai dezvoltata dupa Capitala, are doar 17,2% bugetari, mult sub nivelul de 27,5% din cea mai saraca regiune a Romaniei, cea de Nord-Est, unde statul este unul dintre principalii angajatori si formatori de pret pe piata muncii.

Citeste mai departe despre cum a taxat UE munca in 2015 - taxele Romaniei si salarizarea pe domenii de activitate pe Curs de Guvernare.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5359 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor