Prea putini romani isi platesc taxele online - Ministrul Bostan: Suma e ridicol de mica

Joi, 26 Noiembrie 2015, ora 17:52
2989 citiri
Prea putini romani isi platesc taxele online - Ministrul Bostan: Suma e ridicol de mica

Persoanele fizice si persoanele fizice autorizate au platit taxe si impozite in valoare de 48 de milioane de lei in ultimii cinci ani prin intermediul platformei ghiseul.ro, o suma "ridicol de mica", potrivit ministrului pentru Societatea Informationala, Marius Raul Bostan.

"Ghiseul.ro e singurul site care a miscat in mod real interfata la nivel national. O platforma care a costat foarte putin, cateva zeci de mii de euro. Acest site functioneaza si are functionalitati. In prezent, sunt acceptate plati cu cardul in 172 de primarii, ceea ce e mare lucru. Am inteles ca in 2015 s-au dublat incasarile prin ghiseul.ro.

In ultimii cinci ani, romanii au platit prin ghiseul.ro 48 de milioane de lei taxe si impozite. E o suma ridicola, e o suma mica", a declarat, joi, Bostan, la o conferinta de presa organizata cu ocazia aniversarii a 20 de ani a pietei cardurilor.

Ministrul a mai spus ca institutia pe care o conduce va incerca sa extinda platforma ghiseul.ro, astfel incat si persoanele juridice sa poata achita impozitele prin intermediul acestui site.

Plata online a taxelor si impozitelor, la fel de neplacuta ca la ghiseu - cate hartii iti trebuie

"O sa incercam anul acesta sa extindem platforma, sa il modificam. Deja Ministerul de Finante are o fisa de proiect, printr-un program european. Sper ca sa fie acceptata si sa semneze contractul pana la sfarsitul anului. Vrem sa extindem platforma si la persoanele juridice, ea functionand doar pentru persoane fizice si persoane fizice autorizate.

Aceasta platforma o sa o interconectam cu cea a Ministerului de Finante si o sa fie un singur punct de contact, in care sa fie toate alternativele. Cred ca vom debloca lucrurile care nu au mers atat de bine in perioada care s-a scurs, fara sa dau vina pe vechea mostenire", a completat Bostan.

El a precizat ca ministerul are un buget mic pentru 2016.

"Am analizat bugetul ministerului. Deci, bugetul e mai mic decat al unei primarii de comune bogate. (...) Ce pot eu sa fac e in jur de 15 milioane de lei. Desi pare mare, am fixat o prioritate, cyber crime, pentru ca e nevoie urgent pentru ridicarea unor capabilitati", a subliniat Bostan.

Am putea scapa de cozile de la taxe? Vestea anuntata de ministrul Finantelor

Lupta cu hackerii, o prioritate

Un proiect important pentru minister in 2016 il reprezinta lupta impotriva atacurilor cibernetice, sustine ministrul.

Hackerii au luat in vizor Romania. Noi nu avem un plan de interventie - ce spune SRI

"Cyber crime si cyber security sunt in atentia noastra, pentru ca asta poate afecta incredere in plati. Imi doresc sa nu fie nevoie sa facem fata pe aceasta zona, dar trebuie sa ne gandim la asta. Tehnologia este inerta si trebuie sa avem mare grija.

E foarte important cum o sa o folosim. Dezvoltarea tehnologica fara principii si valori solide poate provoca si lucruri de care sa ne fie rusine mai tarziu. Nu putem face mare lucru fara oamenii si companiile cu responsabilitate", a punctat Bostan.

Citeste si:
Cum a fost înlocuit pe tăcute Tudorel Toader în Comisia de la Veneția. Cine îi va lua locul
Cum a fost înlocuit pe tăcute Tudorel Toader în Comisia de la Veneția. Cine îi va lua locul
Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader a fost înlocuit din poziția de reprezentant al României în Comisia de la Veneția după ce mandatul său nu a mai fost prelungit. Mandatul lui...
8 candidați se vor bate pentru șefia USR. Cine i-ar putea lua locul lui Cătălin Drulă după alegerile din iulie
8 candidați se vor bate pentru șefia USR. Cine i-ar putea lua locul lui Cătălin Drulă după alegerile din iulie
USR a informat că opt membri ai formaţiunii s-au înscris în cursa internă pentru şefia partidului. Alegerile vor avea loc la începutul lunii iulie. Cei opt candidaţi înscrişi în cursa...