Romania, un model pentru Grecia?

Vineri, 19 Iunie 2015, ora 07:45
6375 citiri
Romania, un model pentru Grecia?

Grecia trebuie sa aplice un set de reforme pentru a putea incheia o intelegere cu creditorii internationali, insa cele doua parti nu au cazut nici acum de acord asupra pachetului de masuri care trebuie adoptate.

In aceste conditii, ce s-ar fi intamplat daca elenii ar fi aplicat acelasi "medicament" administrat de Romania in 2010, anume taierea salariilor bugetarilor, micsorarea pensiilor si cresterea TVA?

"Cred ca Grecia nu are nevoie doar de schimbari la nivel fiscal, cum ar fi cresterea taxelor si reducerea cheltuielilor publice, asa cum a facut Romania, ci trebuie sa adopte si reforme structurale in ceea ce priveste piata muncii, pensionarea anticipata etc.

Obsesia elenilor legata de austeritate poate conduce la ratarea unor schimbari importante, care le-ar aduce beneficii pe termen lung", a precizat pentru Ziare.com analistul Andrew MacDowall, specializat in piete emergente si corespondent al publicatiei Financial Times.

Grecia, in continuare in impas: Nu a reusit sa ajunga la un acord cu creditorii sai

El sustine ca tara noastra a inregistrat unele beneficii ca urmare a masurilor dure luate in 2009-2010, dar atrage atentia ca acestea ar fi fost mai putin severe daca guvernele anterioare ar fi fost mult mai responsabile.

Mai mult, MacDowall avertizeaza ca Romania nu trebuie sa repete aceleasi greseli, anume "sa mearga pe o relaxare fiscala prea extinsa, adoptand aceleasi politici pro-ciclice care au lovit in poporul roman in timpul crizei de acum cativa ani".

Grecii, tot mai speriati de criza: Retragerile de depozite din banci s-au triplat in ultimele zile

La randul sau, Cristian Socol, consilierul premierului social-democrat Victor Ponta pe probleme economice, sustine ca taierile de pensii si salarii nu sunt masuri de natura structurala pentru a depasi o situatie de insolventa, asa cum este cazul Greciei.

"Ele nu au reprezentat o solutie buna nici in cazul Romaniei, deoarece au servit doar ca instrumente de depasire a crizei de lichiditate, iar costurile acestor masuri au fost mult mai mari decat beneficiile pe termen mediu si lung. Taierea salariilor a reprezentat, de fapt, un imprumut facut de la toti bugetarii si care a fost returnat doar unora dintre ei (despagubirile platite ulterior bugetarilor ce au dat in judecata statul depasesc sumele economisite la buget) ", a mentionat Cristian Socol pentru Ziare.com.

Sa nu uitam un aspect important

Mihai Nichisoiu, Global Macro Strategist la firma de brokeraj Tradeville, arata ca e dificil de spus ce s-ar fi intamplat daca Atena ar fi aplicat "medicamentul" romanesc in urma cu cativa ani.

"Desi exista tentatia de a oferi Romania drept exemplu, situatiile si conditiile contextuale nu au fost similare. Iar cel putin in termeni notionali, problema curenta a Greciei este cu cateva ordine de marime mai mare decat cea a Romaniei din 2008", a sustinut acesta, pentru Ziare.com.

FMI ameninta Grecia: Nicio perioada de gratie daca nu platiti datoria

Nichisoiu remarca un aspect important, anume acela ca elenii ar fi continuat sa primeasca sprijin din partea creditorilor internationali, atat oficiali (FMI, Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana) cat si privati, daca Guvernul de la Atena si-ar fi pastrat angajamentele luate in ultimii doi ani.

"Ceea ce a schimbat dintr-odata lucrurile a fost modificarea administratiei politice de la Atena. Electoratul elen a votat indirect pentru intreruperea programului de austeritate - dar era evident din start ca un asemenea vot va conduce la o deteriorare severa a relatiilor pe care Atena le are cu creditorii sai", a mentionat specialistul Tradeville.

In alta ordine de idei, Andrew MacDowall aminteste ca principala diferenta intre Grecia si Romania este ca statul elen apartine uniunii monetare, asa ca e legat la maini in unele privinte.

"Nu are parte de flexibilitatea cursului de schimb valutar pentru a-si creste competitivitatea pe termen scurt si mediu", a mai spus analistul.

Grecia se scufunda? Masura luata de urgenta de BCE

Va incheia Grecia o intelegere cu creditorii internationali?

Acordul cu Grecia se va incheia in urmatoarea saptamana, a sustinut Cristian Socol.

"In prezent, asistam la ultimele discutii, in cadrul carora fiecare parte incearca sa isi maximizeze interesele. Grecia ar fi stat mai bine acum, daca isi rezolva mai rapid problemele structurale legate de competitivitatea economica, cele privind imbunatatirea colectarii si reducerii evaziunii fiscale.

Pe de alta parte, excesele de cheltuieli au reprezentat un stimulent puternic pentru intrarea economiei grecesti in lipsa de solventa fiscala si bugetara", a opinat consilierul premierului.

Pe de alta parte, Mihai Nichisoiu de la Tradeville este mai pesimist.

"Probabilitatea ca Atena sa obtina un nou acord de finantare din partea creditorilor internationali ramane in jur de 50%. Urmatoarele doua saptamani ar trebui sa fie critice din acest punct de vedere, intrucat Atena trebuie sa ramburseze o suma considerabila catre FMI la sfarsitul acestei luni, iar retragerile de bani din sistemul bancar elen s-au accelerat enorm", ne-a explicat analistul.

Citeste si:
Dacian Cioloș critică cooptarea lui Marian Neacșu la secretariatul general al Guvernului: „Liniștea peneliștilor se plătește cu funcții pentru penali”
Dacian Cioloș critică cooptarea lui Marian Neacșu la secretariatul general al Guvernului: „Liniștea peneliștilor se plătește cu funcții pentru penali”
Președintele USR Dacian Cioloș a transmis vineri, 3 decembrie, un mesaj în care critică numirea lui Marian Neacșu, condamnat în trecut la șase luni de închisoare, în postul de secretar...
Nicuşor Dan: "Bucureştenii vor plăti 164 de lei pentru căldură, aşa cum plătesc şi azi" Care e condiția anunțată de primar pentru menținerea prețului gigacaloriei
Nicuşor Dan: "Bucureştenii vor plăti 164 de lei pentru căldură, aşa cum plătesc şi azi" Care e condiția anunțată de primar pentru menținerea prețului gigacaloriei
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat, vineri, 3 decembrie, după o discuţie cu ministrul Finanţelor Publice, care a avut loc la Palatul Victoria, că bucureştenii vor plăti în...