Romanii au datorii la stat de 15 miliarde de lei, pe persoana fizica. Ce zice Teodorovici

Marti, 05 Iunie 2018, ora 12:50
5349 citiri
Romanii au datorii la stat de 15 miliarde de lei, pe persoana fizica. Ce zice Teodorovici
Foto: Arhiva Ziare.com

Contribuabilii persoane fizice au datorii catre stat de 14-15 miliarde de lei acumulate in ultimii cinci ani, iar Ministerul Finantelor vrea sa stimuleze achitarea lor anul acesta, a anuntat, marti, Eugen Teodorovici, la o conferinta de specialitate.

"Am vorbit de acest lucru la inceputul acestui an, cand am facut declaratia unica si la acea data vorbeam de restante, de faptul ca ANAF nu a trimis in ultimii cinci ani de zile decizii de impunere catre anumite categorii de persoane, de contribuabili.

Si atunci e normal ca fiecare sa stie intr-un final ce are de dat catre stat si undeva prin toamna sa avem o centralizare a acestor informatii fiscale pentru care fiecare contribuabil sa aiba aceasta imagine.

Dupa care e normal, ca si stat, pentru ca ai avut o parte de vina ne-notificand contribuabilul, dar si contribuabilul trebuia sa stie foarte bine legea si sa plateasca fata de stat, deci undeva la mijloc, sa putem propune un mecanism care sa incurajeze plata acestor sume in marea lor parte in acest an", a precizat Eugen Teodorovici.

Ministrul Finantelor a spus ca la persoanele fizice datoriile pe ultimii cinci ani se ridica la 14-15 miliarde de lei si sunt din diferite zone, inclusiv amenzi de circulatie.

Termenul de plata va fi in martie anul viitor, insa aceia care vor achita datoriile pana la sfarsitul lui 2018 vor beneficia de o reducere a sumei de plata. Valoarea bonusului urmeaza sa fie stabilita in urma analizei structurii datoriei.

"Trebuie sa gasim un mecanism ca sa stimulam oamenii si cei care vor dori sa plateasca in acest an vor primi aceasta reducere atunci cand vor face platile", a explicat Teodorovici.

Ministrul Finantelor a precizat ca recuperarea acestor sume face parte din solutiile gasite pentru mentinerea deficitului bugetar sub 3% in 2018.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#romani datorii stat, #romani restante ANAF , #plati