Statul Islamic are un sistem simplu de taxare, din care obtine o groaza de bani

Miercuri, 16 Decembrie 2015, ora 12:11
6810 citiri
Statul Islamic are un sistem simplu de taxare, din care obtine o groaza de bani
Foto: Hepta.ro

Statul Islamic controleaza un teritoriu cat Marea Britanie si obtine o mare parte din venituri din comertul cu petrol. Insa jihadistii mai au un "robinet" important de bani: taxele.

Spre deosebire de alte grupari teroriste, precum al Qaida, care se bazeaza pe donatii pentru a-si finanta operatiunile, ISIL se autofinanteaza.

Iar unul dintre punctele-cheie in acest demers il reprezinta taxarea, arata Business Insider.

De fapt, Statul Islamic obtine cel putin tot atatea venituri din colectarea birurilor si recompense cat obtine din comertul cu petrol.

Zakat

ISIL are o modalitate foarte simpla de a calcula si de a colecta taxele.

In primul rand, sistemul (numit "zakat") dateaza inca de pe vremea Profetului Mahomed, din secolul al 7-lea.

Astfel, cetatenii Statului Islamic vor da "de pomana" autoritatilor 2,5% din castigurile lor, in scopul luptei "pentru cauze sfinte", arata Financial Times.

In al doilea rand, cand vine vorba de taxarea bunurilor, colectorii ISIL calculeaza valoarea unui activ mergand din magazin in magazin pentru a face comparatii in ceea ce priveste preturile.

FT da si un exemplu despre cum se impun legile in Statul Islamic. Astfel, colectorii de taxe ISIL au descins la Mansour, un cetatean din estul Siriei, care detine un aprozar. Pentru ca nu si-a onorat obligatiile referitoare la "zakat", acestia au evaluat toate bunurile pe care le vindea, iar acolo unde preturile nu erau afisate au fost facute comparatii cu preturile practicate de alte unitati comerciale similare din zona.

Dupa 5 ore, auditul era complet. Factura: 32.500 de lire siriene, adica aproximativ 108 de dolari. "Colectorii m-au facut mincinos si m-au intrebat cum va obtine ISIL victoria daca eu nu platesc taxele?", a marturisit barbatul.

Veniturile Statului Islamic

La inceputul lunii decembrie, firma de cercetare a pietii IHS a estimat ca Statul Islamic obtine venituri de 80 de milioane de dolari pe luna, din care aproape jumatate provin din comertul cu petrol.

Iata principalele metode prin care ISIL face bani:

  • Furtul din banci
  • Recompense
  • Petrol
  • Taxe
  • Donatii

"Statul Islamic controleaza un aparat de stat - in Siria si Irak - si impune taxe populatiei, confisca proprietati, creeaza averi cu intreprinderi publice, inclusiv prin traficul de petrol si gaze. Alte grupari teroriste nu au asa ceva", explica Columb Strack, analist la IHS.

"In acelasi timp, pentru ca administreaza un stat, cea mai mare parte a acestor fonduri merg pentru gestionarea teritoriului. Nu este ca si cum faceau 80 milioane de dolari si ii cheltuiau pe arme si bombe", spune el.

In opinia lui Ludovico Carlino, un alt analist IHS, grupul jihadist "percepe o taxa de 20% pentru toate serviciile", de exemplu pentru electricitate, reteaua de telefonie mobila sau industrie.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#sistem taxare Statul Islamic, #taxe Statul Islamic, #bani taxe Statul Islamic , #plati