Taxe 2015: Fiscalitatea din Romania, caracterizata de incertitudine si lipsa de predictibilitate Interviu

Sambata, 27 Decembrie 2014, ora 14:45
5786 citiri
Taxe 2015: Fiscalitatea din Romania, caracterizata de incertitudine si lipsa de predictibilitate Interviu

In 2014, fiscalitatea din Romania a fost caracterizata de incertitudine si lipsa de predictibilitate, iar anul viitor este posibil ca taxele si impozitele sa ramana neschimbate, sustin specialistii KeysFin, o firma ce ofera servicii de informatii financiare.

Acestia au precizat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca e foarte important ca "Biblia economica a tarii", Codul Fiscal, sa fie "batut in cuie".

Cum ati descrie situatia sistemului fiscal din Romania in 2014?

Daca ar fi sa caracterizam fiscalitatea din Romania in 2014 in cateva cuvinte, am vorbi de incertitudine si lipsa de predictibilitate.

2014 a fost inca un an in care Codul Fiscal a fost modificat in dese randuri, fara consultarea mediului de afaceri. Chiar daca principalele taxe (TVA, cota unica) nu au fost modificate, au aparut alte noi, precum controversata taxa pe stalp, supra-taxa pe carburanti, acestea fiind cele mai cunoscute de publicul larg si care, pe de alta parte, au generat un impact financiar semnificativ.

Poate cel mai bun exemplu privind modul in care statul a tratat mediul de afaceri din punct de vedere fiscal il reprezinta problema cursului la care vor fi calculate accizele in 2015 - o discutie amanata la nesfarsit, caracterizata de incertitudine si artificii de ordin fiscal.

Pe ansamblu, autoritatile au demonstrat inca o data politica paguboasa care a facut ca gradul de colectare al taxelor si impozitelor sa scada de la an la an, iar atractivitatea mediului de afaceri de la noi sa inregistreze un declin semnificativ raportat la tarile din jur.

Avem o fiscalitate excesiva? Unde sunt cele mai mari probleme? Cum pot fi rezolvate?

Romania nu are o fiscalitate excesiva, raportata la alte tari din regiune. Avem insa o metodologie extrem de stufoasa, un mecanism lipsit de predictibilitate, un aparat fiscal birocratic si prea putin adaptat realitatilor economice.

Ce trebuie facut? Poate cel mai important lucru tine de predictibilitate. Codul Fiscal, Biblia economica a tarii, trebuie sa fie "batuta in cuie". Companiile au nevoie sa stie regulile din start, sa isi poata contura bugetele multianuale.

In conditiile in care autoritatile modifica legislatia aproape saptamanal, a devenit o misiune aproape imposibila sa iti adaptezi business plan-ul la aceste realitati.

Guvernul Ponta a promis ca sistemul de taxe si impozite va ramane la fel anul viitor, doar taxa pe stalp va scadea usor. Credeti ca va reusi acest lucru? In ce conditii e posibil?

Orice este posibil in economie atunci cand gasesti resurse care sa iti permita sa iti acoperi nevoile bugetare. Taxa de stalp, de exemplu, a aparut ca urmare a necesitatilor stringente de finantare bugetara. Daca statul va gasi solutii pentru a-si acoperi nevoile, nu este exclus sa asistam si la o diminuare sau chiar eliminare a acesteia.

Insa exista un mare grad de incertitudine. Firmele au inteles ca, in relatia cu fiscalitatea, trebuie sa isi ia marje importante de siguranta, pentru a rezista provocarilor.

In masura in care statul va reusi sa creasca nivelul de colectare, sa reduca evaziunea, sa ia masurile necesare pentru diminuarea blocajului financiar si sa creasca gradul de absorbtie al fondurilor UE, este posibil ca actualele taxe si impozite sa nu fie modificate. De redus nivelul lor, este putin probabil.

Este posibil ca TVA sa scada de la 24% in 2015? In ce conditii s-ar putea realiza acest lucru?

Reducerea TVA de la 24% la 19% trebuie privita din punct de vedere al impactului bugetar. La cum se contureaza bugetul pe 2015, sansele sunt destul de reduse, avand in vedere resursele limitate de care dispun autoritatile.

Experimentul cu scaderea TVA in panificatie a demonstrat insa ca efectele pot fi pozitive - diminuarea pietei negre, reducerea preturilor mai ales pe produsele populare si stimularea productiei sunt principalele castiguri. O reducere a TVA pe ansamblul economiei trebuie gestionata insa cu mare atentie. Chiar si in cazul panificatiei, am vazut multe exemple in care producatorii au pastrat preturile intacte, chiar daca TVA-ul a scazut.

Pe ansamblu, insa, reducerea TVA este necesara macar din prisma faptului ca va contribui la reducerea blocajului financiar din economie.

Scaderea TVA la unele produse alimentare: carne sau produse bio? Ce este de preferat pentru anul 2015?

Aceasta problema trebuie privita din prisma impactului asupra consumului, principalul motor al economiei. Scaderea TVA la carne ar avea, bineinteles, un impact semnificativ mai mare. Insa se pune problema daca statul isi permite sa intreprinda acest demers. In absenta unei strategii, a unui studiu de impact, este practic imposibil sa anticipam efectele asupra bugetului de stat.

Pe de alta parte, din prisma mediului de afaceri, un astfel de demers ar fi unul pozitiv pentru firmele care functioneaza legal, care isi platesc taxele si impozitele. Scaderea TVA le-ar putea ajuta sa concureze cu cele din economia subterana, care nu platesc taxe si care isi permit, astfel, sa vina cu preturi mai mici, sa inregistreze vanzari semnificativ superioare.

De asemenea, ar putea scoate la lumina multe business-uri din zona gri, asa cum s-a intamplat in domeniul panificatiei. Produsele bio reprezinta o nisa nesemnificativa pe ansamblul economiei.

Scaderea TVA la aceste produse trebuie privita doar ca un impuls pentru dezvoltarea acestei industrii de viitor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#taxe 2015, #fiscalitate romania, #probleme fiscalitate Romania, #sistem fiscal Romania , #plati
Comentarii
Poza trolheim
trolheim
rank 1
Fiscalitatea din Romania este caracterizata si de neclaritate
Poza Constant
Constant
rank 5