Taxe 2015: Probleme cu impozitarea diferentiata a muncii. Ce idee va ramane doar un vis frumos - Interviu

Miercuri, 24 Decembrie 2014, ora 10:42
4656 citiri
Taxe 2015: Probleme cu impozitarea diferentiata a muncii. Ce idee va ramane doar un vis frumos - Interviu

Pentru anul 2015, ar fi de preferat o reforma a impozitarii muncii, precum si o reforma drastica a Fiscului si o schimbare de mentalitate, sustine Gabriel Sincu, director executiv la firma de consultanta financiara si audit EY Romania.

El a declarat, intr-un interviu pentru Ziare.com, ca cea mai mare problema este legata de impozitarea diferentiata a muncii in functie de activitatile prestate.

De asemenea, Gabriel Sincu considera ca daca evaziunea s-ar reduce la jumatate, atunci Romania ar putea reveni imediat la TVA de 19%.

In plus, el a mai spus ca nu recomanda reducerea taxei pe valoare adaugata in 2015 nici la carne, nici la produsele bio.

Cum evaluati ca a fost anul 2014 din punct de vedere fiscal?

Cu siguranta ca anul 2014 nu a fost un an al relaxarii fiscale, desi au fost cateva masuri pe care le-am salutat la momentul introducerii lor: facilitatile fiscale pentru holding-uri, neimpozitarea profitului reinvestit, reducerea CAS-ului cu 5 puncte procentuale.

Din pacate, insa, introducerea impozitului pe constructii (asa-numita "taxa pe stalp"), a accizei suplimentare la carburanti si stabilirea unui curs artificial de calcul al accizelor ne fac sa concluzionam ca acest an intra mai degraba in categoria "asa nu!".

Cum sta Romania la capitolul fiscalitate? Unde sunt cele mai mari probleme si cum pot fi rezolvate?

In opinia mea, in Romania nu se poate vorbi de o fiscalitate excesiva. Avem un cod fiscal adaptat realitatilor vremurilor in care traim, iar nivelul impozitarii directe este unul decent.

Problemele sunt legate de impozitarea diferentiata a muncii in functie de modul in care aceasta este prestata si de nivelul ridicat al impozitelor indirecte (avem a doua cea mai ridicata cota a TVA in UE). Cele mai mari probleme vin insa din zona de administrare fiscala, la nivelul ANAF, unde asteptam o reforma profunda si o schimbare drastica de mentalitate.

Este nevoie de o reprofesionalizare a aparatului administrativ fiscal, de o optimizare a sistemelor si proceselor si de o abordare orientata catre rezultate. Asteptam concentrarea atentiei pe a gasi solutii de diminuare a evaziunii fiscale si schimbarea atitudinii agresive indreptata asupra contribuabililor buni-platnici.

Guvernul Ponta a promis ca sistemul de taxe si impozite va ramane la fel anul viitor, doar taxa pe stalp va scadea usor. Credeti ca va reusi acest lucru? In ce conditii e posibil?

Am facut un pariu ca "taxa pe stalp" va ramane la fel si in 2015, bazandu-ma pe problemele mari de colectare pe care le are fiscul roman. Imi doresc din tot sufletul sa il pierd.

Este posibil ca TVA sa scada de la 24% in 2015? In ce conditii s-ar putea realiza acest lucru?

La prima vedere, lucrurile sunt destul de simple: daca reducem evaziunea fiscala la jumatate, ne putem intoarce instantaneu la cota de TVA de 19%.

Din pacate, pentru ca acest lucru sa se intample e nevoie de un sistem fiscal eficient si bine organizat, asa cum spuneam anterior. Lucru care nu se poate intampla peste noapte. Deci, indraznesc sa afirm ca ideea ramane doar la categoria vise frumoase.

Scaderea TVA la unele produse alimentare: carne sau produse bio? Ce este de preferat?

Nici una, nici alta: daca va fi creat "spatiul bugetar" care sa permita o relaxare fiscala, as prefera o reforma a impozitarii muncii: introducerea contributiilor sociale pentru toate categoriile de venituri, indiferent de modul in care sunt obtinute (salariu, onorariu, drept de autor, dividende etc) si plafonarea acestora la nivelul a trei salarii medii pe economie / contribuabil / luna.

Rezultatul acestor masuri pe termen mediu in economie va fi spectaculos.

România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
Comisia Europeană a decis miercuri, 24 aprilie, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#taxe 2015, #reforma impozitare munca, #impozitare munca Romania, #reducere TVA 2015 , #plati