UE pregateste schimbari in ceea ce priveste taxele si impozitele: Avem o abordare invechita

Miercuri, 27 Mai 2015, ora 17:49
4385 citiri
UE pregateste schimbari in ceea ce priveste taxele si impozitele: Avem o abordare invechita

Uniunea Europeana (UE) vrea sa schimba modalitatile de taxare si impozitare a companiilor.

"Colegiul comisarilor a avut o dezbatere de orientare pentru a identifica masuri care sa conduca la o impozitare a societatilor mai transparenta, mai echitabila si mai favorabila cresterii economice", a transmis Comisia Europeana, intr-un comunicat.

Oficialii au ajuns la concluzia ca este necesara o noua abordare in materie de impozitare a societatilor, prin care sa se trateze in mod eficient abuzurile fiscale, sa se asigure venituri sustenabile si sa se stimuleze crearea unui mediu de afaceri mai bun pe piata interna.

"Dorim ca impozitarea societatilor sa fie mai echitabila si mai favorabila cresterii economice. Fiecare societate, mica sau mare, trebuie sa plateasca partea sa de impozite in locul in care isi genereaza profiturile. Impozitarea societatilor este responsabilitatea statelor membre, insa UE trebuie sa stabileasca un cadru clar si actualizat, care sa asigure o impozitare echitabila si competitiva a societatilor", a transmis Valdis Dombrovskis, vicepresedintele pentru moneda euro si dialog social.

Dupa o avalansa de taxe si impozite, Romania se va transforma in paradis fiscal?

UE are o abordare invechita

La randul sau, Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, a declarat ca abordarea UE privind impozitarea societatilor nu mai este adecvata realitatii.

"Folosim instrumente depasite si aplicam masuri unilaterale pentru a raspunde provocarilor unei economii digitalizate si globalizate. Pentru a avea o impozitare mai echitabila si o piata unica mai putin fragmentata, este necesar sa revizuim in mod fundamental cadrul de impozitare a societatilor in UE. Societatile mici, mijlocii si mari trebuie sa poata beneficia in egala masura de piata interna", a transmis acesta.

Comisia Europeana sustine ca obiectivul principal este de a garanta ca societatile sunt impozitate in locul in care isi genereaza profiturile si ca nu pot evita plata impozitelor printr-o planificare fiscala agresiva.

Un prim pas important a fost facut in martie 2015, cand Comisia a prezentat un pachet de masuri vizand cresterea transparentei fiscale in UE.

"Astazi, colegiul a convenit sa adopte o abordare mai cuprinzatoare vizand imbunatatirea sistemului de impozitare a societatilor in UE, tinand cont, de asemenea, de reformele internationale aflate in curs in acest domeniu.

Dezbaterea de orientare de astazi se va concretiza in luna iunie intr-un plan de actiune care va include o strategie de relansare a lucrarilor privind introducerea la nivelul UE a unei baze fiscale consolidate comune a societatilor (CCCTB), de implementare a masurilor impotriva eludarii fiscale, care sunt elaborate la nivel international in cadrul OCDE, si de consolidare suplimentara a transparentei fiscale, luand totodata in considerare necesitatea de a consolida eficienta mediului fiscal pentru societatile de pe piata interna", potrivit comunicatului.

Ce masuri au mai fost luate

La 18 martie, Comisia a propus un pachet pe tema transparentei fiscale, vizand stimularea transparentei si a cooperarii intre statele membre cu privire la chestiuni legate de impozitul pe profit.

"Un element-cheie al pachetului il constituie o propunere de schimb automat de informatii privind deciziile fiscale. Ministrii de Finante si-au exprimat sprijinul politic unanim fata de aceasta propunere in cadrul unei reuniuni informale a ECOFIN, care a avut loc la Riga in luna aprilie. Statele membre o discuta, in prezent, la nivel tehnic, cu scopul de a se ajunge la un acord pana la sfarsitul anului", se mai arata in comunicat.

In pachetul pe tema transparentei fiscale, Comisia a anuntat, de asemenea, ca va prezenta in acest an, inainte de sosirea verii, "un plan de actiune detaliat referitor la impozitarea societatilor, care va expune punctul de vedere al Comisiei in privinta impozitarii echitabile si eficiente a societatilor in UE si va propune o serie de modalitati de a atinge acest obiectiv."

C.P.

Citeste si:
Contre între liberali din cauza ministrului Sănătății pus de PSD. Cât de posibilă este demiterea lui Alexandru Rafila
Contre între liberali din cauza ministrului Sănătății pus de PSD. Cât de posibilă este demiterea lui Alexandru Rafila
Părerile din PNL privind activitatea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, sunt împărțite. După ce prim-vicepreședintele partidului Rareș Bogdan a declarat public că acesta ar trebui...
Ioana Băsescu, „îngropată” de mărturia fostului iubit. Giovanni Francesco: „Ea mi-a cerut să fac plăți nereale în campania din 2009”
Ioana Băsescu, „îngropată” de mărturia fostului iubit. Giovanni Francesco: „Ea mi-a cerut să fac plăți nereale în campania din 2009”
Giovanni-Mario Francesco, fostul iubit al Ioanei Băsescu, a relatat joi, 20 ianuarie, că în 2009 fiica cea mare a fostului președinte i-a cerut să facă plăți nereale prin firma lui pentru...