Veste buna de la Finante: Vom putea plati online cu cardul taxele si impozitele (Video)

Joi, 11 Februarie 2016, ora 13:14
5331 citiri
Veste buna de la Finante: Vom putea plati online cu cardul taxele si impozitele (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Impozitele si taxele vor putea fi platite online, cu cardul, incepand din acest an, a anuntat, joi, Ministerul Finantelor Publice condus de Anca Paliu Dragu. Implementarea acestui sistem va fi realizata din fonduri europene.

"Ministerul Finantelor Publice a semnat acordul de licentiere a Trezoreriei Statului ca acceptator de plati electronice cu carduri MasterCard si Maestro in conditiile stabilite de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr 146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin Trezoreria Statului.

Implementarea sistemului de plata online, inclusiv extinderea serviciilor de Internet Banking ale Trezoreriei Statului, se va realiza din fonduri europene prin proiectul 'Imbunatatirea capacitatii procesului decizional la nivelul sectorului financiar din Romania - TREZOR'", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul MFP.

Proiectul presupune dezvoltarea unei componente dedicata platii cu cardul, prin intermediul careia contribuabilii vor putea efectua plata online a tuturor tipurilor de impozite si taxe atat la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat, cat si la cele administrate de alte institutii publice.

Catalin Cretu, Visa Romania: De ce plata taxelor online se afla intr-un impas - Interviu

Contribuabilii nu vor plati comisioane la tranzactii.

"E un pas important pe care Ministerul Finantelor Publice il face pentru a veni in intampinarea contribuabililor. Acestia isi vor putea plati taxele si impozitele de acasa si de la serviciu, cu ajutorul unui sistem sigur si accesibil. Consider ca usurinta cu care ne platim taxele si impozitele este esentiala pentru o colectare mai eficienta si pentru cresterea gradului de conformare voluntara.

Este si o expresie a respectului pe care il avem pentru cetatean. Infrastructura nou creata este deschisa pentru toate sistemele de plata care accepta autorizarea Trezoreriei in conditiie legislatiei in vigoare", a declarat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.

In perioada urmatoare, MasterCard va realiza implementarea tehnica, care va dura maximum trei luni, potrivit comunicatului citat.

In prezent, contribuabilii isi pot achita taxele si impozitele in numerar la casierii, prin virament bancar sau mandat postal.

Proiectul trebuia implementat anul trecut

Plata online cu cardul a taxelor si impozitelor a fost promisa inca din 2014, pe vremea cand Ioana Petrescu era ministru de Finante.

La acea vreme, Executivul a aprobat, prin ordonanta de urgenta, cadrul legal pentru ca persoanele fizice sa plateasca online sau cu cardul la Trezorerie impozite si taxe administrate de ANAF, taxe locale sau percepute de alte institutii publice.

Ioana Petrescu spera ca sistemul sa fie implementat in 2015, insa acest lucru nu s-a intamplat.

Guvernul estima atunci costuri bugetare de 700.000 lei pentru 2015 si de 1,2 milioane lei in 2016, precum si costuri pentru autoritatile locale de 2 milioane lei in 2015 si 2,3 milioane lei in 2016.

In prezent, suma ajuns la 51,7 milioane lei, potrivit unui document consultat de Profit.ro.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
#plata taxa online card taxe impozite, #plata taxe online, #plata card taxe impozite , #plati