Cum scăpăm de amenda pentru lipsa rovinietei, deși am vândut mașina

Joi, 09 Decembrie 2021, ora 07:55
4006 citiri
Cum scăpăm de amenda pentru lipsa rovinietei, deși am vândut mașina

Două cazuri de persoane care au fost amendate pentru lipsa rovinietei, după ce au vândut mașinile, pot fi folosite ca exemplu în instanță. Problema s-ar putea rezolva cu modificarea unui singur cuvânt din lege.

În februarie anul trecut, S.T. a fost amendată cu 250 lei pentru că autoturismul său Fiat Punto fusese depistat în Leţcani fără rovinietă. Femeia îşi vânduse însă maşina din septembrie, aşa că a contestat imediat amenda. Deşi era evident că fusese amendată persoana greşită, reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere au cerut în faţa magistraţilor Judecătoriei menţinerea amenzii.

Ei au precizat că S.T. avea obligaţia de a efectua formalităţile pentru radierea autoturismului şi că obligaţia de plată a rovinietei revine proprietarului sau utilizatorului menţionat în certificatul de înmatriculare.

Judecătorii au constatat existenţa unor prevederi legale contradictorii. Astfel, OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice menţionează că noul proprietar este obligat să solicite transmiterea dreptului de proprietate în termen de 30 de zile de la achiziţie.

Ordinul 1501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii şi eliberarea autorizaţiei de circulaţie prevede că proprietarii sunt obligaţi să solicite radierea din circulaţie în termen de 30 de zile de la data vânzării automobilului. „Deşi petenta figurează în certificatul de înmatriculare al autoturismului menţionat, nu mai are în proprietate acest autoturism.

Instanţa reţine că obligaţia plăţii rovinietei nu mai revine petentei, interpretare în acord şi cu Decizia ÎCCJ nr. 4/2018 prin care a fost admis recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Cluj şi s-a stabilit că «în cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculului, fostul proprietar pierde calitatea de utilizator şi de subiect activ al contravenţiei constând în fapta de a circula fără rovinietă valabil㻓. Procesul-verbal de contravenţie a fost anulat de judecători. Sentinţa a fost însă atacată de CNAIR, dosarul intrând ieri pe rolul Tribunalului, relatează Ziarul de Iași.

Cu exact aceeaşi alergătură inutilă prin instanţe se confruntă şi P.S. Acesta a fost amendat în septembrie anul trecut pentru că automobilul Audi pe care îl vânduse de 5 ani a fost depistat fără rovinietă. Şi în cazul acestuia, procesul-verbal a fost anulat de prima instanţă, CNAIR declarând apel. Peste trei săptămâni se va împlini un an de când P.S. se chinuie să scape de o amendă nemeritată.

Citeste si:
SUA anulează vaccinarea obligatorie în marile întreprinderi. Hotărârea Curții Supreme
SUA anulează vaccinarea obligatorie în marile întreprinderi. Hotărârea Curții Supreme
Administraţia preşedintelui Joe Biden a retras în mod oficial măsura vaccinării obligatorii în întreprinderile cu peste 100 de salariaţi, luând astfel act de un veto al Curţii Supreme a...
Șefii USR au descins la Mogoșoaia. Mesajul transmis către PNL și PMP: "România nu tolerează violența și bădărănia" VIDEO
Șefii USR au descins la Mogoșoaia. Mesajul transmis către PNL și PMP: "România nu tolerează violența și bădărănia" VIDEO
12 membri din structurile de conducere ale USR, în frunte cu Dacian Cioloș și Dan Barna, au mers la Mogoșoaia în după-amiaza zilei de vineri, 28 ianuarie. Dacian Cioloș, împreună cu...