Soferii pot fi amendati doar o data pe luna pentru lipsa rovinietei

Marti, 26 Iunie 2012, ora 15:48
6597 citiri
Soferii pot fi amendati doar o data pe luna pentru lipsa rovinietei
Foto: Arhiva

Deputatii au aprobat, marti, un proiect de lege prin care se stabileste ca, daca in termen de 30 de zile, o persoana primeste mai multe amenzi pentru ca a circulat pe drumurile publice fara a detine rovinieta valabila, aceasta va plati doar prima dintre amenzile primite.

Proiectul de lege prin care se modifica Ordonanta Guvernului nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania a fost aprobat de deputati cu 240 voturi "pentru" si trei "abtineri". Actul normativ stabileste unele reguli speciale in ceea ce priveste regimul juridic aplicabil contraventiei constand in circulatia pe drumurile nationale fara a detine rovinieta valabila.

"Procesul-verbal se intocmeste si se comunica contravenientului in termen de maximum 30 de zile lucratoare de la data constatarii contraventiei. Daca in acest interval sunt emise mai multe procese-verbale contravenientul va plati contraventia si tariful de despagubire doar pentru primul proces-verbal emis", se precizeaza in raportul intocmit de Comisia pentru industirii si aprobat in sedinta de plen.

In varianta aprobata de Senat, termenul in care procesul-verbal intocmit putea fi adus la cunostinta contravenientului era "de maxim 15 zile lucratoare". Senatorul PSD Trifon Belacurencu, initiatorul propunerii legislative, precizeaza ca masura este necesara intrucat "in practica intalnim situatii in care conducatorii autovehiculelor care, din diverse motive, nu si-au achitat rovinieta, primesc zeci de procese verbale care le sunt aduse la cunostinta dupa o perioada foarte lunga de timp de la prima constatare a incalcarii legii".

Camera Deputatilor este decizionala pentru acest act normativ. In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii va modifica Normele metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor si infrastructurii nr. 769/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, in mod corespunzator modificarilor aduse prin prezenta lege.

Quarterly Report - Editia 4

Carburanții se ieftinesc din nou. Cum arată prețurile înainte de creșterea accizelor din iulie
Carburanții se ieftinesc din nou. Cum arată prețurile înainte de creșterea accizelor din iulie
Prețul de la pompă pentru benzină și motorină a scăzut marți, 28 mai. La stația de pe Șoseaua Virtuții din București, Petrom afișează un preț de 7,06 lei pentru benzina standard, în...
Deficitul bugetar atinge o valoare record după doar patru luni
Deficitul bugetar atinge o valoare record după doar patru luni
Deficitul bugetar a ajuns la 3,24% din PIB după primele patru luni ale anului, soldul negativ cifrându-se la 57,29 de miliarde de lei, faţă de 35,88 de miliarde de lei sau 2,06% din PIB după...
#amenda rovinieta, #lege rovinieta , #rovinieta