Vom plati pana la 130 de euro pe drumurile din Germania: Parlamentul german a introdus o taxa pentru soferii straini

Vineri, 31 Martie 2017, ora 15:25
8980 citiri
Vom plati pana la 130 de euro pe drumurile din Germania: Parlamentul german a introdus o taxa pentru soferii straini
Foto: Arhiva Ziare.com

Camera superioara a Parlamentului german (Bundesrat) a aprobat vineri un proiect controversat care prevede introducerea unei taxe pentru toate autoturismele care circula pe drumurile si autostrazile din Germania, propunere contestata de tarile vecine.

Bundestag, camera inferioara a Legislativului german, a aprobat inca de saptamana trecuta acest act normativ, care ar urma sa se aplice incepand din 2019, pentru 13.000 de autostrazi si 39.000 de kilometri de drumuri federale, informeaza AFP.

Nivelul taxei va varia in functie de criteriile de mediu, astfel ca autoturismele care polueaza mai putin vor plati o taxa mai mica. Nivelul maxim al taxei pentru un vehicul inmatriculat in strainatate va fi de 130 de euro pe an.

Vehiculele inregistrate in Germania vor plati si ele aceasta taxa care va putea fi insa dedusa din taxa anuala pe autovehicul, astfel ca soferii straini vor fi, efectiv, singurii care vor plati noua taxa.

Pentru automobilistii straini, legea prevede costuri mai mici pentru vignetele pe durate scurte, care cel mai probabil vor fi utilizate de vizitatori, preturile variind intre 2,50 si 25 de euro pentru o vigneta valabila 10 zile, in functie de cat de poluant este automobilul, si intre 7 si 50 de euro pentru o vigneta valabila doua luni.

Forma actuala a legii este rezultatul unui compromis convenit luna trecuta cu Comisa Europeana, dupa ce Executivul comunitar a amenintat ca va da in judecata Germania daca nu modifica legea pentru a fi mai corecta fata de automobilistii straini. La solicitarea Comisiei, Germania a acceptat sa reduca pretul vignetelor pe durate scurte.

Cu toate acestea, mai multe tari limitrofe Germaniei, in special Austria, dar si Belgia si Olanda, considera in continuare legea drept una discriminatorie si neconforma cu regulile europene.

De asemenea, taxa este criticata si in Germania. Winfried Hermann, ministrul Transporturilor in landul Baden-Wurtemberg, la granita cu Franta si Elvetia, a apreciat ca aceasta taxa pentru straini nu este un semnal bun pentru Europa. Landurile germane de la frontiera cu alte tari se tem ca taxa va descuraja turismul si schimburile comerciale cu tarile vecine.

In schimb, ministrul german al Transporturilor, Alexander Dobrindt, a respins aceste critici, sustinand ca cea mai mare parte a traficului transfrontalier se deruleaza pe drumurile secundare care nu vor fi supuse noii taxe.

Zvonuri despre introducerea acestei taxe au existat inca de la finele anului trecut.

Quarterly Report - Editia 4

Premier Energy debutează la bursă cu un preț mai mare decât cel din oferta inițială
Premier Energy debutează la bursă cu un preț mai mare decât cel din oferta inițială
Furnizorul de gaze și electricitate Premier Energy PLC a debutat marți, 28 mai, la Bursa de Valori București, la aproape două săptămâni după finalizarea ofertei publice inițiale. După...
Carburanții se ieftinesc din nou. Cum arată prețurile înainte de creșterea accizelor din iulie
Carburanții se ieftinesc din nou. Cum arată prețurile înainte de creșterea accizelor din iulie
Prețul de la pompă pentru benzină și motorină a scăzut marți, 28 mai. La stația de pe Șoseaua Virtuții din București, Petrom afișează un preț de 7,06 lei pentru benzina standard, în...
#taxa soferi straini Germania, #taxa drum Germania, #poluare masini Germania soferi straini, #pret vigneta Germania , #rovinieta