A treia taxa pentru drumuri? Avocati: Masura nu sta in picioare in fata CCR

Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 19:21
5066 citiri
A treia taxa pentru drumuri? Avocati: Masura nu sta in picioare in fata CCR

Guvernul introduce o noua taxa pentru drumuri, leaga accizele de inflatie si impoziteaza stalpii, masuri care se traduc prin scumpiri masive pentru romanul de rand. Totul din 2014.

Introducerea unei accize de 7 eurocenti (peste 31 de bani) la litrul de carburant este vestea bomba pe cale sa devina realitate. Scopul declarat al taxei este directionarea banilor catre investitii in infrastructura rutiera.

Pe langa faptul ca masura este vazuta doar ca o alta metoda de a mai aduce niste bani la buget, specialistii contactati de Ziare.com sustin ca introducerea unei noi taxe pe carburanti nu sta in picioare in fata Curtii Constitutionale.

FMI confirma noile taxe ale Guvernului. Reducerea CAS nu e bugetata pentru 2014

"Nici pe departe o asemenea masura nu ar putea sta in picioare in fata Curtii Constitutionale. Este de la sine inteles ca daca mai adaugam o taxa, indiferent de cuantumul pe care il va avea, acest lucru va fi resimtit de populatie intr-un mod negativ si dupa experienta pe care o am vizavi de sistemul de taxare din Romania, cu siguranta nici acesti bani nu vor face altceva decat sa acopere cu plombe gaurile din asflat", a spus avocatul Adrian Cuculis pentru Ziare.com.

Ar fi a treia taxa introdusa in acelasi scop

"Nu trebuie sa fii specialist sa iti dai seama ca FMI nu urmareste sa construiasca drumuri in Romania, FMI urmareste sa scoata profit asa cum orice creditor vrea, asa ca este clar inspre ce tinde o asemenea negociere, un alt mod de a triplu-taxa romanii pentru acelasi lucru si pentru a diminua din deficitul bugetar, intr-un final. In fine, speram totusi ca nu se va ajunge la o crestere a pretului combustibilului", a adaugat avocatul.

Astfel, taxa de drum se opreste deja din accizele pentru benzina si motorina si se plateste prin rovinieta. O astfel de scumpire va descuraja consumul si va atrage dupa sine alte scumpiri, avertizeaza avocatii Decalex.

"Cu privire la fondul special ce urmeaza sa fie destinat investitiilor in infrastructura, consideram ca este doar o alta metoda de a mai aduce niste bani la buget. Din accizele incorporate in pretul benzinei si motorinei se opreste deja catre bugetul de stat taxa de drum, aceeasi taxa de drum care se plateste si prin rovinieta, deci asta ar fi o a treia taxa cu acelasi scop si anume intretinerea drumurilor. Aceasta masura nu va face decat sa descurajeze si mai mult consumul.

Un stat care vrea sa prospere nu va face asta niciodata prin taxe si impozite, ci prin politicile de atragere a capitalului pe piata de investitii. De asemenea aceasta scumpire va atrage dupa sine alte scumpiri", au spus avocatii Decalex pentru Ziare.com.

Lovitura sub centura: accizele nu scad, ci cresc

Ne-am bucurat la inceputul lunii octombrie, cand Banca Centrala Europeana a publicat cursul oficial dupa care se vor calcula accizele in 2014, mai mic cu 1,6% fata de anul anterior (4,4485 lei/euro fata de 4,5223 lei/unitate).

Insa Guvernul a decis sa modifice sistemul de taxare, astfel incat accizele, inclusiv pentru carburanti, sa se indexeze cu rata inflatiei, ceea ce inseamna ca vor fi mai mari.

Rata anuala a inflatiei este 2,6%.

Cele doua masuri cumulate ar duce la o crestere de peste 39 de bani pe litru de benzina si motorina.

In prezent, Romania are printe cele mai mici preturi medii la carburanti din Uniunea Europeana, de 1,257 euro pe litru la benzina si de 1,322 euro la motorina.

"Discutia trebuie inceputa de la teoria inflatiei. Inflatia se manifesta preponderent in intervalele de criza economica fiind acel fenomen caracteristic economiei de piata, prin cresterea cantitatii de hartie-moneda peste nevoile reale ale productiei si circulatiei marfurilor, ceea ce determina deprecierea puterii de cumparare a banilor", a comentat Adrian Cuculis.

Respecta normele UE?

"La prima vedere apare ca abuziv sa stabilim aceasta acciza la nivelul inflatiei tinand cont de factorii care favorizeaza inflatia. In prezent, nu exista un indicator clar in legislatia europeana care sa interzica acest aspect, conform Tratatului pentru Functionarea Uniunii Europene, statele avand libertatea de a-si stabili un sistem propriu de taxe.

In tot cazul, cred ca cei interesati se pot adresa institutiei europene pentru a constata daca intradevar raportarea la inflatie este conforma cu normele UE", a precizat avocatul.

Cireasa de pe tort: impozitul de stalp

In acelasi amalgam este inclus si impozitul pe proprietate pentru constructiile speciale pentru persoane juridice, cum ar fi retelele electrice (si stalpii aferenti), eoliene si hidrologice.

Otilia Nutu, expert in energie, contesta inainte de toate modul in care sunt introduse taxele.

"Guvernul incearca in disperare sa obtina venituri suplimentare, din cauza nerealizarii veniturilor programate.

E in primul rand anormal sa se introduca noi taxe fara consultare si sa se modifice Codul Fiscal de pe o zi pe alta. Ca sa nu mai zicem la limita legii, in mod normal modificarile propuse la Codul Fiscal trebuie aprobate cu cel putin 6 luni inainte de a incepe sa fie aplicate", a spus Otilia Nutu pentru Ziare.com.

Cresterile, in facturi

"Pentru sectoarele reglementate - transport, distributie de energie - taxele vor fi cel mai probabil recunoscute de reglementatorul ANRE drept costuri justificate si se vor trece integral in pretul final al energiei. Pentru celelalte - productie de energie, extractie de resurse - probabil doar o parte din crestere se va simti asupra preturilor finale", considera Otilia Nutu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#accize carburanti, #scumpire benzina, #scumpire motorina, #factura energie, #taxa drum, #accize inflatie, #taxa stalp , #stiri taxe