Ziare.com

Statul isi asuma reducerea consumului de carburant, dupa majorarea accizei

Joi, 24 Aprilie 2014, ora 23:33

   

Statul isi asuma reducerea consumului de carburant, dupa majorarea accizei
Ministerul Finantelor a asumat o reducere a consumului de combustibil dupa majorarea accizei la carburanti si apreciaza ca transferul de venituri din mediul privat la buget va permite finantarea unor investitii cu un efect de atrenare mai ridicat in economie decat daca banii ar ramane in piata.

"Impactul estimat din cresterea nivelului accizei la carburanti (benzina, motorina, kerosen) asupra veniturilor bugetare, incepand cu 1 aprilie 2014 este de 2.009 milioane lei, din care 1.620 milioane lei se refera la accize si 389 milioane lei la TVA. Transpunerea majorarii accizei s-a efectuat luand in calcul si scaderea consumului.

Veniturile bugetare suplimentare reprezinta practic un transfer de fonduri din mediul privat catre bugetul statului, ceea ce va permite finantarea suplimentara a investitiilor publice, cu efect de antrenare ridicat in economie, dar si pe piata fortei de munca", se arata intr-un document al Ministerului Finantelor.

Taxe 2014: Cu cat ne scade puterea de cumparare din cauza majorarii accizelor Interviu

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Finantele arata ca majorarea costurilor ca urmare a cresterii impozitarii nu atrage cresterea direct proportionala a preturilor.

"Daca preturile s-ar forma pe seama costurilor, atunci nicio firma nu ar inregistra pierderi, iar falimentul ar deveni de-a dreptul imposibil. Intreprinzatorii nu ar trebui decat sa-si transfere costurile, oricare ar fi ele, in pretul final.

Astfel, toti intreprinzatorii vor obtine profit, de vreme ce preturile vor fi deasupra costurilor. Totusi, piata ne arata contrariul, iar progresul economic se bazeaza pe rolul curativ al falimentului", se spune in document.

Potrivit Finantelor, daca producatorii sunt ingrijorati de taxarea suplimentara si accizele atrag cresterea preturilor, atunci va avea loc restrangerea consumului.

"Pretul carburantilor va fi mai mare, insa cantitatea vanduta va fi mai mica. In functie de amploarea cu care se va reduce cantitatea ceruta, producatorii ar putea sa-si vada vanzarile mult diminuate", se mentioneaza in document.

Din acest motiv, Ministerul Finanielor crede ca povara accizelor va fi impartita intre producatori si consumatori, ceea ce inseamna ca preturile carburantilor vor creste mai lent sau, in functie de conjunctura economica, este posibil chiar sa nu creasca.

Acciza la carburanti: Cu cat au crescut preturile la pompa

"Nu preturile se bazeaza pe costuri, ci mai degraba costurile sunt dimensionate de catre intreprinzatori, anticipativ, in raport de preturile pietei", considera specialistii din Finante.

Comisia Europeana estimeaza pentru anul 2014 o reducere a preturilor internationale la aceste produse (4,9% la petrol si 2,8% la produse petroliere), tendinta care va favoriza absorbtia cresterii accizelor astfel incat desfacerile sa nu se reduca semnificativ, noteaza autorii materialului.

De altfel, o analiza comparativa a preturilor la combustibil la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, pe baza datelor furnizate de Portalul European privind Energia din luna martie 2014, arata ca Romania se plaseaza in primele 10 state cu cele mai reduse preturi la benzina fara plumb (1,327 euro/litru), la polul opus aflandu-se Italia cu 1,769 euro/litru. Fata de media Uniunii Europene de 1,458 euro/litru, in Romania pretul la benzina fara plumb este cu 9% mai mic.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2780 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

mi se pare mie sau MF a luat-o pe aratura?

Veniturile bugetare suplimentare reprezinta practic "un transfer de fonduri din mediul privat catre bugetul statului, ceea ce va permite finantarea suplimentara a investitiilor publice, cu efect de antrenare ridicat in economie, dar si pe piata fortei de munca".
Cu alte cuvinte, *** bani din mediul privat care este motorul economiei ca sa platesti salarii si pensii la stat, in mod centralizat, mai putin ce se scurge pe nevazute in buzunarele baronetului comunist.
Dupa care spui ca pretul produsului nu include toate costurile de productie.(?!?!)
E clar ca economia romaneasca nu mai respecta legile universale dupa care merge restul lumii.
Rezultatele dezastruoase vor fi pe masura ineptiei celor care pun in aplicare asemenea masuri aberante.

 

Ha, ha, ha! Ministreasa Finantelor da lectii de economie!

Asadar, costurile nu sunt integrate in preturi ci... preturile sunt trase in sus artifical de producatori. Sau in jos, caz in care falimentul salveaza buzunarul.

- Asadar, am cheltuit 100 de euro sa produc 1 obiect, dar pretul il pun la 95 de euro, ca sa pot sa-l vand. Iar daca nu ma acopar, mai iau un imprumut, ca poate voi face profit. Care-i banca aia care-mi da bani sa vand in paguba? Iar, daca nu fac profit, de ce mai stau in afaceri?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor