Taxe 2014: Cu cat ne scade puterea de cumparare din cauza majorarii accizelor Interviu

Sambata, 04 Ianuarie 2014, ora 08:15
3453 citiri
Taxe 2014: Cu cat ne scade puterea de cumparare din cauza majorarii accizelor Interviu

Masurile ce vizeaza majorarea accizelor, anuntate pentru 2014, se vor traduce printr-o scadere de cel putin 3% a puterii de cumparare a romanilor, sustin specialistii fiscali.

Executivul pregateste pentru acest an modificari fiscale importante, precum calcularea accizei in functie de rata inflatiei, introducerea accizei suplimentare pentru carburanti, a taxelor pe constructii speciale, a impozitul forfetar sau majorarea salariului minim pe economie.

Despre efectele acestora ne vorbeste Mirela Serban, managing partner al firmei de consultanta R&M Audit Contabilitate.

In plus, cresterea poverii fiscale va continua in acest an, avertizeaza Mirela Serban intr-un interviu pentru Ziare.com.

"Este greu de crezut ca 2014 va fi primul an de consecventa in ceea ce priveste fiscalitatea, asa incat - da, credem ca vor fi introduse noi taxe si/sau majorate unele existente."

Taxe 2014: Ce pregateste Guvernul pentru acest an si cum ni se va scumpi viata

Ce impact vor avea noile taxe si schimbari in plan fiscal

In ansamblul lor, aceste masuri vor avea un efect negativ atat asupra mediului de afaceri, cat si asupra populatiei.

In ceea ce priveste accizele, apreciem ca populatia va fi cea mai afectata, intrucat o buna parte din aceasta impovarare fiscala va fi preluata de catre consumatorul final, asa incat acesta va resimti o reducere a puterii de cumparare de minimum 3%, conform datelor pe care le avem acum.

Situatia va trebui insa reevaluata in functie de modificarile de parametri care ar putea sa apara in viitor in ceea ce priveste dobanda de politica monetara, cursul valutar, inflatia etc.

Firmele vor fi la randul lor afectate atat de scumpirea carburantilor, cat si de noile impozite care le vizeaza de la caz la caz - impozitul de proprietate pentru constructiile speciale sau impozitul forfetar- daca se va mai reveni asupra acestei masuri.

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind introducerea de la 1 ianuarie a impozitului forfetar pentru firmele din anumite domenii (reparatii autovehicule, activitatile hoteliere, restaurante etc.), care satisfac mai multe conditii privind veniturile si numarul de angajati. Proiectul a fost trimis ulterior spre Parlament si in prezent nu ne este clar care este stadiul.

In ceea ce priveste impozitul forfetar trebuie spus ca ideea de a forta businessurile din domeniile respective sa plateasca impozite este principial corecta, dar credem ca ar trebui aplicata diferit sau diferentiat, intrucat in forma actuala legea ar deveni o frana importanta pentru micile investitii, care ar trebui sa plateasca impozit imediat dupa primul bilant, cand majoritatea firmelor inregistreaza pierderi.

Daca la toate acestea adaugam si cresterea salariului minim pe economie - fara a fi fost corelata cu cresterea productivitatii muncii, reiese clar ca IMM-urile vor fi cele mai afectate de noile masuri, lipsa de predictibilitate fiscala si financiara fiind constanta care ne urmareste de ani de zile.

Taxe 2014 Birul cel mai de temut. Pentru ce produse mai poate scadea TVA Interviu

Dupa reducerea TVA la paine in 2013 ar putea urma noi categorii de produse in acest an?

Despre reducerea TVA la paine nu cred ca mai are sens sa discutam in prezent, intrucat efectele masurii au fost deja absorbite de catre piata, nu cred ca vom vedea ceva nou din acest punct de vedere.

Noua acciza pe carburanti este oarecum in suspans - se discuta de cand si la ce tip de carburant va fi aplicata, asa incat in cazul in care Guvernul reconsidera aplicarea acesteia va trebui sa gaseasca alte resurse care sa asigure veniturile respective la buget.

In acest context este greu de crezut ca autoritatile vor lua in calcul reducerea fiscalitatii pe alte segmente. Iar daca o va face, in mod sigur pe de alta parte se va creste o contributie sau se va largi in continuare baza de impozitare...

Ce alte schimbari anticipati in 2014 din punct de vedere fiscal? Ne putem astepta la taxe noi sau la majorarea celor existente?

Este greu de crezut ca 2014 va fi primul an de consecventa in ceea ce priveste fiscalitatea, asa incat, da, credem ca vor fi introduse noi taxe si/sau majorate unele existente.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#taxe 2014, #taxa stalp, #majorare acciza carburanti, #crestere salariu minim, #impozit forfetar, #scadere TVA , #stiri taxe