Cresterea TVA a ridicat veniturile bugetare

Luni, 30 August 2010, ora 07:38
2138 citiri
Cresterea TVA a ridicat veniturile bugetare
Foto: Arhiva

In urma majorarii TVA-ului la 24% s-a inregistrat o crestere a veniturilor bugetare in iulie cu 7,5% fata de aceeasi luna a anului trecut.

Astfel, veniturile colectate la bugetul general au ajuns dupa sapte luni in teritoriul pozitiv pentru prima data in acest an. Acestea au ajuns la suma de 93,3 miliarde de lei, cu 1,2% peste nivelul din aceeasi perioada a 2009, arata Ziarul Financiar.

Potrivit analistilor BCR, a avut loc o majorare cu 17% a incasarilor din TVA in luna iulie. Acestia estimeaza ca in lunile urmatoare sa se inregistreze mai multe efecte pozitive de pe urma cresterii cotei la 24%.

"Cresterea veniturilor din accize pe primele sapte luni dovedeste ca lupta impotriva evaziunii fiscale in domeniul alcoolului si tutunului s-a intensificat", este de parere Eugen Sinca, analist al BCR.

Pe ansamblul primelor sapte luni din 2010, TVA si accizele au adus la buget 19,6 miliarde de lei, respectiv 9,09 miliarde de lei.

"Chiar daca TVA a fost majorata la 24%, veniturile din TVA se situeaza sub nivelul celor de anul trecut, desi o imbunatatire a fost vizibila, rata anuala crescand de la -3,7% in prima jumatate a anului la -0,8% in primele sapte luni", a comentat Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.

In ceea ce priveste deficitul bugetar, acesta a ajuns primele sapte luni ale anului la 20 miliarde de lei, echivalentul a 3,9% din PIB, dupa ce a urcat in iulie cu aproape 2 miliarde de lei.

"Cifra indica o slabiciune deoarece semnaleaza o colectare modesta a veniturilor si volume in crestere ale arieratelor. Ultimul aspect e justificat prin emisiuni de titluri de stat sub nivelurile anuntate in luna iulie si de cerinta FMI de la inceputul acestei luni ca Ministerul Finantelor sa plateasca arierate in valoare de 2 miliarde lei", a mai spus Chidesciuc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#venituri bugetare Romania, #venituri bugetare TVA , #stiri taxe