Declaratiile catre AFM

Advertorial
Luni, 21 Noiembrie 2016, ora 14:41
35730 citiri
Declaratiile catre AFM

Legislatia cu privire la gestionarea deseurilor este variata si bogata. In februarie 2008 la nivel european acquis-ul comunitar cuprindea aproximativ 29 de directive ale Comisiei Europene. Pentru aderarea la Uniunea Europeana Romania a trebuit sa implementeze in legislatia sa, majoritatea acestor directive.

In februarie 2008, dintre cele 29 directive, 21 erau deja complet transpuse in legislatia romaneasca, 3 erau transpuse partial, iar 5 inca nu erau adoptate.

In total, un numar de 116 acte legislative romanesti transpuneau aceste directive: in legi, hotarari de guvern, ordonante de urgenta ale guvernului si ordine emise de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD, fost Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor - MMGA, fost Ministerul Apelor si Protectiei Mediului - MAPM), Ministerul Economiei si Finantelor (MEF, fost Ministerul Economiei si Comertului - MEC) si actualul Minister al Transporturilor (MT, fost Ministerul Transporturilor si Telecomunicatiilor - MTCT). In prezent aceasta transpunere este completa.

Prin Directiva 94/62/CE, emisa de Parlamentul European si de Consiliul din data de 20 decembrie 1994, privind deseurile de ambalaje si ambalajele, Romania, nou stat membru al Uniunii Europene, are obligatia de a atinge anumite obiective de reciclare si valorificare.

Astfel, pana in 2020, tara noastra va trebui sa recicleze si sa valorifice prin tehnici specifice cel putin 50% din masa totala de deseuri de ambalaje, hartie, sticla, metal, plastic sau lemn.

Romania, prin Administratia Fondului de Mediu (AFM) subordonata direct Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor transpune aceasta responsabilitate cu caracter obligatoriu tuturor agentilor economici care genereaza deseuri de ambalaje, prin crearea unei legislatii a Fondului de mediu si contributia obligatorie la aceasta legislatie. Astfel, o serie de masuri necesare protectiei mediului si a sanatatii populatiei se impun prin actiuni de folosire eficienta a resurselor, precum si de prevenire sau reducere a efectelor nedorite ale producerii si gestionarii deseurilor.

Institutia Fondului de mediu este un instrument financiar special conceput pentru realizarea si sustinerea tuturor programelor destinate protectiei mediului si pentru atingerea obiectivelor impuse de Uniunea Europeana in domeniul mediului si a schimbarilor climatice, in conformitate cu dispozitiile legale aflate in vigoare.

Administratia Fondului de Mediu reprezinta institutia de stat care vegheaza, de 13 ani, ca legislatia privind protectia mediului sa fie aplicata corect si sa fie respectata, si a pus bazele cadrului legislativ definit de Legea nr. 211 din 15 noiembrie 2011 (republicata) privind regimul deseurilor si Legea nr. 249 din 28 octombrie 2015 (actualizata) cu privire la modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje. Principiul care sta la baza tuturor legilor pentru protectia mediului este: "Poluatorul plateste".

Pentru asigurarea contributiei obligatorii la Fondul de mediu a agentilor economici, s-a introdus o prevedere in OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2006 art. 9 alin. (1) lit. d), care obliga la o plata de 2 lei/kg pentru diferenta dintre deseurile de ambalaje si deseuri de ambalaje efectiv valorificate sau reciclate.

Pentru AFM declaratii firmele pot sa consulte agentii specializate in domeniu. In acest moment, exista un proiect de lege initiat de Camera Deputatilor pentru completarea si modificarea Legii nr. 249 / 2015 privind diminuarea contributiei de la 2 lei/kg la 0.7 lei/kg ce se afla in proces legislativ.

Exista o obligatie catre AFM privind ambalajele introduse in piata si cantitatile de deseuri de ambalaje valorificate sau reciclate, care este intocmita lunar sub forma unei declaratii fiscale generata de o aplicatie special conceputa de AFM. Aceasta aplicatie genereaza automat declaratia cu un cod unic in baza detelor completate. Declaratia trebuie trimisa catre AFM prin posta/curier cu o confirmare de primire lunar pana pe data de 25.

Aceasta operatiune de inregistrare a declaratiilor poate fi facuta de firme specializate care se ocupa cu AFM declaratii.

In acord cu metodologia de calcul al contributiilor si taxelor datorate la Fondul pentru mediu, publicata si aprobata prin OMMSC 192/2014, obligatia de plata la Fondul pentru mediu contributia de 2 lei/kg prevazuta la art. 9 alin. (1) lit. d) din OUG 196/2005 revine agentilor economici urmatori:

  • a) care introduc pe piata regionala sau nationala produse ambalate, pentru ambalajele primare, secundare si tertiare, care au fost folosite pentru ambalarea produselor lor;
  • b) care ambaleaza sau produc produse ambalate, pentru ambalajele secundare si tertiare pe care le introduc pe piata;
  • c) care desfac sau distribuie pentru prima data pe piata din tara ambalaje de desfacere, pentru respectivele ambalaje distribuite pe piata nationala;
  • d) care dau spre inchiriere, sub orice forma, cu titlu profesional, ambalaje, pentru respectivele ambalaje introduse pe piata nationala
  • Unul din scopurile legislatiei in domeniu este sa dezvolte si sa sustina sistemul de reciclare, astfel legislatia in vigoare, respectiv Legea 249/2015 art. 16 ii da posibilitatea operatorului responsabil sa isi indeplineasca obiectivele impuse de reciclare prin doua alternative: sa relationeze direct cu unul dintre operatorii autorizati in reciclare sau valorificare, sau prin transfer responsabilitatii catre un operator licentiat (OTR).

    Pentru ca pana in anul 2016 legislatia in vigoare facea posibila prima alternativa doar in cazul in care generatorul isi putea recupera din piata propriul deseu de ambalaj si facand dovada acestui lucru isi puteau atinge obiectivele, inca din 2005 marii generatoari de deseuri de ambalaje au aderat la sistemul de transfer de responsabilitate, sistem care trebuia sa sustina si sa dezvolte reciclarea/valorificarea. In acest sistem deseurile de ambalaje erau gestionate la nivel national.

    OTR inseamna o intermediere intre generator si reciclatorul final. Cum acest mecanism nu a reusit sa isi atinga scopul in anul 2016 dupa mai multe schimbari legislative, Autoritatea de Mediua a largit posibilitatea reciclarii deseurilor de ambalaje in mod individual prin Ordonante 38/30.06.2016.

    Generatorul isi poate atinge obiectivele folosindu-se de toate deseurile de ambalaje ramase la el in locatia, inclusiv generate de alti operatori sau detinute de statii de sortare, etc.

    Pentru a avea o viziune clara a cantitatilor de ambalaje introduse in piata din Romania si care ar trebui sa fie reciclate astfel incat sa ne aliniem standardelor impuse Uniunea Europeana, in baza declaratiilor depuse de fiecare operator economic responsabil in parte se intocmesc rapoarte care sunt comparate cu rapoartarile celorlalti operatori economici ce nu au responsabilitate sa declare si sa plateasca pentru deseurile de ambalaje cat si cu cele ale operatorilor economici autorizati in colectarea/ trasnportul/reciclarea/valorifcarea deseurilor.

    Astfel pentru o corecta evidenta au loc controale la fiecare dintre cei mentionati mai sus.

    Autoritarile care pot controla aceste raportari si corectitudinea lor sunt AFM (pentru cei care se incadreaza in obligatiile legale de raporatre lunara) si Garda Nationala de Mediu (pentru cei care doar genereaza deseuri si cei care le gestioneaza).

    In primul caz, pentru ca spuneam ca declaratia este una fiscala (generand de plata) si controlul este unul fiscal, care presupune inventarierea tuturor documentelor de achizitii de produse ambalate din afara tarii (fie ca sunt intracomunitare, fie ca sunt extracomunitare) si a altor documente ce au fost emise pentru a fi plasate pe piata interna produse ambalate.

    Este foarte important pentru a evita sanctiuni (ce constau in penalizari) ca declaratiile depuse lunar sa contina cantitatile exacte si corect impartite pe tip de material de ambalaj.

    Legea 249/2015 in Anexa 1 a termenilor specifici ne ofera exemple ilustrative despre ceea ce este considerat ambalaj si ce nu: "Constituie ambalaje: cutiile pentru dulciuri; foliile care acopera carcasele de compact discuri; pungile in care se expediaza reviste si cataloage; servetele pentru prajituri, vandute impreuna cu prajiturile; rolele, tuburile si cilindrii in jurul carora este infasurat un material flexibil, ca de exemplu folie de plastic, folie de aluminiu, hartie, cu exceptia rolelor, tuburilor si cilindrilor destinati a fi parti ale unor echipamente de productie si care nu se utilizeaza cu scopul de a prezenta un produs ca unitate de vanzare; ghivecele pentru flori destinate exclusiv vanzarii si transportarii plantelor si care nu sunt destinate pastrarii impreuna cu planta pe parcursul vietii acesteia; flacoanele din sticla pentru solutii injectabile; suporturile pentru compact discuri, vandute impreuna cu compact discurile si care nu sunt destinate utilizarii ca mijloc de depozitare; umerasele pentru haine, vandute impreuna cu un articol de imbracaminte; cutiile de chibrituri; sistemele de izolare sterila, de exemplu: pungi, tavi si materiale necesare mentinerii sterilitatii produsului; capsulele pentru bauturi (de exemplu: cafea, cacao, lapte), care raman goale dupa utilizare; buteliile din otel reincarcabile, utilizate pentru diferite tipuri de gaz, cu exceptia extinctoarelor.

      

    Nu constituie ambalaje: ghivecele pentru flori destinate pastrarii impreuna cu planta pe parcursul vietii acesteia; cutiile pentru scule; pliculetele pentru ceai; invelisurile de ceara din jurul branzei; membranele mezelurilor; umerasele pentru haine, vandute separat; capsulele de cafea, dozele de cafea din folie de aluminiu si dozele de cafea din hartie de filtru, care sunt aruncate impreuna cu cafeaua dupa utilizare; cartusele pentru imprimante; carcasele pentru compact discuri, DVD-uri si casete video, vandute cu un compact disc, un DVD sau o caseta video inauntru; suporturile pentru compact discuri, vandute goale si destinate utilizarii ca mijloc de depozitare; capsulele solubile pentru detergenti; lumanarile pentru morminte, recipientele pentru lumanari; rasnitele mecanice, integrate in recipiente reincarcabile, de exemplu rasnitele de piper reincarcabile;"

    Obiectivul de reciclare este doar unul dintre aspectele urmarite de catre institutiile statului din domeniul protectiei mediului. Pe langa aceasta contributie de 2 lei/kg de ambalaj exista si alte contributii pe care operatorii economici le datoreaza catre AFM, care au periodicitate si termenul de plata diferit si anume:

    Contributiile la Fondul de mediu ce se declara sunt de mai multe tipuri:

    • cele care se declara lunar si se platesc, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea: contributia de 3% din veniturile realizate din vanzarea deseurilor de metal feros si neferos, precum si a bunurilor ce urmeaza a fi dezmembrate, contributia de 2% din valoarea substantelor clasificate prin actele normative in vigoare ca fiind periculoase pentru mediu, introduse pe piata de catre agentii economici, contributia de 2% din veniturile realizate din vanzarea de masa lemnoasa sau a materialelor lemnoase obtinute de catre proprietarul sau administratorul padurii, cu exceptia lemnelor de foc, arbustilor sau arborilor ornamentali, pomilor de Craciun, rachitei si puietilor si taxa de 0,3 lei/kg, aplicata o singura data cantitatilor de uleiuri minerale, semisintetice, sintetice, cu sau fara adaosuri sau adititivi, datorata de catre operatorii economici care introduc pe piata astfel de produse;

    • contributiile care se platesc si se declara o data pe trimestru, pana la data de 25 a lunii urmatoare trimestrului in care s-a desfasurat activitatea: ecotaxa, in valoare de 0,1 lei/bucata, aplicata sacoselor si pungilor pentru cumparaturi, fabricate din materiale provenite din resurse neregenerabile, definite de OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 265/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, incasata de la operatorii economici care introduc pe piata astfel de ambalaje de desfacere;

    • contributiile care se platesc si se declara o data pe an, pana la 25 ianuarie inclusiv a anului urmator: contributia de 2 lei/kg, datorata de agentii economici care introduc pe piata bunuri ambalate, cei care distribuie pentru prima oara pe piata ambalaje de desfacere si cei care inchiriaza, sub orice forma, cu titlu profesional, ambalaje pentru diferenta dintre cantitatile de deseuri provenite din ambalaje si cantitatile de deseuri provenite din ambalaje efectiv valorificate sau incinerate in instalatii de incinerare cu recuperare de energie si valorificate prin reciclare; contributia de 2 lei per kilogramul de anvelopa, datorata de operatorii economici care introduc pe piata anvelope noi sau uzate destinate reutilizarii, pentru diferenta dintre cantitatile de anvelope corespunzatoare obligatiilor anuale de gestionare prevazute in legislatie si cantitatile efectiv gestionate; contributia de 3% din veniturile incasate in fiecare an pentru gestionarea fondurilor de vanatoare, platita de catre administratorii fondurilor de vanatoare; contributia de 100 lei per tona, datorata de unitatile administrative si teritoriale sau, dupa caz, subdiviziunile administrativ - teritoriale ale municipiilor, in cazul nerespectarii obiectivului anual de reducere cu 15% a cantitatilor de deseuri eliminate prin depozitare din deseurile municipale colectate prin serviciul public de salubrizare, plata facandu-se pentru diferenta dintre cantitatea corespunzatoare obiectivului anual de diminuare si cantitatea efectiv incredintata spre valorificare sau incinerare in instalatii de incinerare cu recuperare de energie.

    • Incepand cu data de 01.01.2017 vor fi raportate catre AFM si cantitatile de echipamente electronice si electronice introduse in piata nationala, care au ca destinatie vanzarea catre alti operatori economici.Taxa este de 4 lei/kg pentru echipamentele electrice si electronice si de 20 lei/ kg pentru corpurile de iluminat. Deseurile provenite de la echipamentele electrice si electronice vor avea obicetive de colectarea si valorificare specifice iar declararea lor va fi lunara iar plata anuala.

    Intarzierea in depunerea la termen a declaratiilor legate de obligatiile la Fondul pentru mediu este contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei, in cazul persoanelor fizice, si cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei, in cazul persoanelor juridice.

    In prezent sunt depuse eforturi constante pentru constientizarea societatii a necesitatii reciclarii/valorificarii deseurilor si pentru dezvolatrea sistemului de colectare selectiva a deseurilor si o mai buna manageriere a acestora astfel incat sa fie stabilit un flux sustinut si durabil/profitabil a metodelor de recilare/valorificare.

    Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
    Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
    Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
    Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
    Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
    Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
    #declaratii AFM, #Administratia Fondului Mediu , #stiri taxe