Germania, Franta, Italia si Spania vor taxa pe tranzactiile financiare

Marti, 09 Octombrie 2012, ora 21:34
2289 citiri
Germania, Franta, Italia si Spania vor taxa pe tranzactiile financiare
Foto: Online Investigation

Germania, Franta, Italia, Spania si alte state europene doresc aplicarea unei taxe pe tranzactiile financiare, Comisia Europeana urmand sa depuna un proiect in acest sens.

Comisia Europeana a primit sapte cereri oficiale pentru instituirea unei astfel de taxe, din partea Austriei, Belgiei, Frantei, Germaniei, Greciei, Portugaliei si Sloveniei, arata European Voice.

La o intalnire a ministrilor de Finante din UE, Italia, Estonia, Spania si Slovacia au informat ca vor trimite solicitari oficiale catre comisarul european pentru taxe, Algirdas Semeta, pentru instituirea respectivului proiect.

Algirdas Semeta a afirmat ca va demara procesul legislativ imediat ce va avea noua solicitari pentru acest lucru.

Marea Britanie, Irlanda, Suedia si Luxemburg au anuntat ca nu doresc sa participe la acest proiect si ca nu il sustin.

Propunerea prevede impozitarea cu 0,1% a tranzactiilor de actiuni si obligatiuni si impozitarea cu 0,01% a tranzactiilor financiare, urmand ca toate sumele obtinute sa contribuie la bugetul central al UE.

Taxa pe tranzactii financiare, o idee proasta?

Economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, a declarat, in mai, ca taxa pe tranzactii financiare este o idee proasta, care are o multime de dezavantaje.

Lazea (BNR): Taxa pe tranzactii financiare este o idee proasta

"Noi, principial, analizand aceasta taxa ca economisti, consideram ca este o idee proasta. Indiferent cat de mult ar sustine-o una sau alta din tari in negocierile de la Bruxelles, noi ne uitam si vedem o gramada de dezavantaje. In primul rand, in secunda doi, daca se va aproba taxa aceasta, costurile suplimentare pentru banci, chipurile cele care ar urma sa fie penalizate, vor fi trecute asupra consumatorului final", a mentionat acesta.

El a mai spus ca, in al doilea rand, o asemenea taxa care s-ar aplica numai bancilor si institutiilor financiare europene ar crea un dezavantaj competitiv pentru acestea pe plan mondial, alte tari neaplicand astfel de taxe, americanii, asiaticii si asa mai departe.

In al treilea rand, o asemenea taxa nu are niciun fel de legatura cu obiectivele declarate ale Agendei Europa 2020, care vorbeste despre forta de munca, mediul inconjurator, poluare, energie despre orice vreti dar nu despre penalizarea bancherilor, potrivit lui Lazea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#Comisia Europeana tari taxa, #CE tari taxa tranzactii, #Europa taxa tranzactii financiare , #stiri taxe