Un grup de noua tari din Uniunea Europeana cere adoptarea rapida a taxei pe tranzactii financiare.
"Credem ferm in nevoia de a implementa la nivel european o taxa pe tranzactii financiare, un instrument crucial pentru ca sectorul financiar sa contribuie la iesirea din criza financiara si la o mai buna reglementare a pietelor financiare", se arata in scrisoarea transmisa de ministrii de Finante din cele doua tari, relateaza EUObserver.
Cele noua tari semnatare (Franta, Germania, Austria, Belgia, Finlanda, Grecia, Spania, Portugalia si Italia) cer presedentiei daneze a Uniunii Europene sa accelereze analiza si negocierile privind taxa.
Taxarea tranzactiilor financiare, aprobata de Comisia Europeana
Taxa pe tranzactiile financiare ar urma sa fie de 0,1% pentru actiuni si 0,01 la tranzactiile cu derivative.
Europarlamenarii nu au reusit sa ajunga la un consens privind momentul in care ar trebui instituita taxa. Taxa va fi obligatorie pentru ca o tranzactie financiara sa fie legala, si nu doar in cazul in care unul dintre participanti la tranzactie este cetatean al Uniunii Europene.
Marea Britanie si alte tari se opun taxei, sustinand ca ar duce la pierderi de locuri de munca in sectorul financiar. Tarile care doresc insa sa introduca legislatia o pot face fara ca ea sa fie obligatorie in toate tarile Uniunii Europene.
Cristian Preda: Sper ca Romania sa nu-si asume taxa pe tranzactii financiare
Europarlamentarii au dezbatut, marti, in PE, taxa pe tranzactii financiare. Anii Podimata, europarlamentar grec de la grupul social-democratilor europeni, a sustinut ca este o modalitate "de a strange fonduri considerabile in cel mai drept mod posibil".
Conform unor europarlamentari, taxa ar putea duce la o crestere de 0,25% a PIB-ului si ar putea stabiliza economia, prin reducerea unor practici riscante in domeniul financiar.
Pascostein, lasa bre nu te mai osteni, ca miroase a wakkar texanoid bushit... Vezi tot