Miliardarii americani cer sa plateasca o taxa pe avere

Luni, 24 Iunie 2019, ora 19:27
10059 citiri
Miliardarii americani cer sa plateasca o taxa pe avere
Foto: Arhiva Pixabay.com

Unii dintre cei mai bogati oameni din SUA, printre care George Soros, co-fondatorul Facebook, Chris Hughes, si mosternitorii imperiilor Hyatt si Disney, au facut luni un apel pentru introducerea unei taxe pe averile lor.

Intr-o scrisoare publicata online luni, si adresata candidatilor la alegerile prezidentiale, acest grup de miliardari americani a anuntat ca sprijina ideea unei taxe federale pe avere care sa ajute la reducerea inegalitatii veniturilor si sa genereze veniturile necesare pentru combaterea incalzirii globale si imbunatatirea sistemului public de sanatate, relateaza AFP.

"Scriem tuturor candidatilor la presedintie, fie ca sunt republicani sau democrati, sa sustina o taxa moderata pe averile a 1/10 din cei mai bogati 1% dintre americani, adica asupra noastra", se arata in scrisoarea semnata de 19 persoane si publicata luni online.

In prezent, averea combinata a celor mai bogati 0,1% dintre americani este echivalenta cu cea a 90% din populatia SUA.

Mai multi candidati la postul de presedinte al SUA, precum Elizabeth Warren, Pete Buttigieg si Beto O'Rourke, si-au exprimat deja sprijinul fata de o astfel de taxa. Elizabeth Warren a propus deja o taxa de 2% pentru averile mai mari de 50 de milioane de dolari, adica aproximativ 75.000 de familii din SUA, la care ar urma sa se adauge o taxa suplimentara de 1% pentru activele mai mari de un miliard de dolari. Se estimeaza ca o astfel de taxa ar genera venituri de aproape 2.7500 de miliarde de dolari pe o perioada de 10 ani.

"SUA au responsabilitatea morala, etica si economica de a taxa mai mult averea noastra", scriu semnatarii proveniti din 11 familii instarite.

Citeste aici textul integral al scrisorii.

Bloomberg subliniaza insa ca statele europene care au introdus o astfel de taxa pe avere au inregistrat rezultate mixte.

In anul 1995 un numar de 15 state membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) aveau astfel de taxe, insa in prezent mai este in vigoare doar in patru din aceste state (Elvetia, Belgia, Norvegia si Spania) . Franta, Suedia si Germania se numara printre statele care au renuntat la taxa pe avere din cauza dificultatilor cu implementarea ei.

#taxa avere miliardari americani, #scrisoare Soros introducere taxa avere , #stiri taxe