Finantele anunta ca CAS si CASS vor fi datorate de catre angajat dar platite de angajator, dupa ce Tudose a zis ca raman pe modelul actual

Joi, 27 Iulie 2017, ora 19:18
9986 citiri
Finantele anunta ca CAS si CASS vor fi datorate de catre angajat dar platite de angajator, dupa ce Tudose a zis ca raman pe modelul actual
Foto: Arhiva Ziare.com

De la 1 ianuarie 2018, contributiile sociale obligatorii, care in prezent sunt datorate de angajator in nume propriu, vor fi preluate de catre angajat, anunta joi Ministerul Finantelor Publice.

Insa obligatia stabilirii, retinerii si platii acestora catre bugetele de asigurari sociale va reveni, in continuare, angajatorului, mai precizeaza institutia.

Anuntul ministerului vine dupa ce, in urma cu doar doua zile, premierul Tudose spunea ca cele doua contributii sociale vor ramane pe modelul actual si anul acesta si in 2018.

"Ca urmare a solicitarilor primite din partea presei si a mediului de afaceri referitoare la clarificarea aspectelor legate de transferul obligatiilor privind CAS si CASS datorate de angajator catre angajat, facem urmatoarele precizari:

Programul de guvernare 2017 - 2020 contine un pachet de masuri ce vizeaza contributiile sociale obligatorii, care urmeaza a se implementa incepand cu 1 ianuarie 2018.

Astfel, nivelul contributiilor sociale obligatorii urmeaza sa se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeasi data de 1 ianuarie 2018, se are in vedere si reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Aceste contributii vor fi datorate de catre angajat, insa obligatia stabilirii, retinerii si platii acestora catre bugetele de asigurari sociale va reveni, in continuare, angajatorului.

In acest sens, sumele reprezentand CAS si CASS, care in prezent sunt datorate de angajator in nume propriu vor fi preluate de catre angajat", se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice.

In comunicat se mai arata ca aceasta masura va asigura angajatului cresterea punctajului luat in calcul la stabilirea pensiei si, implicit, o pensie mai mare.

Masurile nu vor implica cresterea cheltuielilor salariale pentru angajator, mentioneaza ministerul. Totodata, avand in vedere si scaderea cotei de impozit pe venit, nici venitul net al angajatului nu va fi afectat.

Marti, premierul Mihai Tudose a anuntat ca Guvernul nu mai are de gand sa faca modificarile mult dezbatute referitoare la trecerea contributiilor la sanatate si pensii de la angajator la angajat nici in 2017, nici in 2018.

Intrebat despre faptul ca CAS si CASS ar putea fi platite de catre angajati, premierul a raspuns enervat: "Eu nu stiu de unde tot scoateti lucrul acesta. Spuneti-mi si mie cine v-a spus dumneavoastra?....Nu, ele vor ramane pe modelul actual, toate taxele de genul acesta - CAS, CASS - vor fi platite de angajator. Si acum, si la anul".

Si miercuri prim-ministrul a spus ca atat timp cat va ocupa functia de sef al Executivului masura privind trecerea obligatiei platii CAS si CASS din sarcina angajatorului in sarcina angajatului nu va fi aplicata.

"Va spun in fiecare zi, da? Tot... Si maine o sa ma intrebati, dar ca sa rezolvam, da", a afirmat Tudose, intrebat daca plata CAS si CASS nu se muta deloc nici pentru salariul minim, nici pentru alte salarii, in sarcina angajatului.

Intrebat despre opinii exprimate in interiorul PSD, premierul a spus: "Domnule, pana una-alta, eu sunt prim-ministru si eu dispun, da? Cat sunt eu prim-ministru, ramane cum am stabilit ieri. Va doresc o zi placuta".

#CAS CASS angajat, #contributii sociale sarcina angajat , #stiri taxe