Patronatele, impartite pe tema reducerii TVA

Vineri, 22 Octombrie 2010, ora 14:58
1384 citiri
Patronatele, impartite pe tema reducerii TVA
Foto:Realitatea TV

Reprezentantii federatiilor patronale CONPIROM si "UGIR-1903", Dan Matei Agathon, respectiv Ioan Cezar Coraci, au aratat opinii diametral opuse fata de reducerea la 5% a TVA pentru produsele alimentare de baza.

In timp ce Agathon crede ca aplicarea masurii ar aduce efecte benefice pentru populatie, iar Guvernul are alte resurse pentru a acoperi deficitul provocat de reducerea TVA, Coraci e de parere ca reducerea TVA nu s-ar vedea in veniturile populatiei.

"Calculele noastre arata ca se poate respecta aceasta tinta. Am identificat patru domenii nefiscalizate in Romania. Spre exemplu, evaziunea fiscala la produsele agricole e in valoare de un miliard de euro. Impozitarea jocurilor de poker online ar aduce si ea 500 de milioane de euro. Pe langa asta, sunt 4.600 de spatii comerciale in Bucuresti proprietate de stat. Ce face statul cu magazine?", a declarat Dan Matei Agathon.

Coraci s-a declarat insa de alta opinie. "Nu poti sa ceri reduceri cand situatia economiei se agraveaza. A scadea brusc TVA-ul nu se vede in veniturile populatiei. Sustinem ideea de a reduce TVA la produsele de baza, dar treptat. Nu suntem convinsi ca vor scadea preturile in acest moment.

Cei doi lideri ai federatiilor patronale au facut aceste declaratii inainte de intalnirea cu reprezentantii Fondului Monetar International, unde au anuntat ca vor cere modificarea tintei de deficit bugetar pentru Romania.

"Masurile de austeritate ar putea sa duca la o explozie sociala. Vom cere FMI sa fie flexibil pentru deficit. Vrem o tinta de deficit mai mare decat anul acesta. De la 4.4% la 7.8% e o cale lunga. Diferenta de trei miliarde de euro, daca ar fi investita, ar rezolva criza", a spus Coraci, care a mai declarat ca s-ar multumi cu o scadere economica de doar un procent in 2011.

Agathon, care a cerut si el investitii guvernului, a spus ca daca FMI si guvernul nu vor tine cont de cerintele patronatelor, Romania va avea si in 2011 scadere economica si deficit bugetar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
#patronate reducere TVA produse alimentare, #FMI produse alimentare , #stiri taxe