Reprezentantii "Big Four" din Romania avertizeaza: Taxa de solidaritate va alunga IT-istii din tara

Marti, 18 Iulie 2017, ora 19:36
6516 citiri
Reprezentantii "Big Four" din Romania avertizeaza: Taxa de solidaritate va alunga IT-istii din tara
Foto: Ziare.com

Doi reprezentanti ai unor firme de audit din "Big Four" din Romania si-au manifestat opinia contra introducerii taxei de solidaritate in tara noastra.

Acestia avertizeaza ca printre cei afectati direct vor fi IT-istii, care sunt in prezent scutiti de la plata impozitului pe venit. Astfel, acestia ar putea sa plece din tara, iar companiile IT sa fie la randul lor afectate.

"In Programul de Guvernare al noului Executiv este prevazuta introducerea unei 'contributii de solidaritate', deci nu un impozit pe venit pentru cei cu venituri peste un anumit plafon lunar.

Prin urmare, aceasta va functiona ca o taxa suplimentara, pe care in principiu ar trebui sa o suporte contribuabilii indiferent de sectorul de activitate, implicit si IT-istii care beneficiaza in prezent de scutire de la plata impozitului pe venit.

(...) Suntem de parere ca o astfel de masura poate accentua fenomenul de 'brain drain' pentru ca impacteaza cu precadere angajatii cei mai productivi si mai inalt calificati", spune Mihaela Mitroi, sefa Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica din cadrul PricewaterhouseCoopers (PwC) Romania, citata de Mediafax.

La randul sau, Gabriel Sincu, director executiv la Ernst&Young, sustine ca "IT-istii care sunt scutiti de plata impozitului pe venit vor plati taxa de solidaritate, daca aceasta va fi introdusa".

"Exact oamenii care produc valoare adaugata sunt pedepsiti. Cota unica a fost cel mai bun lucru care s-a putut intampla in materie de fiscalitate in Romania. De aici a inceput cresterea economica in Romania.

Acum sa venim cu povesti de genul 'Hai sa-i impozitam pe cei care au fost ajutati de stat sa se imbogateasca', asa cum spunea prim-ministrul si sa omoram toate lucrurile bune in speranta unor iluzorii castiguri suplimentare la bugetul de stat. Insa un rau de felul acesta greu mai poate fi reparat ulterior, in conditiile in care, de exemplu, IT-istii vor decide sa paraseasca tara", a precizat si reprezentantul E&Y, potrivit sursei citate.

Din "Big Four" mai fac parte KPMG si Deloitte. Toate cele patru firme au, fiecare, cifre mondiale de afaceri de zeci de miliarde de euro si peste 100 de mii de angajati.

Premierul Mihai Tudose a anuntat, luni, la finalul celei de-a doua intalniri saptamanale cu liderii coalitiei PSD-ALDE, ca Guvernul renunta la aplicarea impozitului pe cifra de afaceri, dar nu si la taxa de solidaritate, pentru care se fac simulari si care va fi aplicata persoanelor fizice.

"Nu am stabilit un prag, va fi aplicata doar persoanelor fizice care castiga foarte mult, care beneficiaza de o multime de lucruri din partea statului si care intelegem ca functioneaza in toata lumea - sa plateasca peste un anumit prag valoric o taxa in plus de solidaritate cu statul care i-a oferit prilejul sa castige atatia bani.

Nu stim daca va intra de anul viitor, sunt simulari pentru stabilirea pragului procentual (...) Daca se va stabili ca impactul va fi foarte mic, probabil nu o vom aplica", a spus Mihai Tudose.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#reprezentanti Big Four taxa solidaritate, #ITisti plecare tara taxa solidaritate, #Guvern Mihai Tudose taxa solidaritate , #stiri taxe