Senatul a limitat la 10% valoarea taxei claw-back impusa producatorilor de medicamente

Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 10:09
1387 citiri
Senatul a limitat la 10% valoarea taxei claw-back impusa producatorilor de medicamente
Foto: Arhiva

Plenul Senatului a adoptat proiectul de aprobare a OUG 77/2011 privind instituirea noii taxe claw-back asupra producatorilor de medicamente, cu un amendament prin care valoarea contributiei trimestriale nu poate depasi 10% din contravaloarea medicamentelor consumate.

Limitarea a fost propusa printr-un amendament al senatorului PNL Dan Radu Rusanu.

"Dat fiind faptul ca atat bugetul alocat, cat si consumul sunt variabile necontrolabile pentru platitorii acestei contributii, valoarea care trebuie platita nu poate fi nelimitata. Propunerea este ca aceasta limitare sa fie la maxim 10% din valoarea decontata fiecarui platitor de contributie, astfel incat sa existe o predictibilitate si o certitudine a impunerii care sa permite cunoasterea sarcinii fiscale ce revine fiecaruia", a motivat Rusanu amendamentul propus.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 87 de voturi pentru, sase contra si noua abtineri. Actul normativ va fi transmis Camerei Deputatilor, care este forul decizional in aceasta chestiune.

Executivul a adoptat, la 21 septembrie, ordonanta de urgenta privind introducerea taxei claw-back pentru medicamentele a caror valoare se ridica peste bugetul alocat de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Prin varianta revizuita a taxei claw-back, agentii economici care vand medicamente trebuie sa achite o taxa care sa acopere integral depasirea bugetului alocat consumului de medicamente.

"Contributiile platite de detinatorii autorizatiilor de punere in piata a medicamentelor adunate laolalta trebuie sa acopere intreaga suma care depaseste bugetul medicamentelor alocat numai din fondul national de asigurari de sanatate si din fondul Ministerului Sanatatii", a explicat ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau.

Contributia se plateste trimestrial, incepand cu 1 octombrie, fiecare distribuitor achitand o suma in functie de cota de piata detinuta. Taxa claw-back se aplica tuturor medicamentelor compensate si gratuite.

Industria farmaceutica din Romania ar putea suferi o pierdere de circa 842 de milioane de lei, ceea ce inseamna o scadere a pietei cu 30%, prin aplicarea noii taxe clawback, potrivit unui studiu de impact realizat de Asociatia Romana a Producatorilor de Medicamente (ARPIM).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#taxa medicamente claw back, #taxa redusa producatori medicamente , #stiri taxe