Taxa cea mai contestata de romani s-ar putea dubla (Video)

Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 19:14
3235 citiri
Taxa cea mai contestata de romani s-ar putea dubla (Video)

Senatorul PSD Georgica Severin, presedintele Comisiei pentru cultura din Senat, a declarat joi ca sustine marirea taxei TV de la 4 lei pe luna la 6-8 lei lunar, precizand insa ca acesta este un punct de vedere personal, care nu angajeaza Guvernul.

"Sustin de foarte multa vreme ca marirea taxei TV este o necesitate. Radioul si televiziunea trebuie privite ca servicii publice. Ele nu pot fi bagate in aceeasi categorie pe piata concurentiala.

Aceasta taxa de 4 lei, din care ei primesc cred ca pana la 3,2 lei, din cauza banilor pe care ii preiau cei care ii strang, reprezinta aceeasi suma din 2004. Intre timp s-a trecut la inalta definitie. Orice transmisie care trebuie facuta are cu totul alti parametri tehnici. Transmisia TVR va trebui sa fie pe parametri digitali", a spus Severin.

Potrivit acestuia, in ultimul timp s-a insistat foarte mult pe tot ceea ce inseamna achizitia de sport.

"De cinci ani de cand sunt in aceasta comisie am avut inclusiv propuneri legislative prin care sa fortam TVR sa dea meciurile si toate astea. Primim sute de scrisori si de memorii din partea cetatenilor cu privire la faptul ca nu pot vedea un meci. Ce a fost dupa Grecia, stiti foarte bine. Toate aceste lucruri sunt pe bani. De unde pot veni bani? De la buget, nu vad cum. Deci, printr-o taxa", a explicat el.

Severin a mentionat ca in timp ce in Romania taxa TV este de 4 lei, in Serbia, "care nici macar nu e membra in UE", se plateste o taxa de aproape 10 ori mai mare. In restul tarilor taxa este intre 10-15 pana la 30 de euro (pe luna - n.red.).

Fara publicitate la TVR, compensare pentru cetateni

"In aceste conditii, noi vorbim de o taxa de 12 euro pe an, pe care eu cred ca ar trebui sa o aducem la nivelul a 6-8 lei pe luna, dar decizia nu imi apartine. Nu vad alta solutie. Daca se va ajunge vreodata la marirea taxei, putem sa renuntam la publicitatea de la TVR, ca o compensare pentru cetateni. Este o viziune personala, care nu angajeaza Guvernul. Nimeni de la Guvern nu a propus pana acum marirea taxei", a mai afirmat Severin.

Majorarea, ceruta de seful TVR

Directorul general interimar al Societatii Romane de Televiziune (SRTv), Stelian Tanase, a declarat, miercuri, ca a transmis ministrului de Finante un proiect privind majorarea taxei TV, propunere pe care o va prezenta si premierului Victor Ponta in cursul saptamanii viitoare.

Stelian Tanase a participat, miercuri, la o "discutie de lucru" cu membrii Comisiei pentru cultura din Senat.

"Intr-un proiect pe care l-am avansat ministrului de Finante este acest lucru (majorarea taxei TV, n.red.) si sper ca saptamana viitoare sa ii infatisez si primului-ministru. Avem intelegere ca, dupa Anul Nou, sa avem o discutie. Avem un material, putem discuta pe o baza serioasa. Marirea taxei este lucrul la care ne gandim. Este o discutie complicata si ea se va purta", a spus acesta.

Stelian Tanase a mentionat ca apar diverse reglementari care, in ultima vreme, sunt "impotriva" institutiei pe care o conduce.

El a mentionat, in acest sens, decizia Curtii Constitutionale care va avea ca efect, probabil, reducerea cu o treime a incasarilor SRTv pe anul 2014.

"Este vorba de faptul ca firmele vor plati numai pentru un singur abonament, chiar daca au o mie de televizoare. Aici putem sa discutam o formula, daca nu facem un abonament mai consistent, care sa cuprinda faptul ca are o mie de televizoare si nu doar un abonament normal, care este pretul a doua tigari", a mai spus Stelian Tanase.

Miercuri, presedintele Comisiei pentru cultura a Senatului, Georgica Severin, i-a spus lui Stelian Tanase ca va fi dificila majorarea taxei TV, chiar cu 2-3 lei, mai ales intr-un an electoral si in conditiile existentei mai multor nemultumiri fata de activitatea acestei televiziuni.

Taxa nu a mai fost modificata din 2003

Potrivit raportului de activitate al SRTv pe 2011, taxa TV, principala sursa de finantare a activitatii televiziunii (peste 70% din buget), a fost redusa pentru persoane fizice, de la 4,5 lei la 4 lei, inca din anul 2003, si nu a mai fost niciodata indexata.

In prezent, in Romania este perceputa una dintre cele mai mici taxe TV dintre tarile Uniunii Europene, aceasta fiind de 4-5 ori mai mica decat taxele TV din Serbia, Polonia, Grecia, Slovacia si de 8 ori mai mica decat cea din Cehia.

Citeste si:
Dan Vîlceanu: Parlamentarii PNL vor fi prezenți la sesiunea pentru învestirea Guvernului Cioloș, dar nu vor vota
Dan Vîlceanu: Parlamentarii PNL vor fi prezenți la sesiunea pentru învestirea Guvernului Cioloș, dar nu vor vota
Parlamentarii PNL vor participa miercuri, 20 octombrie, la votul din Parlament pentru Guvernul Cioloş, însă nu vor vota, potrivit unei decizii a Biroului Executiv, a anunţat secretarul general...
Dan Barna îl compară pe Cioloș cu Leonidas: „Cei 300 de la Sparta nu aveau nicio șansă dar faptul că au stat acolo şi au luptat pentru cetatea lor a făcut să fie respectaţi”
Dan Barna îl compară pe Cioloș cu Leonidas: „Cei 300 de la Sparta nu aveau nicio șansă dar faptul că au stat acolo şi au luptat pentru cetatea lor a făcut să fie respectaţi”
Fostul președinte USR Dan Barna a vorbit luni seara, 18 octombrie, despre șansele ca guvernul Cioloș să fie votat în Parlament. Acesta l-a comparat pe actualul lider al USR cu Leonidas și a...
Sursa: MEDIAFAX