Taxa pe stalp va fi mai mica: Iata traseul banilor colectati - cand ajung la primarii

Marti, 09 Septembrie 2014, ora 20:57
2630 citiri
Taxa pe stalp va fi mai mica: Iata traseul banilor colectati - cand ajung la primarii

Sumele din impozitul pe constructii speciale, care va fi redus de de la 1,5% la 1%, vor fi repartizate primariilor, insa taxa va fi colectata la bugetul de stat, iar ulterior va fi stabilit mecanismul de transfer catre bugetele locale, a declarat ministrul Finantelor, Ioana Petrescu.

Guvernul, prin Ministerul Finantelor Publice, sustine reducerea cotei de impozit pe constructii de la 1,5% la 1%, a afirmat Ioana Petrescu, in cadrul dezbaterilor la Comisia de politica economica, reforma si privatizare din Camera Deputatilor.

"Este o reducere consistenta, cu 33%, a impozitului pe constructii, ceea ce inseamna, implicit, diminuarea poverii fiscale pentru mediul de afaceri. Am ajuns la aceasta solutie urmare a consultarilor cu reprezentantii investitorilor si ai Comisiei de politica economica, reforma si privatizare din Camera Deputatilor", a spus ministrul Finantelor.

Petrescu a explicat ca sumele incasate din taxa pe constructii va fi repartizata bugetelor locale, insa pentru o administrare cat mai simpla din perspectiva companiilor, acest impozit va fi colectat initial la bugetul de stat, urmand ca prin norme de aplicare sa fie stabilit mecanismul de repartizare catre bugetele locale.

Modificarile adoptate marti de Comisia de politica economica vor intra in vigoare incepand cu 2015, dupa ce vor parcurge procedura parlamentara, mentioneaza Ministerul Finantelor.

Guvernul reduce taxa pe stalp

Premierul Victor Ponta a anuntat saptamana trecuta ca impozitul pe constructiile speciale va fi redus de la 1,5%, la 1% din valoarea constructiei, iar veniturile colectate vor ramane la dispozitia autoritatilor locale, si nu vor mai intra la bugetul de stat.

"Taxa pe constructii speciale vreau s-o reducem si putem sa ne permitem s-o reducem de la 1,5% la 1% si toate veniturile sa fie colectate si sa intre in bugetul autoritatilor locale. In acest fel, au sanse mai mari de dezvoltare si de fapt banii autoritatilor locale inseamna canalizare, apa, drumuri, scoli", a spus Ponta.

Impozitul pe constructii speciale a fost introdus la inceputul acestui an. Introducerea taxei a fost propusa inca din toamna anului 2012 de fostul ministru delegat pentru Buget Liviu Voinea. Taxa se aplica pentru constructiile care nu intrau in sfera de impozitare, cum ar fi stalpi, rampe, platforme betonate, altele decat imobilele de productie sau birouri, care erau deja impozitate.

Taxa se plateste in doua rate anuale, iar dupa prima declarare a reiesit ca statul va incasa mult peste valoarea estimata initial in negocierile cu FMI, de 500 milioane lei. In prezent se estimeaza ca incasarile din taxa pe constructii speciale vor depasi in acest an 1,5 miliarde lei.

Citeste si:
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Certifictul verde va fi introdus temporar, după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă a numărului de cazuri, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Sănătății,...
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Aproximativ 700 de localităţi din țară nu au contract pentru colectarea selectivă a deşeurilor, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Mediului, Tanczos Barna. Acesta a amintit că...