Taxa Robin Hood pentru banci - pro si contra

Vineri, 25 Mai 2012, ora 07:13
2976 citiri
Taxa Robin Hood pentru banci - pro si contra

Conceptul unei taxe pe tranzactii financiare, dezvoltat de economistul american James Tobin in anii 1970, a capatat, in anii recenti, pe fondul crizei economice si financiare prelungite, o amploare uriasa la nivel global, fiind tot mai aproape de a deveni o realitate.

Taxa pe tranzactii financiare, preluata cu numele generic de taxa Robin Hood, a fost promovata intens, initial de numeroase organizatii ale societatii civile, fiind sustinuta de peste 1.000 de economisti, printre care Jeffery Sachs, Joseph Stiglitz si Paul Krugman.

In 2011, Comisia Europeana a formulat o propunere pentru implementarea taxei la nivelul Uniunii Europene.

Propunerea a vizat taxarea tranzactiilor financiare cu 0,01% si a tranzactiilor cu actiuni si obligatiuni cu 0,1% din valoarea lor.

Desigur, taxa nu se refera la retragerile de numerar de la ATM sau plata cu cardul pentru bunuri si servicii, ci are in vedere pariurile de miliarde de dolari pe fluctuatiile cursului valutar, CDS-urilor si altor derivate, derulate pe pietele financiare

Dupa un an si jumatate de dezbateri, proiectul de rezolutie privind introducerea unei taxe pe tranzactii financiare a fost adoptat de curand, cu o larga majoritate, de Parlamentul European.

Conform estimarilor Comisiei, taxa ar putea aduce venituri suplimentare de pana la 57 de miliarde de euro anual la bugetul Uniunii Europene, iar contributiile statelor membre ar putea scadea cu pana la 50%.

Pentru Romania, introducerea taxei aduce o reducere potentiala a contributiei de 634 de milioane de euro in 2020, potrivit calculelor Comisiei Europene.

Insa introducerea unei noi taxe europene necesita in ultima instanta aprobarea celor 27 de guverne nationale. Daca Franta si Germania si-au exprimat adeziunea la o astfel de masura, Marea Britanie se opune vehement argumentand ca taxa ar putea lovi puternic in firma britanica de administrare de active City of London, daca aceasta ar fi introdusa doar in Europa. Prin urmare, implementarea taxei ar putea fi limitata la zona euro.

Potrivit sustinatorilor taxei Robin Hood, bancile, fondurile speculative si ceilalti jucatori din sectorul financiar ar trebui sa plateasca partea lor pentru dezastrul financiar la declansarea caruia au contribuit.

Practic, taxa introdusa la nivelul UE ar reprezenta o modalitate de a spori veniturile pentru a finanta cheltuielile Uniunii, dar si pentru a reduce speculatiile care, potrivit unor observatori, au stat la baza originilor crizei financiare.

Pe de alta parte, criticii sustin ca taxa ar duce la reducerea volumului tranzactiilor financiare, cu consecinte negative asupra pietei muncii, constand, initial, in reducerea numarului de brokeri si alti angajati din industria financiara, iar, ulterior, in afara acestui sector.

Se invoca efectul de multiplicare: transmiterea intr-o forma amplificata a taxei catre celelalte sectoare ale activitatii economice. In plus, s-ar intensifica speculatiile, iar bancile ar putea transfera costurile asupra clientilor, care ar fi, in final, cei care ar suporta taxa.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#taxa Robin Hood UE, #taxa tranzactii financiare , #stiri taxe