Taxe 2014: Birul cel mai de temut. Pentru ce produse mai poate scadea TVA Interviu

Vineri, 03 Ianuarie 2014, ora 07:15
4526 citiri
Taxe 2014: Birul cel mai de temut. Pentru ce produse mai poate scadea TVA Interviu

Masurile fiscale anuntate pentru anul 2014 au fost adoptate fara o consultare suficienta cu reprezentantii mediului de afaceri si cu specialistii in fiscalitate, iar, dintre acestea, in special taxarea suplimentara pentru constructiile speciale se va resimti puternic in buzunarele consumatorilor.

Pe de alta parte, deoarece pana acum exista semnale pozitive in privinta incasarilor de TVA din sectorul de panificatie, s-ar putea avea in vedere introducerea unei astfel de cote reduse de TVA si pentru alte categorii de alimente de baza, a spus Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica din cadrul firmei de consultanta PwC Romania, intr-un interviu acordat Ziare.com.

"Personal, consider ca este nevoie de politici fiscale curajoase si creative care sa ofere economiei stimulul fiscal necesar pentru a incepe sa prinda viteza, dar si pentru a diminua evaziunea fiscala in anumite sectoare, iar agricultura si industria alimentara sunt unele dintre sectoarele cele mai afectate de evaziunea fiscala", a adaugat Mihaela Mitroi.

Taxe 2014: Ce pregateste Guvernul pentru acest an si cum ni se va scumpi viata

Care estimati ca vor fi efectele masurilor fiscale anuntate pentru 2014 - calcularea accizei in functie de rata inflatiei, introducerea accizei suplimentare pentru carburanti (amanata cu trei luni), a taxelor pe constructii speciale, a impozitul forfetar?

Intelegem ca Executivul cauta diferite modalitati de a creste veniturile bugetare si a continua procesul de consolidare bugetara, insa unele dintre masurile adoptate ridica semne de intrebare, iar ele au fost adoptate fara o consultare suficienta cu reprezentantii mediului de afaceri si cu specialistii in fiscalitate.

Indeosebi taxarea suplimentara pentru constructiile speciale a nascut discutii pentru ca aceasta va duce la cresterea impozitarii pentru companiile energetice, de utilitati si cele de telecom, ceea ce va avea un impact indirect asupra consumatorului final, putandu-se reflecta in tarife.

De asemenea, trebuie tinut cont si de situatiile in care anumite constructii speciale au fost transferate in administrarea unor companii de utilitati din cauza unor reglementari legale, asa cum este cazul bransamentelor, al racordarilor.

Propunerea mediului de afaceri este de a reconsidera modul de calcul al acestei taxe, schimbandu-se baza impozabila pentru ca aceasta sa se aplice valorii nete a constructiilor speciale si nu pretului de achizitie. In acest fel, s-ar reflecta amortizarea acestor active de-a lungul existentei lor si, implicit, scaderea valorii lor de piata.

Pe de alta parte, exista si initiative cu impact pozitiv pentru consumatori, asa cum este cresterea salariului minim, dar si mentinerea cotei reduse de TVA.

Este insa important ca economia sa fie lasata sa-si revina dupa socul inregistrat in timpul crizei, pentru ca in acest moment redresarea economica este fragila, iar o eventuala majorare semnificativa a fiscalitatii ar putea sa ia suflul economiei.

Solutia de crestere a veniturilor bugetare care ar avea un efect pozitiv asupra mediului economic ar fi cresterea colectarii si reducerea evaziunii fiscale, directie in care ar trebui sa se concentreze eforturile administratiei fiscale in perioada urmatoare.

Anticipati ca taxa pe valoarea adaugata va fi redusa in 2014 si pentru alte categorii de produse?

La momentul introducerii cotei reduse de TVA pentru produsele de panificatie, oficialii Ministerului de Finante au declarat ca vor analiza oportunitatea mentinerii acestei cote reduse pe baza datelor privind incasarile bugetare din acest sector. Intelegem ca pana in prezent semnalele sunt pozitive in privinta incasarilor de TVA din sectorul de panificatie. Prin urmare, s-ar putea avea in vedere introducerea unei astfel de cote reduse de TVA si pentru alte categorii de alimente de baza (carne, produse lactate, zahar etc.), corelat cu o intensificare a inspectiilor fiscale care vizeaza combaterea evaziunii fiscale in aceste sectoare.

Personal, consider ca este nevoie de politici fiscale curajoase si creative care sa ofere economiei stimulul fiscal necesar pentru a incepe sa prinda viteza, dar si pentru a diminua evaziunea fiscala in anumite sectoare, iar agricultura si industria alimentara sunt unele dintre sectoarele cele mai afectate de evaziunea fiscala.

Vor fi introduse in 2014 taxe noi sau vor fi majorate unele dintre cele existente?

Dupa cum spuneam si anterior, ar fi preferabil sa incercam sa nu mai operam atat de des modificari ale legislatiei fiscale. De altfel, una dintre problemele pe care o reclama cel mai adesea investitorii in ceea ce priveste mediul de afaceri din Romania este lipsa stabilitatii si predictibilitatii legislatiei fiscale.

Cred ca daca avem rabdare si lasam economia sa isi revina, in doi-trei ani de zile ar trebui sa vedem rezultate pozitive in ceea ce priveste evolutia incasarilor bugetare. Insa, in perioada post-criza, la nivel global se resimte nevoie unei regandiri a cheltuielilor publice si a unei reforme a sistemelor de asigurari sociale.

  • Constructiile speciale, folosite in domeniul energetic, al transporturilor, al telecomunicatiilor si al utilitatilor nu erau supuse impozitarii pana in 2014. Intra in aceasta categorie sondele de titei, hidrocentralele, termocentralele, retelele de telecomunicatii, retelele aeriene de transport si distributie a energiei electrice si stalpii aferenti acestora, podurile, cosurile de fum, barajele, digurile etc. Taxa pe constructii speciale pentru operatorii economici va fi de 1,5% din valoarea lor contabila.

  • Guvernul a decis reducerea taxei pe valoarea adaugata la paine de la 24% la 9%, de la 1 septembrie.

Citeste si:
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 16 ianuarie, că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care...