Ziare.com

Taxe 2014: Ce pregateste Guvernul pentru acest an si cum ni se va scumpi viata

de Camelia Sisea
Joi, 02 Ianuarie 2014, ora 21:08

   

Taxe 2014: Ce pregateste Guvernul pentru acest an si cum ni se va scumpi viata
Schimbarile anuntate pentru 2014 in domeniul fiscal vor aduce scumpiri in lant pentru populatie, direct si indirect.

Reprezentantii companiei de consultanta EY Romania, Cristina Hudac - tax manager, Cristina Galin - tax manager, si Costin Manta - tax manager, au explicat pentru Ziare.com cum se vor reflecta la nivelul mediului de afaceri, dar si in viata fiecarui cetatean cele mai controversate masuri fiscale pregatite de Guvern pentru acest an.

  • Calcularea accizei in functie de rata inflatiei

  • Acciza suplimentara pentru carburanti (masura amanata cu trei luni)

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Avand in vedere necesitatea suplimentarii fondurilor la bugetul de stat, s-a decis ca modalitatea de calcul a accizei stabilite in euro sa fie modificata, considerandu-se necesara actualizarea cursului de schimb cu rata inflatiei.

Evident, aceasta actualizare a cursului de schimb reprezinta, de fapt, o crestere a accizei calculata in moneda nationala.

De asemenea, Guvernul a avut in vedere cresterea accizei in euro pentru carburanti, ceea ce inseamna ca acciza aferenta carburantilor va creste atat ca urmare a accizei suplimentare, cat si ca urmare a actualizarii cursului de schimb cu rata inflatiei.

In plus, orice crestere a accizei determina o crestere a TVA aferenta accizelor.

Cum atat acciza, cat si TVA aferenta acesteia reprezinta taxe indirecte datorate bugetului de stat de companii, dar suportate de fapt de consumatorul final, cresterea accizei poate fi regasita in pretul de vanzare al tuturor produselor accizabile achizitionate de populatie.

Pe de alta parte, actualizarea accizei cu rata inflatiei, in lipsa unei actualizari corespunzatoare (cu rata inflatiei) a veniturilor populatiei, ar putea determina o diminuare a consumului de produse accizabile la nivelul populatiei.

De asemenea, avand in vedere ca anumite produse accizabile (de exemplu energie electrica, gaze naturale) intra in costul multor bunuri si produse de larg consum necesare populatiei, cresterea accizei poate genera cresteri coprespunzatoare ale preturilor aferente acestor produse necesare populatiei.

  • Taxele pe constructii speciale ("taxa pe stalp")

Unul dintre efectele introducerii impozitului pe constructii incepand cu 1 ianuarie 2014 va fi, in primul rand, o crestere a poverii fiscale a contribuabililor care detin asemenea constructii si a caror valoare este semnificativa.

Este vorba in acest caz de societati care activeaza in industriile energetice, petrol si gaze, telecomunicatii, retail etc. Asadar, contribuabilii vor trebui sa adauge la bugetele stabilite initial pentru 2014 un cost suplimentar generat de introducerea acestui impozit.

De asemenea, introducerea acestui impozit nou de la 1 ianuarie 2014 va determina cresterea costurilor administrative la nivelul contribuabililor afectati de acest impozit inainte de inchiderea exercitiului financiar 2013.

Asadar, resurse interne sau externe suplimentare vor trebui alocate pentru realizarea de analize asupra activelor, pentru a le selecta pe acelea care vor fi subiectul acestui nou impozit pe constructii si pentru a estima potentialul impact.

Cat despre impactul asupra populatiei, acest nou impozit pe constructii ar putea determina cresteri ale pretului utilitatilor, serviciilor de telecomunicatii etc., facturate de companiile care detin asemenea constructii special subiect de impozit pe constructii.

  • Cresterea salariului minim pe economie (la 850 de lei in ianuarie, apoi la 900 de lei in iunie)

Cresterea salariului minim pe economie va afecta cetatenii ale caror venituri sunt reprezentate doar de salariul minim pe economie. Desi s-ar putea considera ca puterea de cumparare a acestora va creste, impozitul pe venit si contributiile sociale vor fi marite, de asemenea, aplicandu-se la baza marita.

Cresterea salariului minim pe economie va afecta si angajatorii indivizilor ale caror venituri sunt reprezentate de salariul minim prin marirea cheltuielilor salariale.

  • Introducerea impozitului forfetar

Subiectul mult dezbatut al impozitului forfetar pare a fi fost lasat la o parte in ultima vreme. Totusi, nu sunt semne ca s-a renuntat la ideea introducerii acestui impozit, insa nu se stie deocamdata cand si incepand cu ce data se va introduce in legislatie.

Introducerea acestui impozit va avea ca efect plata unor sume certe la bugetul statului din partea unor contribuabili in anumite industrii. Acest impozit se va colecta indiferent de pozitia fiscala a contribuabilului, va fi stabilit pe baza unor criterii obiective (de ex. rangul localitatii, suprafata) si nu va depinde asadar de stabilirea pozitiei fiscale de catre contribuabil.

Se asteapta ca acest lucru va permite autoritatilor fiscale sa faca mai putine controale ale acestor contribuabili si sa-si canalizeze resursele asupra altor tipuri de contribuabili.

Rezultatele reducerii TVA la paine

Reducerea cotei TVA la paine de la 24% la 9% ar trebui sa aiba ca rezultat reducerea evaziunii fiscale in acest domeniu. Reducerea evaziunii fiscale ar putea fi accelerata insa si prin intensificarea inspectiilor fiscale in acest domeniu.
In opinia noastra, avand in vedere ca cel putin la nivelul marilor lanturi de magazine pretul painii a scazut ca urmare a reducerii cotei TVA, impactul asupra cetatenilor este unul pozitiv.

Mai scade TVA si pentru alte categorii de produse?

Exista discutii privind reducerea cotei TVA si in cazul altor categorii de produse alimentare, fara a exista insa proiecte concrete in dezbatere.

Consideram ca autoritatile fiscale au in primul rand in vedere domeniile afectate de evaziune fiscala, unde prin reducerea cotei TVA se are in vedere reducerea evaziunii fiscale.

Altfel, este de asteptat ca se va pune problema reducerii TVA numai in contextul unui deficit bugetar mai redus, ceea ce nu pare sa se intample in urmatoarea perioada.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3493 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

sa speram ca guvernul actual va intra la puscarie...

in frunte cu Pontax, crin, felix, mazare, oprisan, hrebe, mitrea, si alti infractori penali...

 

trai "nineaca"

La multi ani 2014 ! S-a traiti cu ce-ati votat !
O mica explicatie ; Singura veste buna de crestere a salariului nu este nici ea prea buna pentru ca toata lumea stie ca , cu cit cistigi mai mult cu atit taxa pe venit creste si ea, iar cistigul net este minim !
Impozitul forfetar = de la toti dupa putere…Va aduce aminte de ceva ?
USL-ul are nevoie de bani seriosi, doar sint in an de alegeri … Poanta nu-i chiar prostul satului cum il cred uniii

 

Poi asa si traiesc,dupa cum au votat

Bravoooo celui mai "cinstit guvern"condus de tov Dottore plagiatore Ordinare.Mai rau le trebuie,chiar trebuie apreciat cum de au reusit manipularea maselor in asa hal.Ardei Dottore ca de alta data sa voteze cu ,capul nu cu Dorsalul.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor