Ziare.com

TVR: Majorarea taxei la 7,5 lei pe luna ne-ar fi ajutat sa nu mai aivem pierderi

Vineri, 15 Aprilie 2011, ora 21:21

   

TVR: Majorarea taxei la 7,5 lei pe luna ne-ar fi ajutat sa nu mai aivem pierderi
Reprezentantii televiziunii publice afirma, in Raportul de activitate pe 2010, ca o indexare anuala a taxei TV cu rata inflatiei, ceea ce insemna 7,5 lei pe luna (fata de 4 lei in prezent) la nivelul anului trecut, ar fi fost deajuns pentru ca TVR sa nu aiba deficit in acest moment.

Deficitul Televiziunii Romane la sfarsitul lui 2010 este de 161,9 milioane lei. Din aceasta suma, la preluarea mandatului de catre actualul Consiliu de Administratie, respectiv la sfarsitul lui iunie 2010, exista un deficit de 77,14 milioane lei.

"Amplificarea deficitului in 2010 a fost generata, in proportie covarsitoare, de cauze asupra carora actualul CA nu a avut parghii de influenta, fiind vorba despre angajamente de plata anterioare si penalitati la sumele neplatite la termenele scadente aferente acestor angajamente", se precizeaza in raportul depus vineri la Parlament.

Printre cauzele situatiei economice actuale a TVR sunt mentionate, astfel, neindexarea taxei TV (ramasa la nivelul de 4 lei din 2003), anularea scutirii de TVA aferenta activitatilor de televiziune constand in cumparari de licente si cresterea cotei de TVA de la 19% la 24%, introducerea din 2005 a contributiei de 15% din totalul veniturilor generate de publicitate, la Consiliul National al Cinematografiei (CNC), si criza economica mondiala, ale carei efecte au avut un impact direct asupra nivelului veniturilor din publicitate ale TVR, acestea scazand la un nivel de 54% fata de anul 2008, se arata in raport.

Chiar si in aceste conditii, spun cei de la TVR, la sfarsitul lui 2010 s-a consemnat o scadere a cheltuielilor angajate in semestrul 2/2010 in raport cu semestrul 1/2010.

Principalele surse ale amplificarii pierderilor TVR in 2010 sunt licentele pentru sport (de la 33 milioane lei in 2009 la peste 101 milioane lei in 2010, in conformitate cu angajamentele contractelor incheiate anterior), diferente de curs valutar nefavorabile (de la 3,5 milioane lei in 2009 la 16,3 milioane lei in 2010), penalitati bugetare (5 milioane lei in 2009 la 31 milioane lei in 2010), potrivit aceluiasi document.

In mesajul ce deschide raportul, presedintele CA al TVR, Alexandru Lazescu, le spune parlamentarilor ca, la ora actuala, televiziunea publica "difuzeaza cele mai bune talk-show-uri culturale, filme si seriale din piata de televiziune, precum si cele mai importante competitii sportive din lume".

Lazescu mai spune ca TVR se afla "in plin proces de redefinire a identitatii canalelor si a strategiei de programe.

"Am regandit inclusiv rolul pe care TVR ar trebui sa-l joace in societate, noua abordare punand accent pe dezbateri, programe de instruire, campanii sociale, parteneriate strategice si schimbul de idei cu societatea civila, profesionistii de media si zona academica. Trebuie sa revenim pe piata productiei de documentare, a ecranizarilor si a serialelor de televiziune.

Obiectivul final al acestor demersuri este sa crestem calitatea productiilor si a dialogului cu publicul, in acord cu misiunea TVR de serviciu public. Un alt deziderat important este acela de a conserva si digitaliza arhiva TVR, pentru a pune in valoare acest patrimoniu de interes national", mai spune presedintele CA al TVR.

Sursa: rNews

Articol citit de 1243 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

La ce sa mai dai bani la o televiziune publica politizata? Falimentul nu ar fi mai bun?

Am renuntat, de mult, sa mai platesc abonament politic.

 

Faliment pentru TVR ?

Poate dar..... dupa Antena 3

de ce trebuie sa fie atatea canale tvr?

unul national ca sa iti asigure transmiterea informatiei intern
al doilea international ca sa poti transmite informatia catre cei de afara
al treilea cultural/regional...

nu e nici o justificare pentru mai multe...sunt doar bani tocati pe nimic

 

De ce atatea canale TVR ?

Ca sa aibe guvernul cat mai multi BUGETARI de platit fara eficienta.

cati

din tvr. au salariul minim? terminati cu milogeala si renuntati la taxa tv! la munca nu la intins mana! si asa nu mai transmite ce vor majoritatea romanilor,nu ati transmis meciurile nationalei de handbal,meciul lui bute,samd,nu vreau sa vad mascarici!

 

Astia vor doar reclame platite bine ca si Voiculescu

Meciurile lui BUTE nu le-au transmis cica ar fi avut prea mari cheltuieli si nu era rentabil. Dar ei nu sunt rentabili ca sa le mareasca abonamentul cu 95%.

La munca baieti nu la pomana.

Sunteti prea multi si ineficienti.
Prea multe TVR-uri neconvingatoare.
Voi nu ati intrat inca in RESTRUCTURARE ?

Hai ca va merge bine, locuri sigure, caldute.
Voi va faceti ca munciti si statul ca va plateste. Deci echitate.

 

Nu-i indemnati, d.le la munca.

La umbra nu e bine ?. Daca nu au intrat in restructurare.... stau la umbra.

!

De tot rasul: nu-mi ajung banii, deci marim o taxa. De vina e statul, guvernul, parlamentul ca nu cere mai mult. Dupa acelasi principiu ar trebui pusa o taxa populatiei pentru CFR sau pentru alte regii ale statului sau societati comerciale care arunca aiurea banii.
In Romania toate cresc cu exceptia salariilor: taxe, impozite, preturi. Cetateanului i se ia, chiar si din salariu dar nu i se da nimic, serviciile asigurate de stat fiind sub orice critica. (afirmatia este valabila in aceeasi masura si pentru administratia locala)

 

@un cetatean european

- cum se face ? ca ma intereseaza !!!

 

mda

paraziti si pomanagii perfizi..la munca,aduceti reclama..m-am saturat sa platesc luna de luna un serviciu pe care nu-l folosesc niciodata..magarilor,nu meritati decat un sut in coor...statul hotz ma obliga sa ingras niste paraziti lacomi si pilosi..huo,la munca,panaramelor

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor